Seimas pritarė referendumo dėl pilietybės įgijimo reglamentavimo skelbimui

Seimas pritarė nutarimui, kuriuo siūloma paskelbti privalomąjį referendumą dėl pilietybės įgijimo reglamentavimo.

Priimtu dokumentu nustatyta, kad privalomasis referendumas bus vykdomas 2024 m. gegužės 12 d. Jame bus siūloma pritarti Konstitucijos 12 straipsnio keitimui, įtvirtinant tokį straipsnio tekstą:

Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka.

Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką.

Nutarimu Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai pavesta valstybės biudžeto lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie spręsti referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.

Pasak vienos projekto iniciatorių Seimo narės Dalios Asanavičiūtės, yra tik trys Europos Sąjungos, NATO, EBPO valstybės, kuriose taip griežtai kaip Lietuvoje ribojamas pilietybės išplėtimas – Estija, Austrija ir Japonija.

„Pilietybės referendumas yra labai svarbus ne tik mūsų diasporai, kurios mes turime daugiau nei 1 mln. lietuvių kilmės asmenų, gyvenančių užsienyje, bet ir pačiai Lietuvai. Mūsų žmonės, kurie gimimu gali išsaugoti mūsų valstybės pilietybę, yra ir nacionalinio saugumo klausimas. Kodėl? Todėl, kad karo Ukrainoje metu pamatėme, kad tie, kurie turi ir tos valstybės, ir mūsų valstybės pilietybes, buvo stipriausi lobistai, stipriausi gynėjai ir stipriausi įtakos darytojai tose valstybėse, kad padidintų paramą Ukrainai“, – sakė D. Asanavičiūtė.

„Daugybė lietuvių, išsibarsčiusių po visą pasaulį, laukia ne tik paties referendumo dėl galimybės išsaugoti Lietuvos pilietybę, įgijus kitos šalies pilietybę. Daugybė jų laukia sėkmingo rezultato. Raginu šiandien kolegas balsuoti už šį referendumą, už galimybę mūsų bendrapiliečiams tapti ir kitos šalies piliečiais, stovėti toje šalyje abiem kojomis ant žemės ir jaustis pilnaverčiais tos šalies piliečiais. Tuo pačiu suteikiant jiems galimybę panorėjus grįžti į Lietuvą, išsaugojant ir Lietuvos Respublikos pilietybę. Aš kviečiu balsuoti už vieningai ir siųsti aiškią žinutę visiems pasaulio lietuviams“, – pritarti projektui kvietė Seimo narys Andrius Bagdonas.

Nutarimui „Dėl privalomojo referendumo dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo paskelbimo“ (projektas Nr. XIVP-2578(2) pritarė 111, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 5 Seimo nariai.

Šiuo metu galiojančios Konstitucijos 12 straipsnis:

Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais.

Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis.

Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-23 11:47
Politika
pasidalinti
atgal