Prezidentas: Gedimino laiškai liudija Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo svarbą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Vokietijos Federacinės Respublikos Prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu lankėsi Vilniaus universitete, kur atidarė parodą „Curriculum Vilnae“, skirtą Vilniaus 700 metų sukakčiai paminėti.

Parodoje eksponuojama išskirtinė istorinė vertybė – Gedimino epochos autentiškas dokumentas, kuriame surašyti trys šio Lietuvos valdovo laiškai, lygiai prieš septynis šimtmečius – 1323 m. gegužės 26 dieną – iš Lietuvos sostinės išsiųsti į Europą.

Šalies vadovas padėkojo Vokietijos Prezidentui už ypatingą dovaną, – galimybę Vilniuje, mieste, kuriame buvo parašyti, eksponuoti iš slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo atvežtus Gedimino laiškų nuorašus.

„Dėl ypatingai sudėtingos Lietuvos istorijos, dėl karų ir okupacijų daug šalies istorinių šaltinių, kultūros paveldo vertybių žuvo ar buvo išblaškytos. Iki mūsų dienų neišliko ir nė vienas originalus, iš Vilniaus į Europą siųstas Gedimino laiškas. Todėl ypač branginame išskirtinę Vokietijos dovaną – galimybę pasigėrėti archyve Berlyne saugomu XIV a. originaliu pergamentu, kuriame užfiksuoti to meto adresatams Vokietijoje siųstų Gedimino laiškų tekstai“, –  sakė Prezidentas.

Prieš 700 metų Gediminas kreipėsi į Vokietijos miestų pirklius bei amatininkus, pranciškonų bei dominikonų vienuolijas, o kartu ir į visą krikščioniškąją Europą, kviesdamas žmones atvykti į Lietuvą, čia saugiai įsikurti, plėtoti ekonominę veiklą, prisidėti prie šalies gerovės.

„1323 m. gegužės 26 d. laiškuose pristatydamas Lietuvos ekonominės bei socialinės pažangos gaires, Gediminas elgėsi išmintingai ir toliaregiškai. Garantavęs naujakuriams laisvę veikti, atleidęs nuo muitų ir mokesčių, suteikęs kitų lengvatų, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovas atvėrė „kraštą kiekvienam geros valios žmogui“. Gediminas pasiuntė žinią Europai, kad Lietuva – tai europinės kultūros, civilizacijų dialogo erdvė. Šalis, kuriai būdinga tolerancija, atvirumas, saugus ir taikus žmonių sambūvis. Tos vertybės, kurios ir šiandien vienija Europą“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad prieš 700 metų iš Vilniaus į Europą išsiųsti Lietuvos valdovo žodžiai dabar vėl simboliškai sugrįžta į Gedimino miestą tam, kad paliudytų Lietuvos ir Vokietijos istorines sąsajas ir nūdienos bendradarbiavimo tarp šalių svarbą visai Europai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-30 12:42
Tarptaut.santykiai
pasidalinti
atgal