Penki patarimai keleiviams, kurių skrydis atšauktas

Vieni iš dažniausiai pasitaikančių nusiskundimų oro keleivių teisių srityje yra nusiskundimai dėl skrydžių atšaukimo. Atšauktas skrydis gali sukelti didelių nepatogumų – keleiviai praranda laiką,  sujaukiami jų planai. Norėdamas jums padėti, Europos vartotojų centras dalinasi patarimais, kaip reikėtų elgtis situacijoje, kai jūsų skrydis atšaukiamas.

  1. Susisiekite su oro vežėju. Pirmiausia, susisiekite su oro vežėju, kuris atšaukė skrydį, ir gaukite iš jo informaciją apie galimus sprendimus, tokius kaip alternatyvūs skrydžiai, pinigų grąžinimas ar skrydžio perorganizavimas. Dažniausiai oro vežėjai el. paštu atsiunčia informaciją apie skrydžio atšaukimą ir galimus alternatyvius pasirinkimus.
  2. Pasitikrinkite savo teises. Europos vartotojų centro svetainėje ecc.lt rasite informaciją, kokias teises turite, jeigu jūsų skrydis buvo atšauktas. Jeigu skrydis atšauktas dėl oro vežėjo kaltės ir nebuvo ypatingųjų aplinkybių (kurių nebūtų buvę galima išvengti net ir imantis visų pagrįstų priemonių, ir oro vežėjas gali tai įrodyti) – galite turėti teisę į kompensaciją. Kompensacija gali būti nuo 250 iki 600 eurų, priklausomai nuo skrydžio atstumo.
  3. Turite teisę į rūpinimąsi. Jeigu pasirinkote laukti kito oro vežėjo pasiūlyto skrydžio, tai atsižvelgiant į laukimo laiką, jums turi būti pasiūlyti maistas ir gaivieji gėrimai, apgyvendinimas viešbutyje, transportas iš oro uosto į apgyvendinimo vietą (viešbutį ar kitą vietą) ir atgal, galimybė du kartus nemokamai paskambinti telefonu, išsiųsti telekso ar fakso pranešimus arba elektroninius laiškus.
  4. Išsaugokite dokumentus. Svarbu išsaugoti visus susijusius dokumentus, tokius kaip: bilietai, skrydžio atšaukimo pranešimai, susirašinėjimas su oro vežėju, papildomas išlaidas patvirtinantys dokumentais ir kiti reikšmės galintys turėti dokumentai. Šie dokumentai gali būti svarbūs, jeigu ateityje reikės įrodyti savo teises ar prašyti kompensacijos.
  5. Žinokite, kur kreiptis pagalbos ar patarimų. Visose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat Norvegijoje ir Islandijoje, veikia Europos vartotojų centrai, kurie imasi ginti vartotojų teises, kai jiems nepavyksta to padaryti savarankiškai. Vartotojo gyvenamojoje šalyje veikiantis Europos vartotojų centras, bendradarbiaudamas su centru verslininko šalyje, padeda spręsti problemas, kilusias vartotojams Europoje, įsigijusiems nekokybišką prekę ar paslaugą kitoje ES valstybėje, Norvegijoje ar Islandijoje.

Primename, kad nepavykus išspręsti ginčo su Lietuvoje registruotu pardavėju / paslaugų teikėju, dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka kreipkitės į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (www.vvtat.lt), o dėl kitose ES šalyse, Islandijoje, Norvegijoje ar Jungtinėje Karalystėje registruotų pardavėjų / paslaugų teikėjų nemokamos pagalbos kreipkitės į Europos vartotojų centrą Lietuvoje (www.ecc.lt).

Šis pranešimas buvo finansuojamas Europos Sąjungos.

Šio pranešimo turinys atspindi tik autoriaus poziciją bei yra jo(s) atsakomybė; turinys negali būti vertinamas kaip atspindintis Europos Komisijos ir / ar Europos inovacijų tarybos ir MVĮ reikalų vykdomosios įstaigos (EISMEA) ar kitos Europos Sąjungos institucijos poziciją. Europos Komisija ir Agentūra neprisiima jokios atsakomybės už pateiktos informacijos panaudojimą.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-06-01 08:18
Laisvalaikis, pramogos, Turizmas
pasidalinti
atgal