Seimo nariai D. Šakalienė ir M. Matijošaitis Kopenhagos demokratijos aukščiausiojo lygio susitikime: „Demokratijos turi susivienyti ir veikti kartu“

2023 m. gegužės 18 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Danijos sostinėje vykusiame Kopenhagos demokratijos aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavo Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės pirmininko pavaduotojai Dovilė Šakalienė ir Marius Matijošaitis.

Kopenhagos demokratijos aukščiausiojo lygio susitikimas buvo surengtas šeštą kartą. Jame buvo diskutuojama dėl demokratijos aljanso plėtros, pagalbos Ukrainai gynybos srityje klausimu, aptariama, kaip užkirsti kelią būsimiems kariniams konfliktams, kaip kovoti su autoritariniais režimais. Susitikime skirtas dėmesys augančiam technologijų vaidmeniui. Renginiu tikimasi suartinti pasaulio demokratijas reaguojant į didėjantį autokratinių režimų agresyvumą. Kaip pastebi Seimo narys M. Matijošaitis, Kopenhagos demokratijos aukščiausiojo lygio susitikimas „suburia betarpiškai už laisvės, demokratijos, žmogaus teisių ir lygybės principus kovojančius esamus ir buvusius politikus, pareigūnus, analitikus ir kt. Dėl to tai yra viena iš geriausių terpių praplėsti tikslinių kontaktų ratą ir dalintis aktualiomis iniciatyvomis bei įžvalgomis apie pačias opiausias geopolitines problemas, visų pirma užsienio politikos ir saugumo temomis“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės pirmininko pavaduotoja D. Šakalienė – viena iš Tarpparlamentinio Aljanso dėl Kinijos (angl. The Inter-Parliamentary Alliance on China, IPAC) steigėjų ir kopirmininkė, 2021 m. pavasarį sankcionuota Kinijos užsienio reikalų ministerijos, – buvo viena iš pranešėjų diskusijoje „Kova su Kinijos autoritarizmu“. „Glaudus Kinijos bendradarbiavimas su Rusija, politinė ir finansinė parama agresorei turėjo lemiamos reikšmės Lietuvos visuomenės nuomonei. Per 40 proc. žmonių nuomonė apie Kiniją pablogėjo, ir būtent Kinijos parama Rusijai tapo lemiamu veiksniu. Vis daugiau žmonių suvokia, kad Kinija veikia tokiu pat imperiniu principu ir neatsisako agresijos prieš kaimynus planų“, – akcentavo parlamentarė.

Paklausta, kokią žinutę G7 lyderiams Tarpparlamentinis Aljansas dėl Kinijos nori perduoti, D. Šakalienė paragino nedaryti su Kinija tos pačios klaidos, kuri buvo padaryta su Rusija, kuomet dėl pigių dujų buvo užmerktos akys į tai, kad abi valstybės nuolat rodo nepagarbą kitų valstybių sienoms, suverenitetui ir laisvei. „Kinijos ir Rusijos partnerystė atvirai grasina dar labiau destabilizuoti pasaulinį saugumą. Ir jei atviras Putino ir Xi grasinimas pakeisti pasaulinę pasaulio tvarką jūsų neįtikino, nuolatinis Kinijos priešinimasis tarptautiniams reikalavimams, kad Rusija išvestų savo kariuomenę iš Ukrainos ir prisiimtų atsakomybę už siaubingą žalą, turėtų sudėti visus taškus ant „i“, – pastebėjo D. Šakalienė.

Kaip pabrėžia Seimo narys M. Matijošaitis, pasaulio demokratijoms būtina susivienyti priešinantis autokratinių valstybių politikai. „Įdomu pažymėti, kad, praėjus beveik 15 mėnesių nuo Rusijos plataus masto agresijos prieš Ukrainą pradžios, buvusio NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogo Rasmuseno (Anders Fogh Rasmussen) išsakoma retorika per konferenciją skyrėsi kaip diena ir naktis nuo laikmečio, kada teko eiti pareigas. Visų pirma Rusijos, bet ir Kinijos bei Irano režimų vykdoma politika nebepalieka jokio kito šanso, bet tik būtinybę demokratijoms susivienyti ir veikti kartu kaip vienas kumštis. Kaukės krito“, – sako parlamentaras.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-18 08:54
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal