Rožinės sriubos karštinė Vilniuje – „Pink Soup Fest“: kokius gastronominius stebuklus ruošia Vilniaus restoranai?

Vasaros pradžią Vilnius pasitiks lietuviškų šaltibarščių atspalviais, nes birželio 10 d. sostinėje vyks šios tradicinės sriubos festivalis. Šią išskirtinę dieną vilniečių ir miesto svečių lauks beveik 100 veiklų, o drąsiausieji galės susirungti įvairiose rungtyse. Visą dieną mieste vyks renginiai, o netikėtų šaltibarščių skonių siūlys apie 30 miesto restoranų ir kavinių. Organizatoriai tikisi, kad „Pink Soup Fest“ (liet. „Šaltibarščių festivalis“) taps kasmetine tradicija, o ateityje į Vilnių sutrauks dar daugiau svečių iš užsienio. 

Siekiama priminti gastronominį paveldą

Festivaliu „Pink Soup Fest“ vilniečiams ir sostinės svečiams siekiama iš naujo pristatyti miesto  gastronominį paveldą bei jo unikalumą. Todėl skirtingi miesto restoranai ir virtuvės šefai eksperimentuos su šaltibarščių ingredientais bei pristatys miestiečiams savo sukurtas šios tradicinės sriubos versijas. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, renginio metu lankytojai atras naujus šaltibarščių skonius ir ne vieną jų paruošimo būdą.

„Šaltibarščiai, būdami vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jiems skirtos šventės Vilniuje. Juo labiau, kad garsas apie šią sriubą, dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos, vis plačiau sklinda ir svetur. Todėl pasirinkę ryškų šaltibarščių spalvos festivalio formatą, norime Vilniaus 700 metų proga kurti naują tradiciją bei pradėti vasarą nuotaikingai. Labai džiaugiamės prie šio festivalio prisidėjusia partnerių gausa, nes tik visi kartu Vilniuje sukursime šventišką nuotaiką ir išties laukiamą tradiciją“, – sako I. Romanovskienė. 

Nuo rožinių iki auksinių šaltibarščių

Šaltibarščiai – vienas populiariausių patiekalų, siūlomų Vilniaus kavinėse ir restoranuose. Vos prasidėjus šiltesniems orams, rožiniais sriubos dubenėliais nusidažo miesto maitinimo vietų terasos ir staliukai. Todėl nenuostabu, kad daugiau nei 30 sostinės restoranų kvies švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį, siūlydami unikalius šios sriubos skonius. Vienas iš festivalio partnerių – nekilnojamojo turto vystymo įmonė „Darnu Group“, kurios valdomas „Paupio turgus“ lankytojus pakvies ne tik paragauti skirtingų rūšių šaltibarščių, bet ir kitų rožinės spalvos patiekalų. Turgaus vadovė Rūta Chadasevičiūtė teigia, kad šventės metu lankytojus stebins ir rožinis turgaus fontanas.

„Paupio turgus“, kaip ir visas Paupio rajonas, mėgsta stebinti, tad visada ieškome originalių ir niekur nematytų sprendimų. „Šaltibarščių festivalio“ metu lankytojus pasitiksime su šventine nuotaika – turgaus terasos stogą papuoš girliandos, o šokti kvies visą dieną grojantys eklektiškos muzikos didžėjai. Renginio metu turguje veikiantys restoranai siūlys pasimėgauti įvairiais rožiniais patiekalais, o centriniame bare lankytojai atras naujus rožinių kokteilių skonius. Viena iš renginio kulminacijų – didžiausiu šaltibarščių dubeniu pavirsiantis Paupio fontanas, šypsnį iššauksiantis savo ryškia rožine spalva“, – sako „Paupio turgaus“ vadovė Rūta Chadasevičiūtė.

Per visą istoriją šaltibarščiai mėgti tiek didikų, tiek ir skurdžiai gyvenančių žmonių. Dar XVI a. Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje pirmą kartą paminėta sriuba, manoma, atsidurdavo ir ant Abiejų Tautų Respublikos didikų stalo. Viename iš šalies prabangiausių viešbučių „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ įsikūręs restoranas „Telegrafas“ pakvies vilniečius ir miesto svečius pajusti karališką prabangą ir paragauti šaltibarščių su auksu. Restorano atstovai teigia, kad ši idėja kilo siekiant tradiciniam patiekalui suteikti iškilmingo skonio.

„Viešbučiui priklausančio restorano „Telegrafas“ vardas visuomet siejamas su aukšta kokybe ir išskirtinumu. Dalyvaudami šiame festivalyje drauge su kitais restoranais, norėjome išlaikyti savo identitetą ir pasiūlyti mūsų vardą apibūdinantį, išskirtinį, aukštos klasės patiekalą. Tikimės, kad svečiai, susigundę paragauti karališkų šaltibarščių, liks maloniai nustebinti ir sugrįš į restoraną paragauti ikitų vyriausiojo mūsų šefo Viliaus Ručinsko kulinarinių šedevrų“, – pasakoja restorano „Telegrafas“ atstovė Emilija Žalalytė.

