Inovatyvių skaitmeninių sprendimų kūrimui ir testavimui viešajame sektoriuje – beveik 1 mln. eurų

Inovacijų agentūra skelbia kvietimą viešojo sektoriaus organizacijoms eksperimentuoti skaitmeninių technologijų srityje – bus skiriamas finansavimas įsigyti GovTech (inovatyvių viešojo sektoriaus technologijų) sprendimams. 2023 m. sprendimų kūrimui ir testavimui numatoma skirti iki 962 700 eurų.

Panaši finansavimo priemonė Lietuvoje startuoja jau antrą kartą. 2021 m., sulaukus didelio susidomėjimo iš viešojo sektoriaus organizacijų, priemonės pagalba finansuoti net 47 inovacijų projektai, tokie kaip išmanus psichikos sveikatos asistentas atkryčių prevencijai, e-sprendimas intelekto negalią turintiems asmenims, dirbtinio intelekto pagrindu veikiantis darbo rinkos poreikių prognozavimo įrankis ir daugybė kitų.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrės Erikos Kuročkinos teigimu, nauja priemone yra siekiama paskatinti viešojo sektoriaus organizacijas eksperimentuoti ir išbandyti naujų technologijų atnešamas galimybes. „Naujausios technologijos, tokios kaip dirbtinis intelektas, didieji duomenys ar virtuali realybė sparčiai vystosi. Norime pasinaudoti technologijų atnešama nauda ir kartu su viešojo sektoriaus organizacijomis kurti paslaugas ir produktus, kurie geriau atliepia piliečių ir verslo lūkesčius bei efektyvina viešojo sektoriaus darbą. Viešasis sektorius turi neatsilikti nuo privataus ir būti atviras inovacijoms“, – sako E. Kuročkina.

Šiemet organizacijos, norinčios išbandyti ir savo veikloje pritaikyti inovatyvius skaitmeninius sprendimus, gali gauti finansavimą dviem veikloms. Pirmoji veikla – tai naujų, rinkoje dar neegzistuojančių, sprendimų bandomųjų versijų (prototipų) kūrimas. Šios veiklos įgyvendinimui numatoma skirti iki 53 tūkst. Eur vienam projektui. Antroji veikla – rinkoje jau egzistuojančių, tačiau Lietuvos viešajame sektoriuje dar nenaudojamų, skaitmeninių sprendimų testavimas. Šiai veiklai numatoma skirti iki 18 150 eurų.

Projektų paraiškas gali teikti visi viešojo sektoriaus subjektai, išskyrus mokslo ir studijų institucijas – yra tikimasi, jog mokslo institucijų atstovai, kaip ir startuoliai bei kitos inovatyvios įmonės, įsitrauks vėlesniame etape, kurdami inovatyvius GovTech sprendimus. Teikiami projektai gali būti iniciuojami bet kurioje viešojo valdymo srityje ir nukreipti į paslaugų ir produktų, vidinių ar išorinių procesų gerinimą, duomenimis grįstų sprendimų kūrimą ar pan.

Ši finansavimo priemonė yra Inovacijų agentūros įgyvendinamos struktūruotos eksperimentavimo programos „GovTech iššūkių serija“ dalis. Jau ketvirtus metus įgyvendinama „GovTech iššūkių serija“ – tai 6 mėn. trunkanti eksperimentavimo programa, kurios metu viešojo sektoriaus problemas yra siekiama spręsti kuriant arba pritaikant inovatyvius skaitmeninius sprendimus. Sprendimo ieškoma viešojo sektoriaus organizacijai bendradarbiaujant su startuoliais ir inovatyviomis įmonėmis bei pasitelkiant naujausias technologijas, tokias kaip dirbtinis intelektas, debesų kompiuterija, blokų grandinės (angl. blockchain), daiktų internetas ir kitos. Į programą atrinktų projektų savininkai turės galimybę gauti ekspertų pagalbą bei gilinti savo žinias, reikalingas inovacijų projektų įgyvendinimui. Programos metu taip pat vyks mokymai, konsultacijos ir renginiai įvairiomis, su technologijų diegimu susijusiomis temomis: dizaino mąstymas ir orientacija į vartotojus, inovatyvių projektų valdymas ir komunikacija, darbas su rinka bei technologijomis ir kt. 

Viešojo sektoriaus organizacijos, norinčios kurti arba testuoti inovatyvius skaitmeninius sprendimus, kviečiamos teikti projektų paraiškas iki birželio 12 d.

Susidomėję organizacijų atstovai kviečiami gegužės 23 ir 29 dienomis dalyvauti informaciniuose renginiuose, kuriuose bus detaliau pristatoma finansavimo priemonė bei atsakyta į kylančius klausimus. Daugiau informacijos apie informacinius renginius ir finansavimą galima rasti Inovacijų agentūros tinklapyje.

Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-16 09:23
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal