Mykolo Romerio universitetas pasirašė deklaraciją, kurios iniciatyva įkurtas Trijų jūrų universitetų tinklas

2023 m. gegužės 16 d. Liubline buvo pasirašyta universitetų deklaracija ir įkurtas Trijų jūrų universitetų tinklas (angl. The Three Seas Universities Network (3SUN). Deklaraciją pasirašė trylika universitetų iš dešimties valstybių, tarp jų du Ukrainos universitetai. Tarp šio tinklo įkūrėjų yra Mykolo Romerio universitetas, kuriam renginyje atstovavo vicerektorius Saulius Spurga. 

Iniciatyvos tikslas yra stiprinti tarptautinį universitetų bendradarbiavimą, intensyvinti mainus ir plėtoti mokslinius tyrimus. Tokio bendradarbiavimo rezultatas būtų prestižiniai leidiniai, dideli projektai ir europinės dotacijos.

Trijų jūrų universitetų tinklą (3SUN) kuria savanoriškai bendradarbiaujantys universitetai. Teisę dalyvauti tinkle turi Trijų jūrų iniciatyvos (3SI) ir kaimyninės šalys, taip pat JAV. Iniciatyvą suburti tinklą parodė Lenkijos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija, tinklo sekretoriatas bus įkurtas Liublino Jono Pauliaus II katalikiškame universitete. Tinklas neturės juridinio asmens statuso.

Universitetų deklaracija pasirašyta gegužės 16 ir 17 d. vykusios mokslinės konferencijos metu. Mokslinė konferencija „Trijų jūrų universitetų tinklo vaidmuo sprendžiant mokslui ir regionui kylančias problemas“ (angl. The Three Seas Universities Network towards the challenges of science and the region) yra pirmoji iš tarptautinių konferencijų, organizuojamų kaip 3SUN veiklos dalis. Tai dalis politinių ir ekonominių renginių pagal Trijų jūrų iniciatyvos (3SI) projektą.

Trijų jūrų iniciatyva (3SI) (Three Seas initiative (3SI)) vienija 12 Vidurio Europos šalių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Lietuvą, Latviją, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Vengriją. Iniciatyvos tikslas yra skatinti šalia trijų jūrų – Baltijos, Adrijos ir Juodosios – esančių šalių ekonominį bendradarbiavimą ir vystymąsi. Pirmasis iniciatyvos narių susitikimas įvyko 2016 m. Dubrovnike, Kroatijoje.

Pranešimą paskelbė: Mykolo Romerio universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-18 14:41
Tarptaut.santykiai, Švietimas ir mokslas
Prisegti failai
pasidalinti
atgal