Akušerė ginekologė primena moterims, kodėl svarbu reguliariai tikrintis profilaktiškai

Gegužės 28-ąją minima Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena. Pasak  medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje ir Kretingoje gydytojos akušerės ginekologės Agnės Tarvydienės, neretai intymia savijauta susirūpinama tik tada, kai nemalonūs simptomai tampa nepakeliami, o liga – jau gerokai pažengusi. Todėl ši diena – puiki proga moterims dar kartą priminti, kaip svarbu laiku pasirūpinti savo sveikata.

Pasak A. Tarvydienės, pas gydytoją ginekologą būtina apsilankyti pajutus apatinės pilvo dalies skausmą, maudimą, diskomfortą, pastebėjus neįprastas išskyras ar kraujingas išskyras po lytinių santykių, esant gausioms, skausmingoms ar nereguliarioms mėnesinėms. Taip pat reikėtų nepamiršti ir reguliarių profilaktinių apsilankymų.

Specialistė sako, kad dažniausia problema, dėl kurios moterys kreipiasi į gydytoją ginekologą, yra makšties mikrofloros sutrikimai. Bene dažniausia šių sutrikimų priežastis – makšties kandidozė (kitaip – pienligė).  Apie ligą įspėja tokie simptomai, kaip išorinių lytinių organų ir makšties diskomfortas, paraudimas, patinimas, niežulys, pakitusios, varškės konsistencijos išskyros. Ši liga patvirtinama paėmus makšties išskyrų tepinėlį. Tai – paprastas ir informatyvus tyrimas, leidžiantis diagnozuoti makšties mikrofloros sutrikimą, cervicitą, kai kurias lytiniu keliu plintančias ligas. Pasak gydytojos, natūralų makšties balansą gali sutrikdyti daugelis veiksnių. Kai šis balansas sutrikdomas,  makšties flora pati atsikurti nebepajėgia, todėl išsivysto makšties ir išorinių lytinių organų uždegimas.

Makšties mikrofloros pokyčiams įtakos gali turėti antibiotikų, naikinančių gerąsias bakterijas, vartojimas, hormonų lygio pokyčiai nėštumo bei žindymo metu, hormoninės kontracepcijos vartojimas. Stresas, protinė įtampa, peršalimas ar kitos infekcinės ligos gali susilpninti organizmo natūralią apsaugą intymioje srityje, todėl gali išsivystyti grybėlinė infekcija.

Gydytoja A. Tarvydienė sako, jog kai kurios moterys, siekdamos išlaikyti makštį švarią ir sveiką, ją plauna įvairias tirpalais. Tačiau ji įspėja, jog tai gali būti žalinga, nes taip sunaikinamos natūralios laktobacilų kolonijos ir sukeliamas makšties gleivinės sudirgimas.

Pasak akušerės ginekologės, kita labai dažna problema, dėl kurios kreipiasi moterys, yra bakterinė vaginozė. Tai ne lytiniu keliu plintanti liga, galinti pasireikšti ir lytinio gyvenimo negyvenančioms moterims bei mergaitėms, tačiau dažniausiai ji susijusi su lytiniu aktyvumu. Pagrindiniai šios ligos simptomai – žuvies kvapo išskyros, diskomfortas makštyje. Bakterinę vaginozę gali sukelti netinkamas muilas, prausiklis, tamponai, aptempti drabužiai, susilpnėjęs imunitetas ir kitos priežastys. Makšties mikrofloros sutrikimui taip pat gali turėti įtakos cukrinis diabetas ar kitos endokrininės ligos.

„Gydant bakterinę vaginozę svarbu atstatyti makšties mikroflorą. Jeigu šis sutrikimas nuolat kartojasi, šalia gydytojo paskirto gydymo reikėtų pagalvoti apie imuniteto stiprinimą, pasistengti vengti streso, pervargimo, apriboti cukraus ir alkoholinių gėrimų vartojimą. Rekomenduojama papildomai vartoti ir gerųjų makšties bakterijų”, – pataria A. Tarvydienė.

Dar viena labai dažna problema, kuriai atsiradus moteris turėtų apsilankyti pas ginekologą –gausios, skausmingos ar nereguliarios mėnesinės. Gydytoja primena, kad reguliarus ciklas yra 21–35 dienos, skaičiuojant nuo pirmos mėnesinių dienos iki pirmos kitų mėnesinių dienos. Mėnesinių ciklo sutrikimai pasireiškia mėnesinių išnykimu, retomis ar dažnomis mėnesinėmis. Šių sutrikimų priežastys gali būti įvairios – kiaušidžių cistos, kiaušidžių funkcijos sutrikimas, policistinių kiaušidžių sindromas, endometriozė. Įtakos jų atsiradimui gali turėti ir per mažas svoris, mitybos sutrikimai, stresas, tam tikrų vaistų vartojimas, endokrininės ligos. Sutrikus ciklui, būtina pasirodyti ginekologui, kuris įvertinęs priežastis, atlikęs gimdos ir kiaušidžių echoskopiją, hormonų tyrimus, paskirs tinkamą gydymą. Dažniausiai pakanka pašalinti priežastį, ir ciklas atsistato. Kartais reikalingas ir gydymas ar endokrinologo konsultacija.

