Socialdemokratai kreipiasi į „Swedbank“: turėkite sąžinės, kodėl diskriminuojami Lietuvos žmonės?

2023 m. gegužės 16 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Paaiškėjus, kad Lietuvoje veikiantis „Swedbank“ Lietuvoje nesiūlo palengvinimų, kuriuos siūlo klientams Estijoje ir Latvijoje, – naujoms paskoloms laikinai netaikyti banko maržos ir todėl leisti besiskolinantiems žmonėms sutaupyti net kelis tūkstančius eurų, socialdemokratai beldžiasi į bankininkų sąžinę.

G. Paluckas: tai – diskriminacija

Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Gintautas Paluckas įtaria, kad Lietuvos žmonėms siūlydami blogesnes sąlygas, nei latviams ir estams, „Swedbank“ šitaip keršija už neseniai Lietuvoje priimtą solidarumo mokestį, kurį turės susimokėti viršpelnius susikrovę bankai.

Anot G. Palucko, sprendimas iš trijų Baltijos šalių išskirti Lietuvą yra ne tik diskriminacinis, bet taip pat rodo, kad bankas nesugeba įsijausti į sunkią Lietuvos visuomenės padėtį.

„Mano nuomone, tai – diskriminacija, kurią sunku paaiškinti sveiko proto argumentais. Ne tik „Swedbank“, bet ir kiti bankai praleidžia gerą progą pademonstruoti solidarumą su visuomene, kai bankų pelnai kyla kaip ant mielių, o žmonės moka vis didesnes palūkanas dėl Europos Centrinio Banko keliamų palūkanų normų“, – komentuoja parlamentaras.

„Kerštas už solidarumo mokestį“

„O „Swedbank“ klientų Lietuvoje skriaudimas, tuo metu, kai latviams ir estams siūloma netaikyti banko maržos ir leisti besiskolinantiems žmonėms sutaupyti net kelis tūkstančius eurų, yra ne kas kita kaip diskriminacija, be to, rodo, kad bankas nesuvokia žmonių padėties. Kosminės palūkanos ardo šeimų finansus, žmonės jau neįsivaizduoja, kas bus rytoj“, – įspėja G. Paluckas.

„Swedbank“ atstovui pareiškus, esą situacija bus „analizuojama“ ir „stebima“, G. Paluckas sako nesuprantantis, ką bankas stebi.

„Ką čia reikia analizuoti ir stebėti? „Swedbank“ atstovas spaudai, reaguodamas į situaciją, tiesiai šviesiai pasakė, kad bankas nieko nedaro ir nesiruošia daryti. Man nesuvokiamos jų priežastys. Panašu, kad bankas nenori apie tai kabėti. Galbūt tai – kerštas už solidarumo mokestį, kurį turės mokėti bankai, susižėrę gražaus pelno dėl kylančių palūkanų. Toks, žinote, mėginimas nubausti Lietuvos gyventojus. Tai būtų itin primityvus ir žemas elgesys. Vengimas paaiškinti Lietuvos visuomenei, kas vyksta, rodo menką organizacijos kultūros lygį“, – piktinasi G. Paluckas.

„Swedbank“ buvo priverstas reaguoti žiniasklaidai atkreipus dėmesį į tai, kad šis bankas, veikiantis ir Estijoje, taip pat Latvijoje, šių dviejų šalių, bet ne Lietuvos klientams siūlo ateinančius dvejus metus naujoms paskoloms netaikyti banko maržos ir taip padėti sutaupyti kelis tūkstančius eurų.

Daugiau:

Gintautas Paluckas, Seimo narys socialdemokratas