Lietuvoje vieši Pasaulio estų tarybos delegacija

2023 m. gegužės 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Gegužės 26 d., penktadienį, Seime įvyko Seimo narės Dalios Asanavičiūtės inicijuotas susitikimas su Pasaulio estų taryba, Pasaulio lietuvių bendruomene bei Estijos ir Lietuvos institucijų, glaudžiai bendradarbiaujančių su šalių diasporomis, atstovais.

Renginio organizatorės D. Asanavičiūtės teigimu, Lietuvos diasporos ir valstybės bendradarbiavimas yra unikalus: „Pažymėtinas diasporos indėlis atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę, stojant į NATO ir Europos Sąjungą, kuriant stiprią Lietuvą. Taip susiklostė ypatingi santykiai, o valstybės parama diasporos organizacijoms yra puikus pavyzdys kitoms valstybėms. Būtent tokio bendradarbiavimo gerosiomis patirtimis dalijomės su Pasaulio estų taryba ir Estijos parlamento atstovais“.

„Tai yra antras kartas, kai mūsų organizacija daro metinį susitikimą gražioje Lietuvos sostinėje – Vilniuje. Man ir estų delegacijai yra garbė šiandien būti čia ir dalintis bendradarbiavimo patirtimi tarp politikos lyderių ir mūsų tautiečių visame pasaulyje“, – teigė Pasaulio estų tarybos prezidentas Aho Rebas.

„Sveikintina iniciatyva, be galo tikiuosi, kad ji bus išplėtota ir tęsime pažintį su kitais diasporos atstovais iš mūsų kaimyninių valstybių. Turime bendrą istoriją ir tuos pačius geopolitinius iššūkius bei panašias problemas. Taip galime vieni iš kitų mokytis ir tobulėti“, – komentavo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Susitikime išsamiai aptarta, kaip Lietuvos ir Estijos institucijos bendradarbiauja su savo šalių diasporomis, o taip pat išsamiai diskutuota ir pasaulio lietuviams itin aktualiomis temomis – dalintasi Estijoje veikiančio internetinio balsavimo patirtimi, kalbėta apie 2024 m. gegužės mėn. Lietuvoje vyksiantį Pilietybės išsaugojimo referendumą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2023-05-26 14:56