Autorių susitikime Europos Parlamente – ir LATGA deleguoti Lietuvos atstovai

Autorių susitikime Europos Parlamente ir LATGA deleguoti Lietuvos atstovai

Vakar Europos Parlamente Briuselyje vyko autorių bendrijų susivienijimo GESAC organizuotas renginys „Meet the Authors“, kuriame autoriai iš įvairių Europos šalių dalijosi savo įžvalgomis bei patirtimis, susijusiomis su muzikos srautinių transliacijų ir VOD (Video on Demand, liet. vaizdas pagal pareikalavimą) rinka, siekdami atkreipti dėmesį į ne itin sąžiningą atlygį autoriams. GESAC organizuotoje diskusijoje dalyvavo ir du LATGA tarybos nariai – Raminta Naujanytė-Bjelle ir „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius.

Lietuvos autorių bendruomenės atstovus į Briuselį delegavo bei europarlamentarus iš Lietuvos į susitikimą pakvietė Asociacijos LATGA direktorė Laura Baškevičienė, kuri pernai buvo išrinkta į GESAC tarybą. GESAC vienija 32 autorių bendrijas Europos Sąjungoje, Islandijoje, Norvegijoje ir Šveicarijoje, LATGA prie GESAC prisijungė 2005 m.

Susitikime taip pat dalyvavo Suomijos, Graikijos, Lenkijos, Ispanijos, Vokietijos, Nyderlandų, Austrijos, Kroatijos, Slovakijos bei kitų šalių autoriai ir europarlamentarai.

Kūrėjai dalijosi savo nuomonėmis apie srautinių muzikos transliacijų ir VOD rinką, o taip pat išsakė europarlamentarams savo lūkesčius, susijusius su GESAC Europos Parlamentui pateiktomis ataskaitomis „Autoriai muzikos srautinių transliacijų rinkoje“ ir „Menininkų socialinė ir profesinė padėtis“.

Iš įvairių Europos šalių susirinkę autoriai paprašė Europos Parlamento narių paramos, kad šie padėtų kurti tvarią muzikos ekosistemą. Deja, autoriai kol kas negauna deramo atlygio už savo kūrybos įdarbinimą internete.

Daugumai autorių ir kompozitorių sudėtinga užsidirbti pragyvenimui dabartinėje srautinių transliacijų ekonomikoje, nes rinkoje gaunamos pajamos išlieka nepriimtinai mažos, nepaisant vis didėjančios paslaugų aprėpties, vartotojų skaičiaus ir pasiūlos kokybės. Be to, dėl muzikos srautinių transliacijų  paslaugų platformų algoritmų ir rekomendacijų sistemų neskaidrumo bei nefunkcionalumo kyla nemažai kitų problemų – čia pasitaiko manipuliacijų, sukčiavimo, netikrų atlikėjų ir pan.

Šio susitikimo metu buvo atkreiptas dėmesys ir į kitą problemą. Kompozitoriai, kurių kūriniai viešai skelbiami VOD platformose, ragina kuo skubiau rasti sprendimus, kurie apsaugotų juos nuo ydingos ne ES šalims priklausančių platformų taikomos praktikos, kuomet jie verčiami pasirašyti „buy-out“ tipo sutartis, kuriomis už vienkartinį atlygį atiduoda visas teises į kūrinius ir todėl negauna proporcingo autorinio atlyginimo už kiekvieną kūrinio panaudojimą.  

GESAC tarybos prezidentas Gernotas Graningeris susitikimo sakė: „Augančios muzikos srautinių transliacijų ir VOD rinkos suteikia daugybę galimybių naujoms kūrybinėms iniciatyvoms ir didina kūrinių pasiekiamumą, tačiau jos nesukuria pakankamos pridėtinės vertės ir neužtikrina deramo atlygio kūrėjams. Reikia spręsti rimtas problemas, trukdančias kūrybai ir kultūrinei įvairovei, bei stabdyti prievartinę praktiką, kuri užkerta kelią gauti teisingą atlygį.“

„Siekiant sukurti sąžiningą ir tvarią Europos muzikos srautinių transliacijų ekosistemą, pirmiausia reikia padidinti bendrą pajamų iš šių transliacijų dalį, taip pat užtikrinti deramą pajamų iš šios rinkos proporciją autoriams, kurie ir yra svarbiausia šios sistemos dalis. Taip pat reikia didinti platformų algoritmų skaidrumą ir Europos kūrinių sklaidą muzikos platformose. Europos kūrėjų bendruomenė, kuriai atstovauja GESAC, vieningai sutaria dėl šių tikslų ir tiki, kad jų išrinkti atstovai Europos Parlamente toliau juos tvirtai rems, teikdami konkrečius pasiūlymus ES politikos lygmeniu“, – kalbėjo GESAC generalinė direktorė Véronique Desbrosses.

Nuotraukos: Alohafred Photography

Pranešimą paskelbė: Asociacija LATGA
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal