Seimo delegacija Liuksemburge: „Siekiant taikos ir saugumo Europoje ir Ukrainoje – Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime būtini strateginiai sprendimai“

Gegužės 3–4 d. Europos Audito Rūmų narės Laimos Andrikienės kvietimu Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojai Marius Matijošaitis ir Aurelijus Veryga bei Seimo Audito komiteto narė Asta Kubilienė lankėsi Liuksemburge, kur susitiko su Liuksemburgo Didžiosios Hercogystės Deputatų Rūmų pirmininku Ferdandu Edgenu (Fernand Etgen), Užsienio ir Europos reikalų komiteto pirmininku Yvesu Kručenu (Yves Cruchten), Gynybos komiteto pirmininke Stefani Empa (Stephanie Empain), Europos Audito Rūmų Prezidentu Toniu Marfiu (Tony Murphy), Europos Audito Rūmų auditoriais, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo ir Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjais, Europos prokuratūros atstovais.

Susitikime su Liuksemburgo Deputatų Rūmų komitetų primininkais M. Matijošaitis, kalbėdamas apie Vilniui suteiktą garbę surengti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) aukščiausiojo lygio susitikimą, pabrėžė būtinybę judėti pirmyn, įgyvendinant Bukarešte ir Madride vykusių NATO aukščiausiojo lygio susitikimų sprendimus ir pakviesti Ukrainą tapti NATO valstybe nare. „Pasirengimas Ukrainos narystei NATO ilgalaikėje perspektyvoje ir lėšų, skiriamų gynybai, didinimas yra visos Europos saugumo interesas“, – akcentavo Lietuvos atstovas. Kalbėdami apie migracijos politikos klausimus, abiejų šalių atstovai sutiko, kad migracijos iššūkiai aktualūs ir svarbūs abiem pusėms. Kartu Seimo nariai išreiškė padėką už Liuksemburgo paramą Lietuvai neteisėtos migracijos krizės metu, kurią sąlygojo Baltarusijos režimo vykdyta hibridinė ataka.

Susitikimo su Europos Audito Rūmų Prezidentu T. Merfiu metu kalbėta apie Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (EGADP) patikrų kontrolės sistemą bei Europos Audito Rūmų nustatytas šios kontrolės sistemos atskaitomybės spragas ES finansinių interesų apsaugos srityje. Šalių narių nacionaliniai ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planai yra unikali priemonė, kuria siekiama remti valstybių narių reformas ir investicijas. Galimybė gauti paramą yra labai svarbi, tačiau ne mažiau svarbu – patikimas finansų valdymas ir visiško skaidrumo ir įdiegtų veiksmingų kontrolės priemonių užtikrinimas.

2021 metais veiklą pradėjusioje Europos prokuratūroje Seimo narių delegacija lankėsi pirmą kartą. Susitikimo su Europos vyriausiojo prokuroro pavaduotoju Andresu Riteriu (Andres Ritter) ir Lietuvos atstovais Europos prokuratūroje metu aptartas Europos prokuratūros bendradarbiavimas su OLAF (Europos kovos su sukčiavimu tarnyba), baudžiamosios teisės priemonės kovoje su Europos Sąjungos finansiniams interesams kenkiančiu sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimu, tarpvalstybiniu sukčiavimu PVM srityje, Lietuvos deleguotųjų prokurorų veikla.

Vizito metu Seimo delegacija susitiko su Europos Audito Rūmuose dirbančiomis auditorėmis iš Ukrainos, bendravo su lietuvių bendruomene Liuksemburge.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-05 14:31
Politika, ES
pasidalinti
atgal