Premjerė: senųjų Šnipiškių žydų kapinių vietai turime grąžinti deramą orumą

Birželio 1-ąją į pirmąjį posėdį susirinko darbo grupė, sudaryta senųjų Šnipiškių žydų kapinių ir atminties vietos dabartiniuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įamžinimo pasiūlymams ir koncepcijai parengti. Premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo šimtmečius besitęsiantį Lietuvos žydų indėlį kuriant ir puoselėjant bendrą valstybę, kartu kovojant už jos nepriklausomybę. To niekada nepamiršdami turime grąžinti senųjų Šnipiškių žydų kapinių vietai deramą orumą, sakė Vyriausybės vadovė.

„Šiemet Vilniui minint 700-ąjį savo gimtadienį, simboliškai galime minėti ir tiek pat trunkančią Lietuvos žydų istoriją, kurioje – ir puikūs klestėjimo, bendrakūrybos, ir siaubingi tragedijų laikotarpiai.

Noriu padėkoti visiems – atvykusiems iš JAV, Izraelio, Jungtinės Karalystės svečiams ir Lietuvos mokslo, kultūros ir visuomenės atstovams, šios darbo grupės pirmininkui Arūnui Gelūnui už sutikimą būti Vilniui ir visai Lietuvai svarbaus istorinio projekto darbo grupės nariais ir Jūsų skiriamą laiką“, – tardama įžanginį žodį pirmajame posėdyje sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Darbo grupė iš Lietuvos ir pasaulio mokslininkų istorikų, paveldosaugos ekspertų, rabinų ir visuomenininkų parengs ir pateiks Vyriausybei senųjų Šnipiškių žydų kapinių ir atminties vietos dabartiniuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įamžinimo pasiūlymus ir koncepciją, apimančią Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pastato funkcinę paskirtį, senųjų Šnipiškių žydų kapinių teritorijos įamžinimą, tinkamą apsaugą, išorės ir vidaus sinergiją.

Tikimasi, kad darbo grupė pateiks savo pasiūlymus dėl statinio ateities iki šių metų pabaigos.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
2023-06-01 12:02