Moldovoje pradeda veikti 15 lietuvių įrengtų saulės elektrinių

Moldovoje pradeda veikti Lietuvos finansuotos saulės elektrinės, kurios aptarnaus 15-a viešojo sektoriaus įstaigų – ligonines, mokyklas, darželius, kultūros įstaigas. Naujai įrengtos elektrinės leis įstaigoms pasigaminti apie pusę joms reikalingos elektros. Projektams įgyvendinti iš Klimato kaitos programos lėšų skirta 800 tūkst. eurų.

Poreikis vystyti atsinaujinančius šaltinius

Moldovoje didžioji dalis elektros energijos bei kitų resursų importuojami iš kitų šalių. Tai lemia ne tik didelę taršą ir išlaidas, bet ir energetinę priklausomybę bei dėl to kylančias rizikas šalies ekonomikai.

Saulės elektrines Moldovoje įrengusios saulės energetikos bendrovės „Solet“ direktorius Andrius Karazinas sako, kad Moldovoje priklausomybė nuo importuojamos elektros energijos yra didelė ir tai skatina poreikį vystyti atsinaujinančių energijos šaltinių projektus šalies viduje.

„Atsinaujinančios energijos šaltinių plėtros poreikis yra didelis, tačiau valstybės mastu nėra taikomos lengvatos viešojo sektoriaus organizacijoms diegti tam reikalingą įrangą. Todėl Lietuvos finansinė pagalba, teikiama Europos Sąjungos Rytų partnerystės šaliai, bei mūsų ekspertinė patirtis yra labai svarbi. Įrengdami naujas saulės elektrines Moldovoje stipriai prisidedame prie saugesnio ir mažiau išlaidų reikalaujančio energijos tiekimo“, – sako A. Karazinas.

Įgyvendinti 2 projektai

15 saulės elektrinių skirtingose Moldovos vietovėse įrengtos pagal du projektus, kuriuos vienija bendras tikslas – sumažinti energijos vartojimo iš tradicinių energijos šaltinių intensyvumą diegiant įrangą, gaminančią energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

7 saulės jėgainės įrengtos Moldovos Respublikos Gagaūzijos autonominės srities viešojo sektoriaus įstaigose: 3 licėjuose – Avdarmoje, Svetlîi ir Baurčyje, 3 ligoninėse – Komrate, Vulkeneštyje ir Čadir Lungoje, ir 1 darželyje – Dostluke.

„Turime dirbti kartu kurdami atsinaujinančios energijos finansavimo mechanizmą. Tai galime pasiekti su plėtros partnerių, privataus sektoriaus ir mūsų šalies verslo bendruomenės, suinteresuotos investuoti į tokius perspektyvius projektus, parama. Europoje yra daug pavyzdžių, kai vienos šalys prisideda finansiškai, o kitos gauna pagalbą įgyvendindamos projektus savo teritorijoje. Manau, kad laikui bėgant ir mes galėsime taikyti tokią finansavimo sistemą. Moldova turi didžiulį potencialą ir galimybę plėtoti alternatyvius energijos šaltinius, kurie sumažins priklausomybę nuo išorės energijos tiekėjų“, – sakė Gagaūzijos gubernatorė Irina Vlah.

Dar 8 saulės elektrinės įrengtos „Toma Ciorba“ infekcinėje ligoninėje, N. Sulaco kultūros namuose, IMSP Cantemiro rajono ligoninėje, Valeriu Hanganu menų mokykloje, Ocnitos rotušėje, Ocnitos vandens kanale, Mihailo Ciachiro koledže, asociacijoje „Perspectiva Vietii“.

Skaičiuojama, kad bendra įrengtų saulės jėgainių galia sudaro 979 kilovatus. Elektrinės sugeneruos apie 76 % viso įstaigų metinio elektros energijos poreikio.

Įgyvendinti projektai leis įstaigoms į aplinką išmetamo anglies dioksido kiekį sumažinti apie 1 tūkst. tonų, o tai stipriai prisidės prie klimato kaitos švelninimo Moldovoje.

Dvišaliai vystymo projektai – dažna praktika

Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis ir „Solet“ direktorius A. Karazinas, įgyvendindami projektus, teikė rekomendacijas ir dalinosi patirtimi su Moldovos Energetikos ministerija bei vietiniais partneriais, vykdė sumontuotų objektų patikrą.

Projektai įgyvendinti pagal Lietuvos Respublikos Aplinkos Ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūros vystomojo bendradarbiavimo programą, finansuojamą iš klimato kaitos specialiosios programos lėšų.

„Solet“ nuo 2018 metų jau yra įgyvendinusi virš 1,3 MW dvišalių vystomojo bendradarbiavimo projektų Sakartvele, virš 1 MW – Moldovoje, virš 630 kW – Armėnijoje, 100 kW – Nigerijoje, pagal kuriuos įrengė daugiau kaip 52 elektrines karo pabėgėlių stovyklose, ligoninėse, mokyklose, vaikų darželiuose ir kitose įstaigose.

Pranešimą paskelbė: MB Komunikacijos agentūra VIRTUOZAI
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal