Spaudos konferencija ,,Lietuvos pieno ūkininkai jaučiasi diskriminuojami“

Renginio tipas: Spaudos konferencija
Renginio data: ketvirtadienis, 2023 liepos 27
Renginio pradžia: 11:00
Renginio vieta: BNS konferencijų salėje

Ketvirtadienį, liepos 27 dieną, 11:00 val. rengiama pieno ūkininkų konferencija.

Lietuvos pieno ūkininkus ypač neramina LR žemės ūkio ministerijos pristatytas paramos skirstymo projektas. Nors derybose dėl kompensacijų dėl drastiškai nukritusių žaliavinio pieno kainų aktyviai dalyvavo ir ūkininkų atstovai specialiai tuo klausimu savo lėšomis į Briuselį buvo nuvykę susitikti su Europos Komisijos komisaru atsakingu už žemės ūkį Janušu Voičechovskiu, po kurio gavo patvirtinima , kad parama Lietuvos pienininkams tikrai bus ir, kaip paaiškėjo ji buvo paskirta 10,66 mln Eur.

Tačiau Lietuvos žemės ūkio ministerija visiškai nesikonsultuodama su ūkininkais Lietuvos pieno sektoriui iš šios paramos skirs tik kiek daugiau nei 8 mln. Eur. Parengtas paramos projektas be jokių konsultacijų su ūkininkais yra labai neteisingas ir nesolidarus. Mokėti paramą tik tai pieno gamintojams kurie už natūralų pieną mažiau negu 35 euro centai už kilogramą nėra teisinga, nes netgi maži bei vidutiniai pieno ūkiai , kurie investuoja į pašarų bazę, gamindami ypač aukštos kokybės žaliavinį pieną gauna keliai centais daugiau, tokiu būdu iš paramos eliminuojami, o nuostuolius patiria kur kas didesnius negu patys smulkiausieji gamintojai. Ženkliai subrangus žaliavoms, bankinių palūkanų normoms, esant ypač sudėtingai situacijai dėl stichinės sausros ūkininkams įtampa dar labiau padidėjo. Tuo pačiu ypač pabrėžtina , kad ir vėl nei ekologiniai nei kooperuoti pieno ūkiai paramos taip pat negaus.

Ūkininkus taip pat glumina faktas, kad nors EK leido kofinasuoti minėtą paramą netgi 200proc. tai yra papildomai iš nacionalinio biudžeto skirti iki 21 mln.eurų, projekte nenumatyta jokio prisidėjimo iš nacionalinio biudžeto, nors akivaizdu, kad visa eilė kitų sektorių patiria didžiules žalas dėl stichinės sausros ir ilgų šalnų padarinių. Pabrėžtina kad absoliuti dauguma kitų EK paramą gavusių šalių visa apimtimi kofinansuos iš nacionalinio biudžeto. Taip vėlgi sudaromos nevienodos konkurencinės sąlygos.

Spaudos konferencijoje dalyvaus ir į žurnalistų klausimus atsakys:

• Eimantas Pranauskas - Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas
  • Mindaugas Petkevičius - Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas
  • Renata Vilimienė - Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkė
  • Tomas Raudonius - Kooperatinės bendrovės "Pienas.lt" Valdybos pirmininkas
  • Kasia Jankun - Širvintų rajono ūkininkė
  • Mindaugas Maciulevičius - Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas

Spaudos konferencija vyks naujienų agentūros BNS spaudos konferencijų salėje, verslo centro „Link“ 5 aukšte, adresu Saltoniškių g. 9B, Vilniuje.

Vizualias nuorodas, kaip atvykti į salę, rasite BNS kontaktuose adresu http://www.bns.lt/kontaktai.html.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

2023-07-26 11:16