Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis dalyvauja GLOBSEC forume Bratislavoje

2023 m. gegužės 29 d. pranešimas žiniasklaidai

Gegužės 29–31 d. Bratislavoje vykstantis GLOBSEC forumas yra jau aštuonioliktas kasmetinis aukšto lygio renginys, kuriame pagrindiniai užsienio ir saugumo politikos klausimai aptariami iš Centrinės ir Rytų Europos valstybių perspektyvos. Šių metų forumo pagrindinėmis temos – „Tęsiant paramą Ukrainai“ (Continuing Support for Ukraine); „Europos atsparumas karo akivaizdoje“ (Resilience of Europe in the Face of War) ir „Ekonominių ir energetinių globalaus konflikto pasekmių suvaldymas tarptautinio dialogo pagalba“ (Mitigating the Global Consequences of the Conflict (economic, energy, value chains) – in a Global Dialogue.)

2005 m. įkurto analitinio centro GLOBSEC forume kasmet apsilanko svečiai iš daugiau nei 60 pasaulio šalių. Jų tarpe – Uršula von der Lėjen (Ursula von der Leyen), Volodymyras Zelenskis  (Volodymyr Zelenskyy), Popiežius Pranciškus, Jenas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) ir Donaldas Tuskas (Donald Tusk) bei šimtai ekspertų ir jaunesnės kartos ateities lyderių.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis konferencijoje dalyvaus diskusijoje apie Ukrainos perspektyvas dėl narystės NATO: „Ukraine‘s Bid for NATO Membership“, kurioje bus bandoma atsakyti į klausimus – koks galėtų būti Ukrainos kelias link narystės NATO, kokia turėtų būti kolektyvinė Vakarų pozicija šiuo klausimu, kokie uždaviniai turėtų būti įgyvendinti artėjančiame Vilniaus NATO viršūnių susitikime? Diskusijoje kartu su Ž. Pavilioniu dalyvaus Olha Stefanišina (Olha Stefanishyna) (Ukrainos Premjero pavaduotoja Europos ir Euroatlantinės integracijos klausimams), Ana Vislander (Anna Wieslander) (Atlantic Council Šiaurės Europos departamento direktorė) bei Tobajesas Elvudas (Tobias Ellwood) (Jungtinės Karalystės Parlamento Gynybos komiteto pirmininkas).

Ž. Pavilionis taip pat dalyvaus diskusijoje „NATO in Vilnius: From Concept to Reality“ kartu su buvusia Vokietijos Gynybos ministre Anegretė Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer), Atlanto Tarybos vyresniuoju ekspertu ir buvusiu JAV Europos gynybos ir NATO politikos sekretoriaus pavaduotoju Ianas Brėžinskis (Ian Brzezinski). Diskusijoje bus aptariami artėjančio Vilniaus NATO viršūnių susitikimo tikslai ir prioritetai, nuo Ukrainos, NATO plėtros iki Kinijos keliamų iššūkių.

Kitoje diskusijoje, pavadinimu „Ukraine And Taiwan: Why Global Unity Matters“, URK pirmininkas Ž. Pavilionis atstovaus Lietuvos poziciją atsakant į klausimus – ar dėl Putino karo ataka prieš Taivaną tapo labiau tikėtina? Kiek Taivano ateitis priklauso nuo karo Ukrainoje baigties? Ar galiausiai turėsime pasirinkti, ką remti Taipėjų ar Kijevą? Diskusijoje taip pat dalyvaus Kinijos Respublikos (Taivano) užsienio reikalų viceministras Dr. Roy Chun Lee, Ukrainos parlamento narė ir Ukrainos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje vadovė Maria Mezentseva bei „Chicago Council on Global Affairs“ pirmininkas Ivo Dalderis (Ivo Daalder).

Ž. Pavilionio teigimu, „Lietuvos Seimas buvo pirmasis aiškiai ir nedviprasmiškai visais dalyvavusių Seimo narių balsais pareikalavusių pakviesti Ukrainą narystei NATO. Mūsų pavyzdžiu prieš kelias savaitę tokį sprendimą vienbalsiai priėmė ir Estijos parlamentas, o netrukus tokią rezoliuciją turėtų patvirtinti ir Čekijos Respublikos bei Latvijos parlamentai. Be šio nedviprasmiško ir vieningai jau išsakyto palaikymo Ukrainos pakvietimui į NATO, šiandien, iš esmės, turime visų pagrindinių Europos NATO šalių parlamentų paramą. Tačiau mes dar ne tik turime įtikinti Vašingtoną, bet ir NATO valstybių vadovus, kurie susitiks Vilniuje liepos mėnesį. Tam reikės dar labai daug darbo dienų ir nemigos naktų iki pat Vilniaus NATO viršūnių susitikimo, o gal ir po jo. Esame arti istorinės pergalės prieš teroristinį Kremliaus režimą ir turime ją įtvirtinti ne tik pergale fronto linijoje, bet ir politine valia bei sprendimais dėl Ukrainos narystės NATO“.

GLOBSEC forume taip pat dalyvaus ir Lietuvos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

 

 

 

 

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-29 12:52
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal