Tarptautinę humuso dieną atšvęskite su gardžia avinžirnių užtepėle: dietologė tai vadina baltymų šaltiniu

Gegužės 13-ąją minėsime Tarptautinę humuso dieną. Šis skanus virtų avinžirnių kremas, ruošiamas su citrinos sultimis, tahini (pasta iš sezamo sėklų) bei alyvuogių aliejumi, kilęs iš Artimųjų Rytų, tačiau dėl savo švelnaus skonio tapo itin populiarus ir Lietuvoje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja ankštines daržoves bei iš jų pagamintus patiekalus įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip paprastai humusą pasigaminti namuose.

Augalinės kilmės baltymų šaltinis

Žodis „humusas“ arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje. Be viso to, jis ir labai maistingas, nes pagamintas iš avinžirnių. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, vienas pagrindinių avinžirnių privalumų – augalinės kilmės baltymų gausa.

„Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, galima rasti baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos bei folio rūgšties. Be to, juose gausu įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K) ir mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio bei fosforo“, – avinžirnių naudą vardija gydytoja dietologė bei priduria, jog sveikatai palankios mitybos rekomendacijos šiuo metu orientuojasi į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą ir augalinės kilmės baltymų didinimą. Dėl to vertėtų ankštines daržoves įtraukti į savo kasdienę mitybą kaip puikų mėsos pakaitalą.

Pasak dr. E. Gavelienės, gera ir patogi avinžirnių pateikimo forma yra humusas. Nors šis patiekalas į mūsų kraštus atėjo iš Rytų, tačiau pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo ir Lietuvoje: „Humusą labai lengva pasigaminti namuose, užtenka tik avinžirnių, trupučio citrinos sulčių, šlakelio aliejaus ir jūs jau turite paruoštą visavertį bei maistingą užkandį. Vienoje humuso porcijoje yra daug įvairių vitaminų ir mineralų. Su kiekvienu gardžiu kąsneliu humuso gaunama folio rūgšties, vario, mangano, magnio, geležies, cinko ir vitamino B6.“

Kadangi šviežių avinžirnių Lietuvoje rasti gana sudėtinga, gydytoja dietologė rekomenduoja naudoti džiovintus arba konservuotus: „Šis produktas labiausiai vertinamas dėl augalinės kilmės baltymų, dėl to nesvarbu, kokioje formoje bus patiekiami, pagrindinis komponentas – baltymas – išlieka. Tik, priklausomai nuo avinžirnių paruošimo būdo, gali skirtis kai kurių mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai.“

Paprasta pasigaminti namuose

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, jog avinžirnių užtepėlę labai pamėgę vegetarai ir veganai. Tačiau dėl ypač greito, paprasto paruošimo ir išskirtinio skonio, šis patiekalas puikiai tinka visiems – tiek kaip lengvas priešpiečių užkandis namuose ar darbe, tiek kaip puikus patiekalas vasaros iškyloms gamtoje.

„Pasigaminti humusą namuose yra labai paprasta ir neužima daug laiko, tad tai padaryti pavyks kiekvienam, net ir pradedančiajam kulinarui. Tradiciškai jis ruošiamas iš avinžirnių su alyvuogių aliejumi, sezamų sėklų pastos bei įvairių prieskonių, tačiau yra daugybė humuso variantų su skirtingais papildomais ingredientais. Be to, humusą galima gardinti įvairiais prieskoniais: dėti saulėje džiovintų pomidorų, avokadų, burokėlių, morkų ar pikantiškų prieskonių aštresniam skoniui suteikti. Skaniausias humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, tačiau taupantiems laiką, jį puikiai pavyks paruošti ir iš konservuotų. Tokį namuose pagamintą humusą šaldytuve galima laikyti apie 3–4 dienas“, – sako kulinarijos technologė.

L. Barčaitė primena, jog humusas turi būti patiekiamas šaltas. Jis gali būti puiki sumuštinio sudedamoji dalis, taip pat naudojamas mėsos patiekalams ar daržovių garnyrui pagardinti: „Yra daugybė variantų valgyti humusą. Pavyzdžiui, su traškiomis morkytėmis ar su raudonosiomis ir žaliosiomis paprikomis, agurkais, ridikėliais, salierais, obuoliais, šparagais, salotų lapeliais, pomidorais, alyvuogėmis, svogūnais, brokoliais, žiediniais kopūstais. Be to, originalus pasiūlymas, kuris nustebins svečius – prie humuso patiekti baklažanų lazdeles, apvoliotas ryžių miltuose, apkeptas ir paskanintas medumi. Saldus ir sūrus baklažanų kontrastas su humuso prieskoniais tikrai nepaliks abejingų.“

Sutaupyti padės planavimas

Neturintiems laiko gaminti humuso namuose, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja išbandyti privataus prekės ženklo „Rimi Planet“ humusus su mangais ir kokosais, alyvuogėmis, baklažanais, burokėliais, karamelizuotais svogūnais. O jeigu norite sutaupyti, svarbu iš anksto susiplanuoti pirkinių sąrašą, nešvaistyti maisto ir nepamiršti pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programos pasiūlymais, suteikiančiais asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima naudotis ne tik fizine lojalumo kortele, bet ir skenuoti QR kodą“.

Kulinarijos technologė dalijasi pikantiško Artimųjų Rytų morkų humuso receptu.

RECEPTAS

Pikantiškas Artimųjų Rytų morkų humusas 

Humusui reikės:

250 g morkų;

2 šaukštų gryno alyvuogių aliejaus;  

1 skiltelės česnako;    

200 g virtų avinžirnių;

40 g tahinio (sezamų pastos);

2 šaukštų citrinos sulčių;       

60 ml šalto vandens;  

0.125 g rūkytų aitriųjų paprikų miltelių;

0.5 šaukštelio druskos;

žiupsnelio šviežių petražolių;  

1 vnt. agurko;

2 vnt. morkų; 

2 vnt. tortilijų paplotėlių.

Gaminimo eiga: 

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami kepkite supjaustytas morkas, kol suminkštės (~ 6 min.). Sumeskite kapotus česnakus ir pakepkite dar 1 min. Gautą masę suverskite į elektrinį trintuvą.
  2. Sudėkite virtus avinžirnius, tahinį, aitriąją papriką, druską, pipirus, supilkite citrinos sultis, vandenį ir viską sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos. Supilkite likusį aliejų ir dar pamaišykite.
  3. Humusą sudėkite į dailų dubenėlį ir papuoškite kapotomis petražolėmis. Patiekite su juostelėmis pjaustytais agurkais, morkomis ir skrudinta, trikampėliais suraikyta tortilija.

1 patarimas. Ant humuso viršaus galite pabarstyti kepintų kedrinių pinijų.

2 patarimas. Humusą galite patiekti su paprikų juostelėmis ar salierų stiebais.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-10 10:25
Sveikata, grožis, Maisto pramonė
pasidalinti
atgal