Dešimtasis vaikų žemėlapių konkursas Lietuvoje: neįgaliųjų įtrauktis ir Ukrainos palaikymas

Dešimtąjį kartą įvyko tarptautinio Barbaros Petchenik vaikų žemėlapių konkurso „Mano ateities pasaulis“ nacionalinis etapas. Šiais metais Lietuvos kartografų draugijos organizuojamame konkurse dalyvavo 693 žemėlapių kūrėjai, iš jų 152 kūriniai buvo atrinkti parodai, kuri bus eksponuojama Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode. Išrinkti šeši geriausiai konkurso sąlygas atitinkantys darbai, kurie bus siunčiami į tarptautinį konkurso etapą ir rungsis dėl geriausio pasaulio vaikų žemėlapio titulo savo amžiaus grupėse.

B. Petchenik (buvusi Tarptautinės kartografų asociacijos viceprezidentė, ilgą laiką dirbusi su žemėlapiais, skirtais vaikams) pasaulinis vaikų žemėlapio konkursas pradėtas organizuoti 1993 m. Tarptautinė kartografų asociacija (International Cartographic Association) vienija kartografų draugijas iš 84 valstybių, kurios gali dalyvauti konkurse. Konkursas vyksta kas dvejus metus, kiekviena valstybė narė vykdo nacionalinius konkursus bei atranką savo šalyje ir 6 atrinktus darbus siunčia į tarptautinį konkursą.

Konkursu siekiama lavinti vaikų supratimą apie kartografiją ir geografiją, skatinti dalyvauti neįgalius vaikus bei ne tik gerinti artimiausios aplinkos suvokimą, bet ir skatinti pažvelgti globaliau. Konkurse gali dalyvauti vaikai iki 16 metų, nacionaliniame konkurso etape dalyvių, turinčių proto negalią, amžius neribojamas.

Konkurso prioritetas – kūrybiškumo skatinimas, dėl to dalyviai žemėlapius gali kurti įvairiomis technikomis ant pasirinktų paviršių. Svarbiausia, kad kūrinyje būtų vaizduojamas kartografinis pagrindas – žemynų, vandenynų, atskirų regionų kontūrai. Vertinant darbus, dalyviai yra suskirstomi į keturias amžiaus grupes, kūriniai yra vertinami pagal Tarptautinės kartografų asociacijos kriterijus. Lietuvoje kūrinius vertina Lietuvos kartografų draugijos nariai.

Šiemet nacionaliniame konkurso etape itin aktyviai dalyvavo neįgaliųjų dienos centras „Viltis“. Žemėlapius nupiešė keturiolika suaugusiųjų ir vaikų su intelekto sutrikimais, vienas jų buvo atrinktas tarptautinio konkurso etapui.

Pasak konkurso Lietuvoje organizatorės, VU Geomokslų instituto profesorės Giedrės Beconytės, Lietuvos vaikų kūriniai tarptautiniame konkurse išsiskiria spalvų ryškumu ir pozityvumu: „Lietuvos vaikų kūriniai labai išsiskiria pasaulinėse parodose – ryškiomis spalvomis, pozityvumu ir aiškiai perteikiamomis socialinėmis žinutėmis, kartais net labai mažų vaikų žemėlapiuose. Be to, labai daug kūrinių nupiešta itin meniškai, techniškai, taip pat ir „protingai“ kartografiškai / geografiškai. Tai rodo ne tik talentus, bet ir gerą išsilavinimą. Mačius apie 7000 piešinių, atrodo, kad nebeįmanoma sugalvoti naujų idėjų, bet kasmet jų atsiranda. Šiais metais tai vienas tarptautiniam konkursui išrinktų žemėlapių – vaiko kambario kilimas su žemėlapiu tapęs įsivaizduojama jūra, kuria berniukas laimingas sau plaukia kartu su palydovais, o žaislai apgyvendinti žemynuose.“

Anot prof. G. Beconytės, šių metų konkurse nemaža dalis žemėlapių autorių savo darbais išreiškia palaikymą Ukrainai. Kūriniuose retai vaizduojami karo, aukų motyvai, dažniau – tikėjimo pergale simboliai.

VU Kartografijos ir geoinformatikos katedros dėstytojai, absolventai ir studentai aktyviai dalyvauja organizuojant vaikų žemėlapių konkursą. Surinkta medžiaga analizuojama, apibendrinama kartografijos magistrų moksliniuose darbuose.

Nuo birželio 3 d. vaikų žemėlapio konkurso dalyvių kūriniai bus eksponuojami VU Botanikos sode.

Daugiau apie konkursą galite sužinoti čia.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus universitetas