Medicinos centro „Northway“ gydytoja atkreipia dėmesį, kad nereikėtų ignoruoti ir gausių mėnesinių, aciklinių kraujavimų. Gausios mėnesinės yra labai dažna moterų mažakraujystės priežastis. Dažniausios šio sutrikimo priežastys yra gimdos miomos, polipai, gimdos gleivinės patologija.

Gimdos miomos – tai gerybinis lygiųjų raumenų navikas, kurio augimą reguliuoja lytiniai hormonai. Kai miomos užauga didelės, gali padidėti pilvo apimtis, jos gali spausti gretimus organus, dėl to vargina dažnas šlapinimasis ar apsunkintas tuštinimasis. Pagrindinis miomų diagnostinis tyrimas yra gimdos echoskopija. Kai kuriais atvejais miomas bandoma gydyti vaistais. Jeigu jos labai didelės ar medikamentinis gydymas neefektyvus, gali būti pasiūlytas chirurginis miomų šalinimas. Mažakraujystė koreguojama geležies preparatais.

Tačiau A. Tarvydienė atkreipia dėmesį, kad ne vien tik makšties diskomfortas ar pakitusios išskyros turėtų būti ženklas, įspėjantis, kad reikia apsilankyti pas gydytoja ginekologą. Pasak jos, neretai profilaktinio vizito metu ultragarsu diagnozuojamos ir kiaušidžių cistos ar gimdos kaklelio patologija. „Todėl nuolat pabrėžiu, kad profilaktinė ginekologinė patikra kiekvienai moteriai rekomenduojama bent kartą metuose, net jeigu ji ir neturi jokių ginekologinių nusiskundimų“, – sako akušerė ginekologė.

Gydytoja primena, kad nuo praėjusių metų pasikeitė gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa. Pagal naująją programą, pasitikrinti dėl šios ligos gali visos moterys nuo 25 iki 60 metų amžiaus. Moterims nuo 25 iki 35 metų – kartą į trejus metus imamas gimdos kaklelio citologinis tepinėlis (OCT PAP) ir įvertinami jo rezultatai. 35–59 (imtinai) metų moterims atliekamas pagrindinio gimdos kaklelio vėžio sukėlėjo – aukštos rizikos žmogaus papilomos viruso (AR ŽPV) tyrimas skystoje terpėje. Radus virusą, iš tos pačios terpės atliekamas citologinis tyrimas.

Gimdos kaklelio vėžys – tai liga, ankstyvoje stadijoje dažniausiai neturinti jokių simptomų. Šiai ligai išsivystyti reikia laiko. Reguliariai tikrinantis, galima laiku aptikti ikivėžinius pakitimus, kurie dažniausiai sėkmingai išgydomi, todėl tai daryti – labai svarbu.

Agnė Tarvydienė sako, jog, nors šiai dienai nėra jokių vaistų, galinčių išgydyti ŽPV, galima sėkmingai gydyti pakitimus, kurios jis sukelia. „Kai kuriuos ikivėžinius gimdos kaklelio pakitimus stebime, kitus operuojame. Tai priklauso nuo pažeidimo laipsnio. Džiaugiuosi, kad šiai dienai turime vakciną nuo ŽPV. Svarbu žinoti, kad ši vakcina negydo nuo ŽPV ar ikivėžinės ligos. Tačiau, ja pasiskiepijus, galima apsisaugoti nuo ŽPV sukeliamų infekcijų ir tuo pačiu su ŽPV susijusių ligų, įskaitant lytinių organų karpas, išangės, makšties, gimdos kaklelio vėžinius susirgimus ir kitas ŽPV sukeliamas ligas. Skiepytis šia vakcina taip pat rekomenduojama ŽPV turinčioms moterims, jeigu joms atlikta gimdos kaklelio konizacija, gimdos pašalinimo operacija ar diagnozuotos ŽPV sukeltos karpos. Daugelis tyrimų patvirtina, kad vakcina mažina ikivėžinių ligų paplitimą, ligos rečiau atsinaujina. Tirtis, ar esate infekuota kokiu nors ŽPV tipu, prieš skiepijantis nereikia. Taigi, mielos moterys, nedelskite ir pasirūpinkite savo sveikata jau šiandien“, – baigia pokalbį medicinos centro „Northway“ akušerė ginekologė Agnė Tarvydienė.

Pranešimą paskelbė: UAB Northway medicinos centrai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-29 08:00
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
Prisegti failai
pasidalinti
atgal