Festivalio proga – šaltibarščių kvapas namams

„Jau daugelį metų šaltibarščius gaminame kasdien, net ir žiemą“, – sako užsieniečių pamėgto restorano „Amatininkai“ vadovė Birutė Marozaitė. Lietuviškais patiekalais garsėjantis restoranas „Šaltibarščių festivalio“ metu lankytojams pristatys naują, tradicinės sriubos įkvėptą namų kvapą, o kartu kvies pasimėgauti šiuo daugelio pamėgtu patiekalu. Anot B. Marozaitės, restoranas sieks atliepti ilgaamžes tradicijas, kai prie sriubos dubenio susirinkdavo visa šeima.

„Nuo seno lietuviai įpratę šaltibarščių gaminti daug, tad festivalio metu restorano lankytojams siūlysime prisiminti kaimiškas tradicijas ir užsisakyti didelį sriubos puodą. Taip kviečiame švęsti festivalį kartu su visa šeima, artimaisiais ar geriausiais draugais ir srėbti šaltibarščius tiesiai iš dubens. Tiems, kurie pavalgę norės jausti šaltibarščių aromatą ir namuose, pristatome būtent šiai progai išleistą kvapą namams – „Šaltibarščiai“. Pavadinimas pasirinktas asociatyviai, o kvapas primins gaivią vasaros dieną, kada labiausiai ir norisi šios sriubos“, – apie specialų restorano „Amatininkai“ pasiūlymą pasakoja B. Marozaitė.

Stebins aštriausiais šaltibarščiais Lietuvoje

Nors atrodytų, kad šaltibarščių receptą kiekvienas lietuvis žino mintinai, įvairių ingredientų variacijos leidžia net ir rimčiausiems šalies virtuvės šefams improvizuoti bei pasiūlyti vis kitą šios sriubos versiją. Festivalio metu išskirtiniais šaltibarščių receptais stebins ne vienas sostinės restoranas, tačiau keli iš jų ėmėsi ypatingo iššūkio – sukurti aštriausius šaltibarščius.  Nors šaltibarščiai ir aštrumas iš pirmo žvilgsnio nedera, restoranų „Aštriai aštru“ ir „Halės mėsainis“ virtuvių šefai pasiruošę nustebinti skonio receptorius ir šaltibarščius perteikti naujomis spalvomis.

Norinčių paragauti šaltibarščių nemokamai festivalio dieną lauks ir staigmena – Vilniaus Žirmūnų profesinio mokymo centras sriuba visus susirinkusiuosius vaišins prie Baltojo tilto, o organizatoriai žada išdalinti 500 degustacijos porcijų. Tuo tarpu norinčius pasimėgauti ilgus metus virtuvės šefų tobulintu šaltibarščių receptu, restoranas „Veranda“ pakvies paragauti šios sriubos su ypatingai paruoštomis jaunomis bulvėmis.

Vilnius siūlys daug rožinių pramogų

Šaltibarščių festivalis, apjungsiantis gastronomiją, įvairiausias pramogas, kultūrą ir meną, Vilniuje bus suskirstytas į kelias skirtingas veiklos sritis. Prie festivalio prisijungę partneriai siūlys ne tik ragauti, bet ir pažinti, sportuoti ar tiesiog pabūti kartu. Dar vienas svarbus renginio tikslas – atskleisti lietuvišką šaltibarščių kultūrą mene. Menininkės Eglės Žvirblytės kūriniai jau papuošė sienas Bernardinų parko kieme, o netrukus dar vienas kūrinys atsiras vilniečiams puikiai pažįstamoje vietoje – šalia Menų fabriko „Loftas“ įsikūrusioje atviroje galerijoje.  

Centrinė  renginio vieta – didžiulė festivalio erdvė, kuri tęsis nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko. Joje norintieji galės išbandyti čiuožyklą nuo kalno į didžiulį dirbtinį šaltibarščių dubenį, vyks gražiausio rožinio kostiumo rinkimai, veiks zona vaikams su batutais, poilsio erdvė Kūdrų parke ir, žinoma, maisto vagonėliai, pardavinėsiantys šaltibarščius Tymo turgaus erdvėje. Vakare renginio dalyvių lauks išskirtinis Leono Somovo koncertas, kuriame išgirsime šokti kviesiančių kūrinių programą. Visą festivalio programą galima rasti čia: https://www.govilnius.lt/

 

Pranešimą paskelbė: VšĮ "GO Vilnius"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal