Berlyne pristatyti Baltijos šalių dizaino ir architektūros istorijos tyrimai

Berlyno Taikomosios dekoratyvinės dailės muziejuje gegužės 16 d. surengtas Baltijos šalių architektūros ir dizaino tyrimų  pristatymas bei diskusija „Užmirštos ateitys: nauji tyrimai apie modernistinę architektūrą ir dizainą Baltijos šalyse“, kurioje dalyvavo dr. Marija Drėmaitė (Vilniaus universitetas), dr. Karolina Jakaitė (Vilniaus dailės akademija) ir Kai Lobjakas (Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus).

Pristatymus ir diskusiją moderavo šios temos ekspertas prof. Davidas Crowley (Dublino Nacionalinis dailės ir dizaino koledžas), vienas iš parodos „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970“, rodytos 2009 m. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, kuratorių.

Pranešėjos pristatė pastarąjį dešimtmetį vykdytus Baltijos šalių architektūros ir dizaino tyrimus bei kuratorinius projektus, pasidalijo naujausiais atradimais, įžvalgomis. Diskusijoje svarstytos temos parodė, kokie aktualūs ir reikalingi šie tyrimai – juos vykdant išsaugomi svarbūs istoriniai artefaktai, užfiksuojami autentiški liudijimai – ir kokia jautri ši tema, apimanti skausmingas sovietinės okupacijos, atminties ir nevienaprasmiškai vertinamo paveldo klausimus. Pranešimai iliustruoti unikaliais pavyzdžiais iš archyvų bei privačių šaltinių ir kolekcijų.

Lietuvos ir Estijos šalių architektūros bei dizaino tyrimams skirta diskusija – pirmoji iš parodą lydinčių teorinių renginių. Ją surengė parodos kuratorė dr. Claudia Banz su Lietuvos kapsulės kuratore dr. K. Jakaite, bendradarbiaudamos su kultūros atašė Vokietijoje Rasa Balčikonyte, parėmus Lietuvos kultūros institutui ir Vilniaus dailės akademijai.

Parodoje tarp 17 meno, taikomosios dailės ir dizaino institucijų dalyvauja du Lietuvos nacionaliniai muziejai – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Nacionalinis М. K. Čiurlionio dailės muziejus.

Paroda veikia iki liepos 16 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-18 14:34
Kultūra
pasidalinti
atgal