Vilnių papuoš menininkės Eglės Žvirblytės darbai, skirti Šaltibarščių festivaliui    

Vilnių papuoš menininkės Eglės Žvirblytės darbai, skirti Šaltibarščių festivaliui  

Birželio 10 d. Vilnius taps pasauline šaltibarščių sostine – čia bus minimas „Pink soup fest“ (liet. Šaltibarščių festivalis“). Visą dieną vilniečius ir miesto svečius lydės ne tik aplink Tymo turgų vykstantys renginiai ar restoranuose laukiantys pasiūlymai, bet ir netikėtos meninės išraiškos, nustebinsiančios ne vieną šventės lankytoją. Viena jų – išskirtiniai Eglės Žvirblytės meno kūriniai, kurie pagyvins vilniečiams puikiai pažįstamas vietas ir visą miesto urbanistinį peizažą. 

Gastronominis paveldas nušvis naujomis spalvomis 

Meno, kultūros ir gastronomijos kombinacija – retas, tačiau vizualiai įspūdingas reginys, leidžiantis žiūrovams pažinti naujas menininkų išraiškos formas. Šaltibarščiai – vienas populiariausių lietuviškų patiekalų, savo spalvų tonais žadinantis vaizduotę, tad jo įprasminimas meninėje erdvėje kvies pažvelgti į šį gastronominį paveldą naujomis akimis. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, žaismingas menininkių požiūris į šaltibarščius leis kiekvienam prisiminti mūsų gastronomijos istoriją. Šaltibarščių festivalis apjungs gastronomiją, įvairiausias pramogas, kultūrą ir meną. 

„Šaltibarščių festivalis – puiki proga sužinoti daugiau apie Lietuvos gastronominį paveldą. Vasaros laikotarpiu šaltibarščių skonį ir spalvą populiarinantys  restoranai ir kavinės įkvepia didinti šios šaltos sriubos ir miesto žinomumą pasaulyje. Dėl šios priežasties pasirinkę ryškų festivalio formatą, norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai, leisti suprasti žmonėms platesnę šaltibarščių reikšmę. Menininkės Eglės Žvirblytės kūriniai, minint šią dieną, kvies pažvelgti į šaltibarščius naujomis akimis ir suteiks papildomų prieskonių dienos minėjimui. Džiaugiamės, kad savo darbais menininkė prisidės prie šventės tradicijos kūrimo – vilniečiai puikiai pažįstamose vietose juos matys ištisus metus, taip žymint renginio tęstinumą“, –  sako I. Romanovskienė.  

Šaltibarščiai įkvepia naujoms idėjoms 

Menininkės Eglės Žvirblytės kūriniai jau papuošė sienas Bernardinų parko kieme, o netrukus dar vienas kūrinys atsiras vilniečiams puikiai pažįstamoje vietoje – šalia Menų fabriko „Loftas“ įsikūrusioje atviroje galerijoje. Menininkės teigimu, idėja darbui kilo permąsčius Lietuvos gastronominį paveldą.  

„Šaltibarščiai yra visame pasaulyje žinomas lietuvių nacionalinis patiekalas, savo išvaizda ir ingredientais išsiskiriantis iš kitų panašių patiekalų, kurį, dėl dažno vartojimo, mes esame kiek nuvertinę. Pasitarus su šventės organizatoriais, nusprendžiau šį patiekalą ir jo ingredientus perteikti ant vilniečiams puikiai pažįstamų sienų. Manau, kad būtent toks tapybos būdas yra tinkamiausias šiam festivaliui, kadangi jo peržiūrai nereikia papildomo tarpininko – galerijos arba muziejaus. Noriu, kad šie darbai  kviestų pažvelgti į šaltibarščius naujomis akimis“ , –  tikisi E. Žvirblytė.  

Kiaušinis ir burokėlis pasakos savo istoriją 

Eglės Žvirblytės darbuose šaltibarščiai ir jų ingredientai atsiskleis naujomis spalvomis. Pagal menininkės stilistiką nutapytuose kūriniuose atrasime iš mums įprastų maisto produktų sukurtus veikėjus, kurie pasakos savo istoriją. Anot dailininkės, vilniečiai ir miesto svečiai galės išvysti ir žymiojo „popart“ stiliaus įkvėptų detalių.  

„Sugalvojau, kad pagrindiniais mano kūrinių veikėjais taps kiaušinis ir burokėlis. Piešiant man labai patinka sukurti veikėjų archetipus, jų istoriją ir pasakojimą, suteikti jiems tam tikrą koncepciją. Taigi, ir šį kartą žinomi ingredientai pasakos apie savo atsidūrimą šaltibarščiuose, kuriuos aš kūrinyje pavadinau Meilės sriuba. Be to, viename iš savo darbų naudoju aliuziją į Andy Warhol garsiąją sriubos skardinę. Kurdama pagalvojau, kodėl tai negalėtų būti šaltibarščių skardinė“, –  apie kūrinį šaltibarščių dienos proga pasakoja menininkė, kurios darbuose galima atrasti įvairių šmaikščių motyvų.  

Pasak Eglės Žvirblytės, humoras jai labai svarbus elementas, be kurio neapsieina nė vienas kūrinys: „Stengiuosi visada žiūrovui palikti tam tikrą motyvą, kuris jį prajuokins. Tai atsispindės ir šiuose mano darbuose – stengiuosi žodžių žaisme užkoduoti žinutę, kurią supratęs žiūrovas nusišypsos.“  

Vilnius – inovatyvus miestas 

Menininkė Eglė Žvirblytė studijuoti į Londoną išvyko praėjus metams nuo Lietuvos įstojimo į Europos sąjungą. Ilgą laiką kūrusi ne mūsų šalyje, pastaruosius penkerius metus ji gyvena tarp Vilniaus ir Londono. Savo kūryboje nevengianti inovatyvumo bei originalių idėjų, menininkė jų linki ir miestui, šiais metais švenčiančiam 700 metų gimtadienį. 

Noriu palinkėti Vilniui likti atviru naujoms idėjoms miestu ir augti savo kryptimi, nesižvalgant į kitus. Mes, vilniečiai, esame labai originalūs, tad siekime tai išnaudoti ir kuriant savitą miestą. Tegul Vilnius auga harmoningai ir būna ta sostine, kurioje gera gyventi bei kurti“, – linki menininkė E. Žvirblytė. 

Daugiau informacijos apie festivalį rasite: https://www.govilnius.lt/saltibarsciu-festivalis 

Geros rezoliucijos nuotraukos čia: https://we.tl/t-V6UCm6LGCY 

Pranešimą paskelbė: VšĮ "GO Vilnius"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-10 13:00
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
pasidalinti
atgal