Naudingi patarimai skrendantiems atostogų: kaip pasiruošti ir sutaupyti laiko oro uoste

Įsibėgėjant atostogų sezonui vis daugiau žmonių svarsto, kaip pasiruošti pirmajam kelionės etapui – skrydžiui. Lietuvos užsakomųjų skrydžių bendrovės „GetJet Airlines“, kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ir Lietuvos oro uostų atstovai nuolatos sulaukia klausimų apie bagažą, skrydžių saugumą ir keliones su vaikais bei augintiniais. Atrinkę dažniausiai užduodamus, jie pateikė patarimus, kurie padės užtikrinti, kad visa kelionė iki pat jos galutinio tikslo būtų sklandi. 

Viskas prasideda namuose  

Siekiant išvengti gaišaties ar nemalonumų oro uoste, visų pirma reikėtų tinkamai susidėti daiktus. Skrendantieji užsakomaisiais skrydžiais jų pasiimti gali tikrai nemažai – penkis kilogramus kartu su savimi į lėktuvo saloną ir 15 kilogramų registruoto bagažo skrendant į Tenerifę, Madeirą bei Dubajų arba 20 kilogramų skrendant kitomis kryptimis. „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vyr. vadybininkės Irmos Baurienės teigimu, retas keleivis žino, kad vienu lagaminu galima dalintis dviese. 

„Dažnas prieš kelionę ieškome, iš ko galėtume pasiskolinti ar įsigyti naują lagaminą, tačiau nemažai oro linijų kartu keliaujantys žmonės bagažą gali dalintis, tai yra, visus daiktus sudėti į vieną. Svarbu, kad bendras tokio lagamino svoris neviršytų 32 kilogramų“, –  teigė Irma Baurienė. 

Procedūras oro uoste palengvins ir registracija skrydžiui internetu. Įprastai tai galima padaryti likus bent 48 valandoms iki skrydžio, be to, registruojantis internetu galima ne tik pasirinkti vietą lėktuve, bet ir užsisakyti pietus ar vakarienę.  

Tiesiausias kelias iki skrydžio vartų 

Užregistravus bagažą, keleivius nuo skrydžio vartų skiria saugumo patikra. Lietuvos oro uostų keleivių patirties valdymo skyriaus vadovė Rasa Petraitienė pataria, kad ją greičiau įveikti padės keli paprasti veiksmai.  

„Kol laukiate eilėje, siūlau visus smulkius daiktus iš kišenių susidėti į rankinį bagažą ar striukės, švarko kišenes, nes viršutinius drabužius vis tiek teks nusiimti. Taip pat siūlau maišelį su skysčiais pasidėti kuprinės ar lagamino viršuje, kad jį galėtumėte kuo lengviau pasiekti“, – sako R. Petraitienė ir priduria, kad rankiniame bagaže negalima gabenti skysčių talpose, didesnėse nei 100 ml, taip pat sprogių medžiagų, ginklų bei amunicijos, peilių ir kitų aštrių daiktų bei įrankių, kurie galėtų sukelti pavojų įgulai ir kitiems keleiviams.  

Keliaujant su kūdikiais ir gyvūnais 

Keliaujantys su vaikais iki dvejų metų nerimauti neturėtų – kūdikio vežimėlis bus nemokamai patalpintas į bagažo skyrių, o juo naudotis galima iki pat laipinimo į lėktuvą. Vyresnių vaikų vežimėliai ar automobilinės kėdutės laikomi specialiuoju bagažu, kurį pasiimti su savimi kainuoja papildomai.  

„GetJet Airlines“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė atkreipia dėmesį ir į tai, kad nepilnamečių kelionės be tėvų reikalauja specialaus pasirengimo. 

„Be lydinčio asmens mūsų lėktuvais keliauti galima nuo 12 metų, taip pat teikiame įgulos palydos paslaugą vaikams nuo penkerių metų. Į Šengeno erdvei priklausančias valstybes keliaujantiems nepilnamečiams tėvų sutikimas nereikalingas, tačiau jei skrendama už jos ribų, net su lydinčiu asmeniu, vienam iš tėvų reikės apsilankyti pas notarą“, - teigė ji ir pridūrė, kad jei nepilnametį lydi bent vienas iš tėvų, papildomų dokumentų nereikia. Anot J. Gižaitės keliaujantiems su gyvūnais reikėtų atsižvelgti į jų gabenimo taisykles. 

„Vis daugiau žmonių į atostogas pasiima ir savo katę ar šunį. Tai galima padaryti, jei gyvūnas kartu su transportavimo boksu nesveria daugiau nei aštuonių kilogramų, o pats boksas atitinka leidžiamą bagažo dydį. Taip pat, gyvūnus visada prašome laikyti erdvėje po priekyje esančia sėdyne, lakstyti po lėktuvą jiems, deja, negalima“, –  sako „GetJet Airlines“ komunikacijos vadovė. Ji priduria, kad skrendantiems už Europos Sąjungos ribų derėtų pasirūpinti ir visais būtinais skiepais, dokumentais bei pasidomėti vietinėmis taisyklėmis. 

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-17 10:31
Turizmas, Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal