Tarptautinėje konferencijoje – būdai A. Lukašenkos režimo teisinės atsakomybės užtikrinimui

Šiandien Vilniuje vykstanti tarptautinė konferencija „Lukašenkos režimo atsakomybė už nusikaltimus žmoniškumui ir migrantų krizę: tarptautinio teisingumo perspektyvos“ sprendimų paieškai subūrė pasaulio šalių politikus, akademikus, teisininkus, pilietinės visuomenės atstovus.  

Renginio dalyvius sveikinusi Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad Baltarusijos žmonėms šiandien kaip niekada reikia tarptautinio palaikymo, Lukašenkos režimas privalo sulaukti tarptautinės teisinės atsakomybės, todėl šiuo metu iškyla vienas svarbiausių klausimų – kaip to veiksmingai pasiekti. Privalome imtis visų nacionalinių ir tarptautinių teisinių sprendimų, kad teisingumas nebūtų pavėluotas.  

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska kreipdamasi į konferencijos svečius pabrėžė, kad Lietuva, būdama Rusijos ir Baltarusijos, kurias valdo režimai, kaimyne, prisiėmė svarbią misiją – kovoti už žmogaus teises, tarptautines vertybes, pamatinius demokratijos principus. Mūsų politinių pozicijų vienybė ir nuoseklumas yra pagrindinė Baltarusijos demokratinių judėjimų parama. 

Teisingumo viceministrės Gabijos Grigaitės-Daugirdės teigimu, ši tarptautinė konferencija yra praėjusių metų renginio „Baudžiamoji atsakomybė už agresiją prieš Ukrainą. Kaip įvykdyti teisingumą?“ tąsa. Akivaizdu, kad tarptautinės diskusijos ir dėmesys šiai temai davė konkrečių rezultatų. Šiandien neabejojame – Minsko režimas yra Kremliaus bendrininkas ir baudžiamoji atsakomybė už įvykdytus ir tebevykdomus masinius bei sistemingus pagrindinių žmogaus teisių pažeidimus jam privalo būti neišvengiama. 

G. Grigaitė-Daugirdė pabrėžė, kad demokratinių šalių bendruomenė turi ieškoti konkrečių teisinių įrankių, įskaitant galimybę steigti specialų tarptautinį tribunolą, kad teisingumas triumfuotų ir Lukašenkos režimo vykdomi tarptautinės teisės pažeidimai, įskaitant masines represijas, nukreiptas prieš Baltarusijos žmones, būtų sustabdyti, o pasiektas tarptautinis teisingumas leistų užtikrinti tiek valstybės atsakomybę, tiek atsakingų asmenų individualią baudžiamąją atsakomybę. 

Šiandien Generalinei prokuratūrai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusiją, viceministrė akcentavo, kad tai yra dar vienas įrodymas, kad A. Lukašenka nuo pat pradžių buvo įsitraukęs į Ukrainoje vykdomą agresiją ir tai yra dar vienas epizodas, kuris patvirtina, jog jo baudžiamoji atsakomybė turėtų būti ir bus neišvengiama ir to įrodymas galėtų būti ir A. Lukašenkai išduotas arešto orderį. 

Teisės ir demokratijos centro vadovo Dainiaus Žalimo teigimu, šalis agresorė negali išvengti bausmės už tokius tarptautinius nusikaltimus, kurie šiuo metu vykdomi Baltarusijoje. Tarptautinė bendruomenė yra įsipareigojusi persekioti tarptautinių nusikaltimų vykdytojus, todėl ši tarptautinė konferencija yra svarbi platforma teisiniams mechanizmams, padėsiantiems užkirsti kelią nebaudžiamumui, aptarti.

D. Žalimo teigimu, A. Lukašenkos režimo nusikaltimai žmoniškumui, masiniai žmogaus teisių pažeidimai gali būti įvardijami dehumanizavimu, todėl svarbu kalbėti apie visus įmanomus teisingumo paieškų mechanizmus, taip pat ir apie Lietuvos vykdomus ikiteisminius tyrimus, naudojant universalią jurisdikciją, kurie gali būti perspektyvus ir veiksmingas instrumentas siekiant užkirsti kelią nebaudžiamumui ir tarptautinių nusikaltimų prevencijai. 

Renginyje dalyvavo Baltarusijos nacionalinė lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Jungtinių Tautų specialioji pranešėja žmogaus teisių klausimais Baltarusijoje Anais Marin, JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro teisės patarėjas Alon Margalit, ESBO Maskvos mechanizmo pranešėjai Hervé Ascensio ir Wolfgang Benedek, Harvardo teisės mokyklos profesorius Alex Whiting ir kiti tarpvyriausybinių organizacijų atstovai, ekspertai.  

 

Pranešimą paskelbė: LR Teisingumo ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-06-12 19:32
Teisėsauga, teisėtvarka
pasidalinti
atgal