Prezidentas: Lietuva ir Vokietija ilgus šimtmečius žengia kaip artimos partnerės

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Vokietijos Prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu antradienį dalyvavo Valdovų rūmuose vykstančiame simpoziume „Lietuva ir Vokietija Europoje: žvilgsnis iš 700 metų perspektyvos“.

Abiejų šalių vadovai į simpoziumą atvyko iš Vilniaus universiteto bibliotekos, kur apžiūrėjo Vokietijos dovaną Vilniaus 700 metų jubiliejui – eksponuoti atvežtą autentišką Gedimino epochos dokumentą, kuriame surašyti 1323 m. gegužės 26-ąja diena datuojami trys šio Lietuvos valdovo laiškai.

Prezidento teigimu, šiandien prasminga priminti, kad Europa, apibrėžiama politinės laisvės ir teisės viršenybės vertybėmis, ilgus amžius baigėsi sulig rytine Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės riba. Tragiški pastarųjų metų įvykiai, visų pirma Rusijos karas prieš Ukrainą, vėl išryškina esmines skirtis. „Šiandien Europos tautoms vėl kaip niekad būtinas solidarumas. Kiekvienas Lietuvos žmogus visa širdimi stoja už Ukrainos laisvę, nes tai yra mūsų visų kova už laisvę ir demokratiją“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad valstybės, būdamos kartu, tampa ir atsparesnės, ir stipresnės. Todėl, pasak šalies vadovo, glaudūs Lietuvos ir Vokietijos tarpusavio ryšiai – politiniai, ekonominiai, socialiniai, kultūriniai – yra ypatingai svarbūs.

„Vokietija – svarbiausias mūsų užsienio prekybos partneris ir investuotojas, bet dar svarbiau tai, kad Vokietija yra mūsų draugas ir partneris įgyvendinant ambicingus saugumo tikslus. Tikiu, kad artimiausia ateitis atneš dar daugiau sprendimų, kurie bylos apie tai, kad mūsų santykiai tampa dar tvirtesni, o pasitikėjimas vienas kitu dar labiau auga“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas reziumavo, kad šiandienos simpoziume turime dar vieną progą prisiminti, kad, nepaisant įvairių sukrėtimų, Lietuva ir Vokietija ilgus šimtmečius žengė kartu kaip artimos partnerės, siejamos bendrų europinių vertybių ir tapatybės, o išmokę istorijos pamokas, būsime dar geriau pasirengę kurti bendrą ateitį.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-30 13:51
Tarptaut.santykiai
pasidalinti
atgal