Ar tikrai Cibulinis – tinkamiausia diena sodinti svogūnus?

Svogūnai ne tik įvairius patiekalus praturtina puikiu skoniu ir kvapu, bet pasižymi ir stebinančia nauda organizmui. Ne be reikalo juos rasite kone kiekviename darže šalyje – o kad daržovės augtų sveikos ir derlingos, verta prisiminti kelias taisykles. Pavyzdžiui, nuo seno manoma, kad gegužės 8–oji yra būtent ta diena, kai reikia imtis šių populiarių daržovių sodinimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai tam ruošiasi iš anksto.

„Lietuviai kruopščiai rengiasi daržovių sodinimui ir dar ankstyvą pavasarį ima rūpintis reikalingomis prekėmis. Įvairiausių sėklų daugiausia parduodame maždaug balandžio mėnesį, tuo tarpu svogūnų sodinukų paklausa piką pasiekia dar kovą, kai žmonės juos pradeda sodinti ant palangių. Artėjant didiesiems daržininkystės darbams, kas savaitę nuosekliai didėja ir žemių, daigyklų, komposto, trąšų pardavimai“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja V. Budrienė.

Nauda – lyg grožio piliulės

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pažymi, kad daugumos geriausių pasaulio patiekalų sudėtyje yra svogūnų, tai būtinas daugelio sriubų ir mėsos patiekalų priedas. Šis augalas yra viena universaliausių virtuvės daržovių, be to – ir viena sveikiausių.

Svogūnai žmonių auginami jau tūkstančius metų – net faraono Tutanchamono kape rasta šios daržovės liekanų. Į Europą svogūnai atkeliavo su romėnų legionieriais ir šimtmečiams įsitvirtino kaip nepakeičiamas liaudies medicinos elementas.

„Svogūnai jau nuo seno buvo laikomi puikia priemone nuo peršalimo ligų. Juose gausu naudingų komponentų, tarp jų – antioksidantų ir organinių sieros junginių. Dėl jų šį daržovė pasižymi antibakteriniu, cholesterolio kiekį kraujyje mažinančiu ir priešvėžiniu poveikiu“, – apie naudą pasakoja J. Sabaitienė.

Svogūnai gali padėti ir turintiems miego problemų. Juose gausu L-triptofano – aminorūgšties, kuri veikia kaip natūralus raminamasis vaistas. Be to, reguliariai vartojami jie taip pat mažina streso lygį, kuris turi didžiulę įtaką geram ir efektyviam miegui.

Šios daržovės yra geras skaidulų šaltinis, padedantis apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo. Jos taip pat gerina virškinimą, nes aprūpina organizmą prebiotikais.

„Dėl vitaminų, mineralų ir antioksidantų svogūnas veikia kaip grožio piliulė. Jame esanti siera stiprina plaukus ir nagus. Svogūnas aprūpins jus B, C, K, E, A grupės vitaminais, taip pat cinku, magniu, fluoru, folio rūgštimi, geležimi, kaliu, kalciu ir siliciu“, – vardija maisto žinovė.

Pagrindinis sėkmės raktas – tinkamai pasirinktas laikas sodinimui

Lietuviai nuo seno tikėjo, kad svogūnus reikia sodinti konkrečią dieną – per Cibulinį gegužės pradžioje. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši diena buvo sutapatinta su šv. Stanislovo diena gegužės 8–ąją, tačiau iki šiol daugelio laikoma puikia diena svogūnų sodinimui.

Lietuvoje anksčiau svogūnų sodinimas turėjo savų ritualų: jie sodinti dar neišaušus, kai danguje nebūdavo nei Mėnulio, nei Saulės. Tikėta, kad tą reikia daryti basomis, taip kuriant tvirtesnį ryšį su gamta. Be to – geriau ir poroje.

Šiomis tradicijomis tikėti ar ne – kiekvieno pasirinkimas. Tačiau senoliai buvo teisūs sakydami, kad būtent gegužės pradžioje reikia imtis svogūnų sodinimo. Tą rekomenduoja ir dabartiniai specialistai. Uždelsus ilgiau, svogūnai gali būti mažesni, prastesnės kokybės.

Reikšmės turi ne tik kada, bet ir kur bei kaip sodinsite. Daržovėms augti geriausiai tinka saulėta vieta su gerai drenuota derlinga, šiek tiek rūgščia arba neutralia dirva. Svarbu vengti sodinti svogūnus į žemę, kurioje anksčiau augo šakniavaisinės daržovės – morkos, burokėliai ar bulvės. Tačiau galima pasirinkti dirvą, kurioje auginote pupeles ar agurkus.

Svogūnus sodinkite į žemę eilėmis maždaug penkių centimetrų atstumu vienas nuo kito. Kiekvieno svogūnėlio trys ketvirtadaliai turėtų būti įkasti į žemę, o iš jos kyšoti galiukas. Pasodinus, reikėtų reguliariai ravėti ir purenti dirvą tarp augalų.

Puiki trąša – bananas

Norint gausaus svogūnų derliaus, verta pagalvoti ir apie tręšimą. Vegetacijos pradžioje pakanka komposto, tačiau vėliau galima naudoti natūralias trąšas, kurių sudėtyje yra geram svogūno augimui reikalingų fosforo ir kalio.

Tam puikiai tinka bananai, tiksliau – jų odelės. Greičiausias būdas tręšti daržo svogūnus – tai nedideliais gabalėliais supjaustytą odelę dėti tiesiai į dirvą, maždaug 5 cm gylyje. Tokiu būdu augalas palaipsniui bus aprūpinamas naudingais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Taip pat galima pirmiausia išdžiovinti žieveles, sumalti jas į miltelius ir sumaišyti su žeme. Poveikis pradės matytis jau po kelių procedūrų, o vasariniai svogūnai augs vešlūs ir sveiki iki pat derliaus nuėmimo.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-08 09:12
Maisto pramonė, Laisvalaikis, pramogos
Prisegti failai
pasidalinti
atgal