Išskirtinis renginys Seime: tarptautinių organizacijų vadovai, aukšti politikai ir ekspertai telkiasi bendriems ateities pasaulio iššūkių sprendimams

2023 m. gegužės 10 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Penktadienį, gegužės 12 d., Seime prasidės dvi dienas vyksiantis pasaulinis parlamentinis kongresas „Pasaulio ateitis“. Renginyje bus svarstomi aktualiausi geopolitikos, demokratijos, darnaus  vystymosi, klimato kaitos, demografijos ir socialiniai klausimai. Itin didelis dėmesys bus skiriamas parlamentinei demokratijai ir nacionalinių parlamentų uždaviniams sprendžiant pasaulio ateities problemas.

„Parlamentinė veikla labai dažnai susitelkia į dabarties klausimus – įstatymų pakeitimus, mokesčius, partinių grupių konkurenciją prieš artėjančius rinkimus. Ateities komitetai siekia rūpintis ilgalaikiais ir daugialypiais atskirų šalių ir viso pasaulio raidos iššūkiais, kurių šiandien niekas negali ignoruoti“, – sako Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata. – Vienas mūsų kongreso tikslų būtent ir yra paskatinti Ateities komitetų steigimąsi, visų šalių parlamentų orientaciją į pamatinius visuomenės ateities dalykus.“

Kongreso darbotvarkėje dominuos trys pagrindinės temos:

-dabartinė globali geopolitinė padėtis ir neišprovokuota Rusijos agresija prieš Ukrainą;

-parlamentinė demokratija ir jos įgyvendinimo būdai;

-ilgalaikiai bendrieji pasaulio ateities iššūkiai; būtinybė peržiūrėti pasaulio ateities gaires, suformuluotas Jungtinių Tautų 2030 m. darbotvarkėje.

Programa. Vilniaus kongresą pasveikins Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Įžanginį žodį tars Jungtinių Tautų Generalinio sekretoriaus pirmasis pavaduotojas Gajus Raideris (Guy Ryder) ir Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentas Duartis  Pačėkas (Duarte Pacheco).

Trijose plenarinėse sesijose ir paralelinės diskusijoje pranešimus pristatys ir diskusijose dalyvaus: Margareta Sederfelt (Margareta Cederfelt), Švedijos Riksdago Užsienio reikalų komiteto narė, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos Prezidentė; Duartis  Pačėkas (Duarte Pacheco), Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentas; Oleksandras Korniyenko, Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininko pirmasis pavaduotojas; Daniela Tilbari (Daniella Tilbury), Gibraltaro Vyriausybės darnaus vystymosi ir ateities kartų komisarė; Virginijus Sinkevičius, Europos Komisijos narys; Jovita Neliupšienė, Lietuvos užsienio reikalų viceministrė, paskirtoji Europos Sąjungos misijos Jungtinėse Amerikos Valstijose vadovė; Klausas Velė (Klaus Welle), Vilfrydo Martenso (Wilfried Martens) Europos studijų centro Akademinės tarybos pirmininkas, buvęs Europos Parlamento generalinis sekretorius; Andrius Kubilius, Europos Parlamento narys; Anatolijus  Lebedko, Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos pirmininkas ir kt.

Kongresą numatoma baigti bendru pareiškimu, kviečiant pasaulio parlamentus tęsti ir gilinti diskusijas dėl parlamentinės atsakomybės už pasaulio ateitį įgyvendinimo.

Gegužės 13 d., šeštadienį, 14 val. vyks Kongreso dalyvių spaudos konferencija, kuri, kaip ir visas renginys, bus transliuojama tiesiogiai Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

Nuolat atnaujinamą Kongreso programą ir kitą aktualią informaciją apie renginį galima rasti ČIA.

2023 m. kovo 14 d. pirmąjį globalų ekspertų dialogą apie atstovavimą ateities kartų interesams dabarties politikoje organizavo Nyderlandų Karalystės ir Jamaikos nuolatinės atstovybės prie Jungtinių Tautų Niujorke. Jame įžvalgomis dalijosi ekspertai iš Lietuvos, Pietų Afrikos, Panamos, Kolumbijos ir Jungtinės Karalystės.

Pasaulyje yra 13 parlamentinių komitetų (Austrijoje, Čilėje, Estijoje, Filipinuose, Islandijoje, Kanadoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Paragvajuje, Suomijoje, Tailande, Urugvajuje, Vietname), kurie, kaip ir Seimo Ateities komitetas, analizuoja svarbiausias visuomenės gyvenimo sritis ir siūlo strateginius sprendimus, lemsiančius šalies ir pasaulio ateities perspektyvas. 7 komitetų pavadinime yra žodis „ateitis“, kiti komitetai vadinasi Darnaus vystymosi, Bendraisiais, Didžiaisiais, Mokslo, technologijų ir inovacijų ir pan.

Daugiau informacijos:

Giedrius Viliūnas, Seimo kanceliarijos Ateities komiteto biuro patarėjas