Seimui pristatyta specialiosios tyrimo komisijos išvada dėl apkaltos Seimo nariui P. Gražuliui

2023 m. gegužės 16 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo specialiosios tyrimo komisijos pirmininkas Linas Slušnys parlamentui pristatė išvadą dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Petrui Gražuliui.

Specialiosios tyrimo komisijos išvadoje pažymima, kad Seimo narių grupės teikime pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Petrui Gražuliui pateikti kaltinimai yra pagrįsti, todėl yra pagrindas pradėti apkaltos procesą Seime Seimo nariui Petrui Gražuliui.

„Surinkti, ištirti ir įvertinti įrodymai bei nustatytos faktinės aplinkybės patvirtina Seimo narių grupės 2023 m. sausio 20 d. teikime pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Petrui Gražuliui nurodytą kaltinimą, kad Seimo narys P. Gražulis 2022 m. rugsėjo 15 d. Seimo vakarinio posėdžio metu, priėmimo stadijoje balsuojant dėl darbotvarkės klausimo Nr. 1.7 „Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo V (rudens) sesijos darbų programos patvirtinimo“ projekto (Nr. XIVP-1969(3)“, sąmoningai balsavo už Seimo narį Liną Jonauską ir galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Konstituciją, pagrįstumą“, − rašoma komisijos išvadoje.

Pasak L. Slušnio, tą patvirtina Lietuvos teismo ekspertizės cento išvada, kad 2022 m. rugsėjo 15 d. Seimo vakarinio posėdžio metu, laikotarpiu nuo 15 val. 26 min. 38 s. iki 15 val. 27 min. 8 s. nėra užfiksuota Seimo nario L. Jonausko veiksmų ranka ties jo darbo vietos elektroninio balsavimo bloko skydeliu. „Seimo narys P. Gražulis kaire ranka atlieka nenustatytą veiksmą ties savo darbo vietos elektroninio balsavimo bloko skydeliu ir ištiesęs dešinę ranką atlieka nenustatytus veiksmus ties Seimo nario L. Jonausko darbo vietos elektroninio balsavimo bloko skydeliu“, − pristatydamas komisijos išvadą sakė L. Slušnys. Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad Seimo narys P. Gražulis, siekdamas išvengti atsakomybės už padarytą pažeidimą, su komisija bendradarbiavo ribotai, teigė neprisimenantis balsavimo aplinkybių, bet neneigė, kad galėjo netyčia klaidingai paspausti Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esantį balsavo mygtuką.

Po pateikimo už tai numatantį nutarimo projektą (Nr. XIVP-2734) balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 29, susilaikė 17 parlamentarų. Tolesnis projekto svarstymas Seimo posėdyje numatytas gegužės 18-ąją, o galutinis išvadų tvirtinimas planuojamas kitos savaitės posėdžiuose. Seimo posėdyje taip pat buvo pristatyta atskiroji nuomonė, kurią teikė 5 specialiosios tyrimo komisijos išvadai nepritariantys Seimo nariai.

Jei Seimas pritars specialiosios tyrimo komisijos išvadai, po šio sprendimo jis turės apsispręsti dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, siekiant gauti išvadą, ar šio parlamentaro konkretūs veiksmai, nurodyti Seimo specialiosios tyrimo komisijos išvadoje, prieštarauja Konstitucijai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2023-05-16 13:45