Šiaulių miesto meras pasiūlė ką daryti, kad savivaldybių tarybų nariai nebežaistų politinių žaidimų

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pateikė Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA) pasiūlymus, kaip tobulinti Vietos savivaldos įstatymą. Rašte yra ir siūlymas, kaip reikėtų pakeisti esamą išmokų tarybų nariams sistemą, dėl kurios šalyje kyla vis didesnis skandalas.  

„Pradėjus taikyti naująjį Vietos savivaldos įstatymą, atsirado begalė rebusų, kuriuos savivaldybės kasdien turi spręsti. Labai aiškiai matosi, kad taisyklės, kuriomis privalome vadovautis, nutolusios nuo realybės ir praktikoje nepritaikomos“, – teikiamus pasiūlymus komentuoja Artūras Visockas.

Viena iš tokių taisyklių – sudarant tarybų komitetus ir komisijas turi būti laikomasi proporcinio daugumos ir mažumos atstovavimo principo. O kas jei savivaldybės taryboje  daugumos nėra? Tam, kad taryboje susiformuotų dauguma, daugiau kaip pusė tarybos narių turi susivienyti ir jie turi turėti savo veiklos programą. Abu šie veiksmai yra kiekvieno atskiro tarybos nario politinės valios išraiška. Gali būti situacijų, kai tarybos nariai nenorės ar negalės vienytis arba, nors ir susivieniję, jie neturės savo veiklos programos. Politinis procesas, kuomet yra sudaroma dauguma, negali būti prievartinis, tačiau įstatymas verčia skirtingas politines jėgas vienytis vien tam, kad būtų atliktos tolimesnes procedūros – tarybos komisijų, komitetų sudarymas.

„Opozicija balsuoja prieš, vien dėl to, kad dauguma balsuoja už, o ne dėl paties sprendimo turinio. Savivaldybėje ne vieta politiniams žaidimams, kiekvienas tarybos narys turi priimti sprendimą remiantis savo sąžine, o ne pagal pasiskirstymą į daugumą ir mažumą. Partijos jau kurį laiką nebeturi savo ideologinių krypčių, o visų veiklos (rinkimų) programos labai panašios, tai kodėl turėtume dirbtinai skirstytis į daugumą ir mažumą?“ – klausia A. Visockas.

Tarp teiktų pasiūlymų dėl Vietos savivaldos įstatymo tobulinimo, yra ir siūlymas atsisakyti tarybos narių išlaidų apmokėjimo. Vietoje to siūloma jiems kas mėnesį mokėti atlyginimą.

„Didelis triukšmas dėl tarybos nario išmokų parodė, kad dabartinė tvarka yra visiškai netinkama – neskaidri ir nuteikianti visuomenę prieš jų pačių išrinktus tarybos narius. Tačiau naivu tikėtis, kad atsakingi, aktyvūs ir rinkėjų pasitikėjimą turintys žmonės norės dirbti visuomeniniais pagrindais.  Tarybos narys yra savivaldybės „įstatymų leidėjas“ ir turi gauti jo atsakomybei ir darbo krūviui adekvatų atlyginimą“, – komentavo A. Visockas.

LSA taip pat pateikti siūlymai dėl sunkiai įgyvendinamos mero pavadavimo tvarkos keitimo, mero įgaliojimų perdavimo administracijai, nes pagal šiuo metu galiojančią tvarką meras turi teikti ir administracines paslaugas, pvz. išduoti leidimus išorinei reklamai, o tai yra nesuderinama su visuma jo kitų pareigų. Kiti pasiūlymai susiję su klaidomis, esančiomis skubotai priimtame Vietos savivaldos įstatyme.

Plačiau prisegtame dokumente

Pranešimą paskelbė: Šiaulių miesto savivaldybė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-24 15:57
Savivalda, regionai, Politika
Prisegti failai
pasidalinti
atgal