Briuselyje ekspertai diskutavo apie meno ir kultūros integravimą į sveikatos ir socialinės rūpybos sistemas

Gegužės 23 d. vyko Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje (ES), kultūros politikos tinklo „Culture Action Europe“ ir tarptautinės organizacijos „Red Noses“ renginys „Kultūra ir psichikos sveikata – praktika ir politika“.

Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES Briuselyje per 100 klausytojų auditoriją pritraukęs renginys – ES projektų „CultureForHealth“ ir „Clowning Connects Us“ dalis. Jame atskleista, kaip menas ir kultūra prisideda prie sveikatos ir gerovės, aptarta, kaip šiuos metodus galima integruoti į sveikatos ir socialinės rūpybos sistemą.

Renginys pradėtas Lietuvos nuolatinio atstovo ES, ambasadoriaus Arnoldo Pranckevičiaus sveikinimo kalba, po kurios parodytas lietuvių autorių NARA dokumentinis filmas, sukurtas pagal projektą „Clowning Connects Us“. Filme užfiksuotos ryšio akimirkos tarp klounų artistų ir jų žiūrovų, įskaitant demencija sergančius pagyvenusius žmones ir autizmu sergančius vaikus.

Indrė Juodikė, tarptautinio projekto CREATIVE HOME(less) vadovė, pristatė, kaip minimaliomis biudžeto lėšomis paremtas bendradarbiavimas su vizualiojo meno terapeutu suteikė benamių prieglaudos gyventojams viltį ir paskatino juos imtis gyvenimą keičiančių veiksmų. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Kompetencijų ugdymo ir kultūrinės edukacijos centro vadovė Roma Survilienė pristatė Lietuvos atvejų tyrimus apie kultūrinės veiklos naudą psichikos sveikatai.

Renginys baigtas politine diskusija su  ES institucijų sprendimų priėmėjais iš sveikatos, socialinės ir kultūros sričių. Dr. Nilsas Fietje, Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninio biuro elgesio ir kultūros įžvalgų skyriaus darbuotojas, diskusijoje nagrinėjo kultūros indėlio į sveikatą įrodymus, ypač poveikį psichikos sveikatai, skatino pereiti nuo atskirų projektų įgyvendinimo prie politika grindžiamo požiūrio į kultūros poveikį sveikatai.

Europarlamentarė Pernille Weiss, Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto narė, aptarė, kaip Europos Parlamentas ir komitetas gali atkreipti dėmesį į meno įtaką sveikatai ir kokiomis strategijomis galima gerinti sveikatos politikos formuotojų žinias šioje srityje.

Georgas Haeusleris, Europos Komisijos švietimo, jaunimo, sporto ir kultūros generalinio direktorato direktorius, svarstė apie tai, ar ES lygmeniu skatinamas kultūros poveikis sveikatai, ir kokių veiksmų gali imtis Europos Komisija.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Kompetencijų ugdymo ir kultūrinės edukacijos centro vadovė Roma Survilienė rekomendavo gerinti bendradarbiavimą, užtikrinti finansavimą, skatinti moksliniais tyrimais grįstą praktiką ir propaguoti politinę paramą siekiant padidinti kultūros indėlį į sveikatą ir gerovę, remiantis įgyvendintu projektu „Menas žmogaus gerovei“.

Diskusiją moderavo Larsas Ebertas, organizacijos „Culture Action Europe“ generalinis sekretorius.

Projektą finansavo ES programa „Kūrybiška Europa“, Austrijos Federacinė ministerija, Lietuvos nuolatinė atstovybė ES, Lietuvos kultūros institutas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
2023-05-24 11:30