Europos Parlamento technologijų vertinimo konferencijoje: „Visuomenės ir suinteresuotųjų šalių dalyvavimo technologijų vertinimuose svarba didėja“

2023 m. gegužės 17 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Gegužės 15–16 dienomis Seimo Ateities komiteto pirmininko pavaduotojas Lukas Savickas ir Komiteto narė Monika Ošmianskienė dalyvavo Europos Parlamento technologijų vertinimo (EPTA) organizacijos įvadinėje konferencijoje ir šios organizacijos direktorių susitikime Žironoje (Ispanijos Karalystė).

Pirmąją vizito dieną, pristatydamas Komiteto metinę ataskaitą ir ateities planus, L. Savickas pažymėjo: ,,Nenumatytas šalutinis mokslo ir technologinės pažangos poveikis, ypač technologijų sukelta rizika, yra pagrindinė technologinio vertinimo motyvacija Seimo Ateities komiteto darbe. Visuomenės ir suinteresuotųjų šalių dalyvavimo technologijų vertinimuose svarba didėja Europos Sąjungoje, tarptautiniu ir nacionalinės politikos kontekste. Todėl technologijų vertinimas yra arba turėtų būti kaip viena iš politinio proceso dalių.“

„Socialinė galimybių ir rizikos pasiskirstymo dimensija bei skirtingas jų suvokimas tarp įvairių visuomenės grupių, taip pat tarp šiandien gyvenančių ir ateities kartų žmonių, vaidina svarbų vaidmenį tinkamam technologijų supratimui ir atliekamam jų rizikos vertinimui. Todėl labai svarbu tobulinti parlamentų mokslines ir technines žinias, kad jie būtų įgalinti ir galėtų susidoroti su vis sudėtingesniais iššūkiais, priimdami motyvuotus politinius sprendimus“, – akcentavo M. Ošmianskienė.

Gegužės 16 d. Komiteto atstovai lankėsi Katalonijos vandens tyrimų institute (ICRA), kur vyko paskutinė konferencijos darbo sesija. Seimo nariai susitiko su pirmąja Katalonijos parlamento viceprezidente Alba Vergés. Lietuvos ir Katalonijos parlamentarai aptarė Seimo Ateities komiteto ir Katalonijos parlamento mokslo ir technologijų patariamosios tarybos (CAPCIT) vykdomos veiklos aktualijas.

Vizito metu, ruošiantis kasmetinei šio visuotinei EPTA tinklo konferencijai, kuri vyks 2023 m. spalio 9 ir 10 dienomis Barselonoje, sutarta, kad konferencija bus skirta turinį generuojančio dirbtinio intelekto poveikio analizei. Taip pat numatyta, kad EPTA įstatuose bus padarytos korekcijos, pabrėžiant, kad EPTA nariai ,,<...> institucijos ir jų parlamentai vadovaujasi demokratijos, teisinės valstybės ir žmogaus teisių principais“.

Susitikimuose kartu su Lietuvos delegatais dalyvavo Europos Parlamento, Europos Tarybos, Argentinos, Austrijos, Belgijos, Danijos, Graikijos, Japonijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Portugalijos, Švedijos Šveicarijos, Vokietijos parlamentų atstovai – EPTA paskirti direktoriai.

Europos Parlamentinis technologijų vertinimas (EPTA) yra institucijų tinklas, kuris rengia technologijų vertinimo studijas tiesiogiai savo atitinkamiems parlamentams. Šiuo metu tinklą sudaro 26 nariai visame pasaulyje, įskaitant daugelį Europos šalių, taip pat iš JAV, Lotynų Amerikos ir Azijos.

Katalonijos parlamento mokslo ir technologijų patariamoji taryba (CAPCIT) pirmininkauja EPTA 2023 m. sausio 1 d. – gruodžio 31 d.

Parengė

Miglė Paulauskė, tel. (8 5)  239 6894, el. p. migle.paulauske@lrs.lt

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-17 09:19
Politika, ITT
pasidalinti
atgal