Neįgaliųjų teisių komisija: „Užtikrinant aplinkos pritaikymą asmenims su negalia stebimi teigiami pokyčiai, tačiau silpnąja grandimi išlieka savivaldybių vykdoma statinių naudojimo priežiūra“

2023 m. gegužės 4 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimo Neįgaliųjų teisių komisija gegužės 3 d. posėdyje vykdė parlamentinę kontrolę dėl pastatų prieinamumo asmenims su negalia. Posėdyje dalyvavo Aplinkos ministerijos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, Neįgaliųjų reikalų departamento (NRD) ir kitų institucijų atstovai. Buvo atkreiptas dėmesys, kad, pakeitus Lietuvos Respublikos statybos įstatymo Nr. I-1240 (Statybos įstatymas) nuostatas ir perdavus ekspertams pastatų vertinimą asmenų su negalia poreikiams, atsirado daugiau kontrolės projektuojant ir įgyvendinant pastatų projektus. Kaip pažymėjo Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociacijos prezidentas Algis Čaplikas, kiekviena naujovė įneša sumaišties į bet kurią sistemą, todėl pradžioje tarp įmonių, kurios teikia ekspertines išvadas, buvo tam tikra sumaištis, kaip reikės įgyvendinti naująją tvarką, tačiau sistema veikia vis sklandžiau ir šiuo metu nesusiduria su nuostatų įgyvendinimo problemomis.

Neįgaliųjų reikalų departamentas pristatė šiuo metu bandomą stasis.lt sistemą. Sistemos tikslas – pateikti tikslią informaciją, ar konkretus pastatas yra pritaikytas asmenims su negalia. Kol kas šis projektas yra testuojamas, tačiau NRD kviečia pildyti pastatų informaciją ir teikti pastabas ir pasiūlymus, kad šis įrankis taptų patrauklus tiek vartotojams, tiek asmenims (ar įstaigoms), kurios pateikia informaciją apie pastatus.

Statybos sektoriaus vystymo agentūra rengia Pastatų duomenų banko projektą. Įgyvendinus šį projektą bus galima matyti, ar pastatas yra pritaikytas asmenims su negalia ir ar su laiku tas pritaikymas nepablogėjo. Šio projekto pagalba bus atliekama statinių priežiūra.

Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė pasidžiaugė, kad naujoji sistema veikia sklandžiai ir institucijos negauna nusiskundimų dėl naujosios sistemos veikimo. Taip pat labai džiugu, kad daugėja naujų informacinių technologijų įrankių (stasis.lt; Pastatų duomenų bankas), kurių pagalba asmenys su negalia galės sužinoti, ar konkretus pastatas yra pritaikytas asmenims su negalia, ir bus lengvesnė stebėsena.

Visgi silpnąja grandies dalimi išlieka statinių naudojimo priežiūra, kurią turėtų vykdyti savivaldybės. Savivaldybių asociacijos atstovai į posėdį neatvyko. Neįgaliųjų teisių komisija šiuo klausimu ketina kreiptis į Lietuvos savivaldybių asociaciją, kad ši pateiktų informaciją, kaip šalies savivaldybės vykdo statinių naudojimo priežiūrą (kiek patikrų atlikta, kiek pažeidimų fiksuota), kaip tai numato Statybos įstatymo 49 str. 1 dalies 3 punktas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-04 10:02
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal