Penktadienį Seime vyks NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimas

Renginio tipas: Tarptautinis susitikimas
Renginio data: penktadienis, 2023 birželio 2
Renginio pradžia: 09:30
Renginio vieta: Seimo posėdžių salė (II rūmai)

2023 m. birželio 1 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Artėjant 2023 m. liepos 11–12 d. Vilniaus NATO viršūnių susitikimui birželio 2 d., penktadienį, Lietuvos Respublikos Seimo posėdžių salėje (II rūmai) vyks NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimas.

PROGRAMA

Į renginį pakviesti NATO valstybių narių, taip pat Švedijos ir Ukrainos parlamentų vadovai ir šių valstybių parlamentų užsienio ir saugumo reikalų komitetų pirmininkai.

„Šiuo kritiniu Europos saugumui metu NATO valstybių parlamentų vadovai ir parlamentai bendrai paėmus privalo būti aktyvūs, ypač stiprinant transatlantinį ryšį. Tvirtai tikiu, kad mūsų bendri parlamentiniai veiksmai gali turėti reikšmingą ir teigiamą poveikį valstybių ir vyriausybių vadovams, kurie po mėnesio susirinks Vilniuje į NATO viršūnių susitikimą. Aljansui reikia ryžtingų ir visa apimančių sprendimų, nukreiptų į NATO rytinių sienų stiprinimą, gynybinių pajėgumų didinimą, Ukrainos pergalę ir jos kelią į narystę NATO“, – sako susitikimo iniciatorė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimo dalyvius pasveikins Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, įžanginę kalbą sakys Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Susitikimo diskusijų sesijose bus diskutuojama apie pasaulinius iššūkius ir pasaulinę NATO, išlaidų gynybai didinimą, atgrasymo ir gynybos stiprinimą. Viena iš svarbiausių temų – ilgalaikis paramos Ukrainai planas.

Trijose diskusijų sesijose pranešimus pristatys: NATO Parlamentinės Asamblėjos Prezidentė, senatorė Žoel Garijo-Mailam (Joëlle Garriaud-Maylam), Šiaurės Makedonijos Susirinkimo Pirmininkas Talat Khaferis (Talat Xhaferi), Portugalijos Respublikos Asamblėjos Pirmininkas Augustas Santosas Silva (Augusto Santos Silva), Vokietijos Bundestago Pirmininkė Barbel Bas (Bärbel Bas), Čekijos Respublikos Atstovų Rūmų Pirmininkė Marketa Pekarova Adamova (Markéta Pekarová Adamová), Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Ruslanas Stefančukas, Lenkijos Respublikos Seimo Pirmininkė Elžbieta Vitek (Elżbieta Witek), Kroatijos Respublikos parlamento Pirmininkas Gordanas Jandrokovičius (Gordan Jandroković), Čekijos Respublikos Senato Pirmininkas Milošas Vystrčilas (Miloš Vystrčil), Latvijos Respublikos Saeimos Pirmininkas Edvardas Smiltenis (Edvards Smiltens), Rumunijos Senato Pirmininkė Alina-Štefanija Gorgiju (Alina-Ștefania Gorghiu).

Taip pat pasisakys Prancūzijos Nacionalinės Asamblėjos, Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų atstovai, Italijos Deputatų Rūmų Užsienio ir Europos reikalų komiteto pirmininkas, Jungtinių Amerikos Valstijų Atstovų Rūmų Nuolatinio specialiojo žvalgybos komiteto pirmininkas.

NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo (Jens Stoltenberg) kalbą perskaitys generalinio sekretoriaus pavaduotoja, ambasadorė Baiba Braže (Baiba Braže), viena iš antrosios diskusijų sesijos pranešėjų – Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Birželio 3 d., šeštadienį, delegacijos lankysis Pabradės centriniame generolo Silvestro Žukausko poligone.

NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimas bus transliuojamas:

Seimo interneto svetainėje (lietuvių kalba),

Seimo „Facebook“ paskyroje (lietuvių kalba),

Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“:

INFORMACIJA ŽINIASKLAIDAI

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2023-06-01 08:45
Tarptaut.santykiai, Politika
Renginio pradžia
2023-06-2, penktadienis09:30
Renginio vieta
Seimo posėdžių salė (II rūmai)