Europos reikalų komiteto atstovai LXIX COSAC: energetinė nepriklausomybė ir kova su tais, kurie nori primesti mums autokratišką gyvenimo būdą, vis dar yra iššūkis mums visiems

2023 m. gegužės 15 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Gegužės 14–16 dienomis Seimo Europos reikalų komiteto (toliau – Komitetas) pirmininkės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės vadovaujama delegacija, kurią sudaro Komiteto pirmininko pavaduotojai Vytautas Gapšys, Arminas Lydeka ir Aurelijus Veryga, dalyvauja Europos Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) LXIX plenariniame posėdyje Stokholme (Švedijos Karalystė).

„Mes visada žinojome, kad Rusija naudoja energetiką kaip politinį ginklą, todėl dėkojame kolegoms iš Švedijos už pradėtą vykdyti elektros energijos rinkos reformą, kuri leis mums įveikti krizes ateityje. Taip pat noriu išreikšti padėką už pasiektą Europos Sąjungos Tarybos ir Europos Parlamento pasiektą politinį susitarimą dėl Europos Sąjungos ir jos valstybių narių apsaugos nuo trečiųjų valstybių ekonominės prievartos. Tai itin svarbi mūsų ekonominių interesų apsaugos nuo autokratinių šalių priemonė“, – pabrėžė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Primindama instrumentalizuotos migracijos srautus krizės metu, kurią sąlygojo Baltarusijos režimo vykdyta hibridinė ataka, ji pabrėžė, kad reikia dar daug nuveikti migracijos srityje. „Dėkojame už paramą Ukrainai ir Moldovai bei supratimą, kad energetinė nepriklausomybė ir kova su tais, kurie nori primesti mums autokratišką gyvenimo būdą, yra didelis iššūkis mums visiems“, – akcentavo Lietuvos atstovė.

Vizito metu Seimo delegacijos vadovė, Seimo Pirmininko pavaduotoja, Europos reikalų komiteto pirmininkė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, dalyvaudama Ukrainos palaikymo mitinge Stokholmo centre esančioje  Normalno aikštėje, sakė: „Viena iš Europos Sąjungos įkūrimo sąlygų buvo taika, tačiau karas Ukrainoje parodė taikos ir mūsų visų gyvenimų trapumą. Karas palietė ne tik Ukrainos žmones, bet, kaip ir kiekvieną iš mūsų, jis palietė ir mane, mano vaikus, kurie jau žino, kas yra Ukraina ir už ką kovojame. Ypač esame dėkingi už 79 susitikimus, kuriuose kartu stovime tiek Vilniuje, tiek Stokholme ir pasisakome už laisvę ir nepriklausomybę.“

Gegužės 15 d. pirmoje ir antroje LXIX COSAC plenarinio posėdžio sesijose aptartas Švedijos pirmininkavimas ES Tarybai, diskutuota apie Europos Sąjungos bendrąją rinką, kuriai šiemet sukanka 30 metų.

COSAC (angl. Conference of Parliamentary Committees for Union Affairs of Parliaments of the European Union) – Europos Sąjungos parlamentų Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencija. Reguliariai vykstanti konferencija įgalina nacionalinius parlamentus ir Europos Parlamentą keistis informacija ir gerąja patirtimi. Konferencija gali pateikti bet kokį pasiūlymą Europos Parlamentui, Tarybai ir Komisijai.

Švedija pirmininkauja ES Tarybai 2023 m. sausio 1 d. –  liepos 31 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2023-05-15 17:35