Pasakojantis traukinys sugrįžta – veš ten, kur gyvena stumbrai

Pernai dėmesio susidomėjimo sulaukęs ir keleivius į Varėnos turizmo sezono atidarymą bei Grybų šventę vežęs Pasakojantis traukinys vėl kviečia kartu pasitikti vasarą. Birželio 3 d. Varėnos turizmo sezono atidarymo proga traukinys sugrįžta ir kviečia keleivius keliauti į neseniai lankytojams duris atvėrusį Stėgalių stumbryną Dzūkijos nacionaliniame parke, netoli Zervynų kaimo. Keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ ir MB Margas cyltas klientams kelionės metu  žada tiek įdomias istorijas apie pirmąjį Lietuvoje geležinkelį, tiek  konkursus ir žygį Dzūkijos pušynais iki ten, kur jau įsikūrusi stumbrų banda.

 „Mūsų tikslas, kad daugiau žmonių atrastų Varėną ir Dzūkijos nacionalinį parką būtent traukiniu - tvariausia ir mažiausiai CO2 išskiriančia transporto priemone. Be to, geležinkelis yra neatsiejama Varėnos istorijos dalis. Traukiniai čia iki šiol rieda pirmąja Lietuvoje, dar 1863 m. nutiesta, geležinkelio vėže. Kviečiame atrasti ir sužinoti, kiek daug slepia pirmasis Lietuvoje geležinkelis, kiek daug naujo galima pamatyti bei atrasti juo vykstant ir dabar“, - teigia Pasakojančio traukinio iniciatorius Adomas Taraskevičius, lydėsiantis keleivius ir kelionės birželio 3-ąją metu. Šįkart keleiviai turės puikią progą atvykti ne tik į Varėnos miesto vyksiančius sezono atidarymo renginius, bet ir susipažinti su nauju traukos tašku -  Stėgalių gamtiniame komplekse naujai įrengtų stumbrynu.

Pasak „LTG Link“ vadovo Lino Baužio, tokiomis iniciatyvomis siekiama kuo daugiau žmonių paskatinti išbandyti tvarias keliones traukiniais: „Tokiais unikaliais reisais kviečiame atrasti naujas keliavimo patirtis – judėti patogiai ir be automobilių spūsčių, mėgautis vaizdas pro langą, o šįkart – ir išgirsti beveik pusantro šimto metų siekiančias traukinių istorijas. Praleidus pusdienį vaizdingoje Varėnoje į sostinę bus patogiausia grįžti vakarop 17 val. 16 min. traukiniu“. 

Maždaug 100 ha Stėgalių gamtinis kompleksas įsikūręs apie 3 km nuo Zervynų kaimo, kur ir sustos traukinys. Nuo stotelės keleiviai stumbryną galės pasiekti sužymėtu taku. Stėgalių gamtiniame komplekse šiuo metu jau gyvena stambiausių Lietuvos žvėrių banda. Čia nacionalinio parko lankytojai, palipę ant apžvalgos tiltelio, galės stebėti girių milžinus. Bet tai – savotiška loterija, kadangi stumbrai ne taip jau dažnai išlenda iš aptvare esančios miško dalies. Pasibuvojus Strėgalių komplekse lankytojai galės traukti tuo pačiu keliu į Zervynas, kuris garsus ne tik savo senosiomis sodybomis, bet ir tuo, kad čia buvo filmuoti lietuviški filmai „Faktas“ ir „Niekas nenorėjo mirti“. Norintys tą dieną pažygiuoti daugiau – galės keliauti 7 km iki Marcinkonių ir iš ten grįžti traukiniu namo.

Tie, kuriems norisi ne tik gamtos, bet ir pramogų, kviečiami išlipti Varėnoje, kur keliautojų lauks gatvės maisto festivalis „Pasaulio puodai“, amatų mugė, šeimoms su vaikais skirtos pramogos ir daugybė kitų veiklų, tarp kurių - viena iš didžiausių šventės naujienų - susitikimai ir pokalbiai su garsiausiais Lietuvos keliautojais Vytaru Radzevičiumi, Orijumi Gasanovu, Vykintu Vaitkevičiumi. Pasiliekančių ilgiau Varėnos dainų slėnyje laukia Gabrieliaus Vagelio ir Gjan koncertas bei diskoteka po atviru dangumi su Leon Somov. 

Pasakojantis traukinys – tai bendra keleivių vežimo bendrovės „LTG Link“, MB Margas cyltas ir Varėnos rajono savivaldybės iniciatyva prie kurios šiemet prisijungė ir Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija. Kelionės metu keleiviai, lydimi gido, skatinami pažinti pirmąjį Lietuvoje geležinkelį ir Varėnos kraštą keliaujant traukiniu.

Pasakojantis traukinys kursuos maršrutu Vilnius–Varėna–Marcinkonys birželio 3 d. Traukinys  Nr. 645 iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyks– 10 val. 20 min. Organizaoriai primena, jog vietų skaičius traukinyje yra ribotas. „LTG Link" visuomet kviečia traukinio bilietais pasirūpinti iš anksto. Tai patogiausia padaryti internetu ar mobiliąją programėle.

Pranešimą paskelbė: MB Margas cyltas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-06-01 12:15
Laisvalaikis, pramogos, Turizmas
pasidalinti
atgal