Didžiausias vasaros festivalis Šiaurės Europoje – įspūdinga savaitė, kai į Kylį suplaukia pasaulis

Ieškantys išskirtinių patirčių prie Baltijos jūros, vis dažniau atranda birželį ypatinga dvasia sužydintį Vokietijos miestą. Kartą metuose ganėtinai ramus uostamiestis virsta savaitę trunkančiu didžiausiu vasaros festivaliu visoje Šiaurės Europoje. Buriavimo varžybos, gyva muzika ir nesuskaičiuojama gausybė įvairių šalių kulinarines pažibas siūlančių maisto stendų į Kylį pritraukia per 3 milijonus svečių ir savo mastu Vokietijoje nusileidžia tik garsiajam Oktoberfestui.

Kylio savaitė (Kieler Woche) – tai didžiausias pasaulyje buriavimo renginys, į kurį atvyksta apie 5 tūkst. buriuotojų iš viso pasaulio. Šiemet ji organizuojama birželio 17-25 dienomis.

Tačiau beveik pusantro šimto metų Šlėzvigo-Holšteino žemės sostinėje vykstanti šventė įdomi ne tik šio sporto entuziastams: lankytojai turi progą iš arti apžiūrėti išskirtinius laivus, jachtas ir burlaivius, paragauti patiekalų iš viso pasaulio, dalyvauti koncertuose, kabaretuose, teatro pasirodymuose ir vakarėliuose iki vėlyvos nakties.

Ypatingas dėmesys renginyje skiriamas ir šeimoms su vaikais – šiemet žadama, kad Kylyje mažųjų lauks didžiausia Europoje specialiai jiems skirtų pramogų pasiūla po atviru dangumi.

Proga išvysti išskirtinius  laivus

Kylio savaitės tradicija prasidėjo nuo dar 1882 m. surengtos regatos, kurioje dalyvavo 20 jachtų. Dideliu renginio gerbėju buvo ir vokiečių imperatorius bei Prūsijos karalius Vilhelmas II, pats ne kartą jame dalyvavęs su savo jachta.

Pasaulinių karų metais festivalis nevyko, o tarp jų buvo virtęs nacių propagandos įrankiu. Po II pasaulinio karo regata virto festivaliu, kuriame švenčiama tautų bendrystė ir taika. Ši žinutė kasmet skamba itin garsiai – Kylio savaitė yra ne tik laivybos, bet ir kultūrinių renginių, diskusijų, spalvingų mugių bei įdomių veiklų festivalis.

Didžiausias „Kylio savaitės“ traukos centras – kasdien vykstančios įspūdingos varžybos ant vandens. Buriavimo komandos iš viso pasaulio atvyksta varžytis vienose konkurencingiausių lenktynių pasaulyje. Įvairios klasės mažesnių ir didesnių laivų, vieno ar kelių žmonių įgulos – tai išties jaudinanti patirtis tiek dalyviams, tiek žiūrovams.

Ypatinga tradicija „Kylio savaitėje“ yra „Aalregatta“, kuri pažodžiui reiškia „ungurių regatą“. Ji yra seniausia regata Vokietijoje, pirmą kartą pradėta rengti 1893 m., joje dalyvavo ir pats kaizeris su savo „Meteora“. Plaukimo pavadinimas kilo iš kulinarinės tradicijos – pirmąją regatos dieną, pasiekus uostą, dalyvavusių laivų įgulos sulaukdavo rūkytų ungurių.

Daugiausiai žiūrovų šventinės savaitės metu pritraukia didžiausias Vokietijoje laivų paradas „Windjammerparade“, kurio metu Kylio įlanka virsta laivų knibždėlynu. Tarp daugiau nei šimto laivų – ir istoriniai burlaiviai, ir vikingų laivai, ir garlaiviai bei kateriai, kuriuos lydi daugybė jachtų.

Gausiausia Europoje programa vaikams po atviru dangumi

Pramogos Kylio savaitės metu nusidriekia gerokai plačiau nei tik krantinė. Mieste išdygsta įvairios scenos po atviru dangumi, kuriose pasirodymus rengia įvairių muzikinių žanrų atlikėjai, daugybė tautų pristato įvairius kultūrinius ir kulinarinius skanėstus.

Atsiranda ne tik Bavarijos palapinė, bet ir Skandinavijos žvejų kaimelis ar specialiai šeimoms su vaikais skirtas nuotykių pasaulis, o didelėje mugės zonoje – ir apžvalgos ratas bei atrakcionai.

Užburiantys šou kasmet vyksta ir danguje. „Tarptautinis balionų plaukimas“ yra tapęs neatsiejama šventinės savaitės dalimi, kai į dangų kyla daugybė oro balionų. Priešingai nei buriuotojai, dešimtys iš visos Europos suvažiuojančių komandų tikisi nedidelio vėjo, kad galėtų startuoti.

Ypač daug gerbėjų sutraukia naktiniai skraidymai, per kuriuos oro balionai „šoka“ danguje pagal muziką. Be to, paskutinę „Kylio savaitės“ dieną finalą vainikuoja įspūdingi fejerverkai, taip pat sinchronizuoti su muzika.

Kylis – ne tik uostas

„Kylis turi ką pasiūlyti ne tik vandens sporto gerbėjams, bet ir istorijos mėgėjams, gamtos mylėtojams.  Turtinga miesto istorija siekia XIII a., kai jis buvo įkurtas kaip nedidelis žvejų kaimelis. Šiandien tai – šurmuliuojantis didmiestis, kuriame gyvena ketvirtis milijono žmonių. Nepaisant savo dydžio, Kylis sugebėjo išsaugoti mažo miestelio žavesį, todėl į Kylį atplaukiantys lankytojai gali tikėtis šilto vietinių sutikimo“, – sako keltų operatoriaus „DFDS Seaways“ rinkodarinių kampanijų vadovė Neringa Sinkevičienė

Viena iš įspūdingiausių vietų mieste yra Kylio kanalas, kuris yra judriausias pasaulyje dirbtinis vandens kelias. Kanalas jungia Baltijos ir Šiaurės jūras ir yra svarbus krovininių ir kruizinių laivų laivybos kelias. Lankytojai gali paplaukioti laivu po jį ir pasigrožėti nuostabiais aplinkinių vietovių vaizdais.

Kitas populiarus lankytinas objektas – Kylio jūrų muziejus, kuriame pristatoma turtinga miesto laivybos istorija. Muziejuje sukaupta didžiulė kolekcija eksponatų, atskleidžiančių Kylio vaidmenį laivų statyboje, laivyboje ir buriavime. Lankytojai gali susipažinti su Vokietijos karinio jūrų laivyno istorija ir apžiūrėti įvairius laivų modelius, navigacijos įrankius ir istorinius artefaktus.

Gamtos mylėtojams Kylyje yra daugybė parkų, miškų ir paplūdimių. Lankytojai gali neskubėdami pasivaikščioti pakrantės promenada arba pasimėgauti pikniku viename iš daugelio įlanką juosiančių parkų. Tuo tarpu senamiesčio pakraštyje buvęs botanikos sodas paverstas viešuoju parku su gausiai žiedais pleškančiais gėlynais, fontanais, tvenkiniais ir pievomis.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal