Ekspertas apie mėsainių kepimo gudrybes ir naujoves – nuo veganiškų iki desertinių mėsainių

Turbūt daugeliui lietuvių vasara prabėgo leidžiant laiką su griliu gamtoje, o tarp populiariausių kepinių – mėsainis, kepsninės „karalius“. Kulinarijos ekspertai pastebi, kad dažnas lietuvis ieško naujų skonių ir imasi naujų kepimo tendencijų – nuo veganiškų iki desertinių mėsainių.

Nauji vėjai ant kepsninių

Kulinarijos projekto „Wild Chef Kitchen“ vadovas ir kepsnių entuziastas Jonas Cimerman šį sezoną pastebėjo nemažai į Lietuvą atkeliaujančių naujovių.

„Lietuvoje ir užsienyje tendencijos tikrai keičiasi. Tiek Lietuvoje, tiek keliaujant ir tyrinėjant maisto kultūrą Europoje, JAV ar Azijoje pastebiu nemažai mėsainių variacijų – kepama ne tik tradicinė mėsa, bet ir veganiški ar vegetariški priedai, žuvis. Jei vis tik renkamės mėsą, svarbu ir jos kilmė – kaip gyvūnai buvo užauginti, ar mėsa ekologiška ar ne. Labiausiai populiarūs yra standartiniai jautienos paplotėliai su brandintos jautienos paplotėliais, kiti renkasi pasaulinio masto delikatesą – Wagyu, dar vadinama Japoniška Kobe, jautieną ar plėšytą kiaulieną. Taip pat populiari yra jaučio krūtininės (angl. brisket) bei šonkauliukų mėsa. Kiti renkasi jūros gėrybių ir mėsos miksą (angl. Surf & Turf), – vardijo Jonas Cimerman. 

Mėsainiui – kepimo planas

Kiekvienam, ketinančiam gaminti mėsainį, Jonas Cimerman primena tinkamai pasiruošti kepsninę, tai yra, pasirinkti ir teisingas groteles.

„Patarčiau rinktis ketaus groteles – jos dažniausiai naudojamos kepant kepsnius. Dėl storo metalo grotelių paviršius išlieka karštas ant jo uždėjus kepsnį bei išdegina ir gražias kepimo žymes. Patogu ir tai, kad prie šių karštų grotelių mėsa nelimpa. Svarbios ir kokybiškos anglys – kokybiška anglis leidžia kepsninę įkaitinti ir iki 200 laipsnių temperatūros, – vertino Jonas Cimerman. 

Kalbėdamas apie kepimo eigą, kepsnių entuziastas patarė pirmiausia kepti norimą pagrindinį ingredientą.

„Kepimo eiga labai svarbi norint iškepti tobulą mėsainį, o dažnas ją supainioja. Suformuokite vienodus mėsos rutulius po maždaug 150 g. Viduryje paplotėlio padarykite mažą negilią duobutę ir dėkite ant įkaitusios kepimo plokštumos bei prispauskite. Kiekvieną pusę kepkite apie 2-3 minutes. Apvertę ant apskrudusios pusės dėkite sūrį, kad išsilydytų. Bandeles pašildykite ant grotelių, kad šios gerai laikytų sultingus ingredientus ir neprarastų formos. Patį mėsainį formuokite taip – ant bandelės dėkite salotą, svogūnus, padažą, mėsos paplotėlį, agurkus ar pomidorus bei padažą. Padažą reikia tepti ant viršutinės bandelės – vadinamosios kepurėlės, – sakė Jonas Cimerman. 

Desertinės gudrybės ir ryžiai

Ekspertas kaip naujieną išskiria desertinius mėsainius.

„Naudojamos saldžios bandelės arba paplotėliai formuojami net iš ryžių, o į vidų dedame braškes, papają, mango, kivį ar ananasą, pagardiname sezamų sėklomis ir mėtos lapeliu. Pats mėsainis yra nuostabus tuo, kad galima labai daug dėmesio skirti improvizacijai ir atrasti naujų skonių bei galimybių“, – sakė Jonas Cimerman. 

Anot jo, bandelių mėsainiams pasirinkimas parduotuvėse yra tikrai įvairus ir didelis, o labiausiai tinka tam skirtos sviestinės brijošė (pranc. brioche) bandelės. 

„Svarbu ruošiant bandelę jos neperkepti – kad ji būtų traški išorėje, o viduje minkšta, kad išlaikytų maltinukus, sugertų padažą ir mėsos sultis. Dar labai svarbu, kad bandelės nebūtų „pūstos, „orinės, tada jos pradės težti net nebaigus valgyti, – patarė kepsnių entuziastas.

Atsižvelgiama į gyventojų skonius

Ievą Žilinskienė, „Fazer Lietuva“  produktų vystymo specialistė, sako, kad atsižvelgiant į gyventojų skonius ir pageidavimus, svarbu kurti naujus, šiuolaikinius lūkesčius ir mitybos įpročius atitinkančius gaminius.

„Ne išimtis ir mėsainiai. Žinome, koks tai populiarus kepinys – vien mėsainių bandelių mūsų kepykla per metus parduoda daugiau nei šimtą tonų, o pardavimai ypač išauga gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Mėgstamiausios yra mūsų sviestinės brijošė mėsainių bandelės, nuo jų nedaug atsilieka ir mūsų poliarinės duonelės. Tačiau kiekvienais metais ieškome, kuo nustebinti savo vartotojus – nuo beigelių iki įprastų bandelių. Ieškome naujų, tvarių sprendimų, pavyzdžiui, ketiname vartotojams pasiūlyti veganišką bandelę, kuri savo skoniu nenusileistų mūsų brijošė bandelėms, – sakė I. Žilinskienė. 

„Poliarinio“ (angl. Polar Bread Burger) mėsainio receptas

J. Cimerman mėgstamiausias receptas, kurį šefas rekomenduoja išbandyti dar šį sezoną.

Vienam mėsainiui pagaminti reikės:

·          4 vnt. brandintos jautienos paplotėlių (~150 g)

·          6 vnt.  Paplotėlių poliarinės „Fazer“ duonelės

·          2 a. š. druskos

·          2 a. š. pipirų

·          2 v. š. mėgstamo BBQ padažo

·          2 v. š. garstyčių

·          10 v. š. aliejaus

·          2 vnt. Čili pipirų

·          600 gramų čederio sūrio

·          200 ml 30 proc. grietinėlės

Gaminimas

Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir dedame kepti jautienos paplotėlius. Pakepame iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškeptus paplotėlius atidedame į kitą indą, ir trumpai keptuvėje iš abiejų pusių pašildome „Fazer“ poliarinę duonelę.

Paimame indą su dangčiu ir pilame grietinėlę. Palaukiame, kol grietinėlė įkais ir tada sudedame supjaustytą gabaliukais čederio sūrį. Sūris turi ištirpti grietinėlėje, todėl reikia dažnai maišyti, kad nepridegtų ir nebūtų sūrio gumuliukų.

Formuojame mėsainį: dedame paruoštą poliarinę duonelę, pilame sūrį, dedame kitą duonelę ant viršaus, kad susidarytų tvirtas pagrindas aukštam burgeriui. Ant duonelės pilame BBQ padažą ir dedame mėsos paplotėlį, garstyčias, dedame duonelė ir vėl dedame mėsos paplotėlį užpildami sūrio. ir taip pakartojame 4 kartus. Ant mėsainio viršaus pilame ištirpusį čederio sūrį ir uždedame paskudintą čilį pipirą. Perveriame mediniu pagaliuku, kad mėsainis tvirtai stovėtų.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal