Seime vyks konferencija „Lyčių lygybė ir smurtas prieš moteris: Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių perspektyvos“

2023 m. gegužės 22  d. pranešimas žiniasklaidai

 

Gegužės 26 d., penktadienį,  8.55 val. Seimo Konferencijų salėje (III rūmai) vyks tarptautinė konferencija „Lyčių lygybė ir smurtas prieš moteris: Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių perspektyvos“, kurioje bus diskutuojama apie smurtą prieš moteris krizių ir konfliktų metu, daugiausia dėmesio skiriant Europos Sąjungos (ES) ir Rytų partnerystės šalims.

 Smurtas prieš moteris, o ypač smurtas šeimoje ir seksualinis smurtas, yra viena pagrindinių kliūčių, trukdančių siekti lyčių lygybės. ES, Rytų partnerystės šalyse ir visame pasaulyje viena iš trijų moterų yra patyrusi fizinį ar seksualinį smurtą, o krizių ir konfliktų laikais smurto lyties pagrindu prieš moteris tik daugėja.

Konferencijoje dalyvaus pranešėjai iš Europos Komisijos, Europos Parlamento, Europos lyčių lygybės instituto  (EIGE), Airijos, Ispanijos, Švedijos, Lietuvos ir Rytų partnerystės šalių, kurie dalysis patirtimi apie iššūkius ir galimus sprendimus siekiant užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir patraukti už jį baudžiamojon atsakomybėn.

Konferencija suteiks galimybę dalyviams:

  1. sužinoti apie ES teisines ir politikos priemones, skirtas kovai su smurtu dėl lyties;
  2. keistis patirtimi ir įvertinti esamų teisinių ir politikos priemonių įgyvendinimą lengvinančias ir trukdančias priemones;
  3. skatinti pilietinės visuomenės veikėjų ir sprendimus priimančių asmenų tinklų kūrimo galimybes, siekiant ištirti sinergijas ir bendradarbiavimo galimybes kovojant su smurtu prieš moteris.

Programa 

Diskusija bus tiesiogiai transliuojama Seimo „Youtube“ paskyroje „Atviras Seimas“ lietuvių ir anglų kalbomis.

Renginio metu dalyviai galės apžiūrėti Švedijos instituto ir įtakingų pasaulio lyčių lygybės aktyvistų organizuojamą parodąLyčių lygybės pasaulis”.

13 val. Seimo spaudos konferencijų salėje bus surengta spaudos konferencija,  lietuvių ir anglų kalbomis, siekiant apibendrinti Konferencijoje aptartus klausimus.

Ši konferencija rengiama ES Tarybai pirmininkaujančios Švedijos iniciatyva, kurią organizuoja Švedijos ambasados Lietuvoje, kartu su Lietuvos lygių galimybių plėtros centru, EIGE ir Lietuvos Respublikos Seimu, prisidedant Europos Komisijos Kaimynystės politikos ir plėtros derybų generaliniam direktoratui (DG NEAR) ir Švedijos institutui.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-22 15:52
Politika
Renginio pradžia
2023-05-26, penktadienis08:55
Renginio vieta
Seimo Konferencijų salė (Seimo III r.)
pasidalinti
atgal