Kuo ypatingas tarpusavio skolinimas?

Tarpusavio skolinimo platformos yra šiandien vienas labiausiai populiarėjantis reiškinys finansiniame žmonių gyvenime. Jis dažnai dar vadinamas P2P. Tai kilę iš angliško teiginio Peer-to-peer. Lietuviškai tai galima pavadinti investavimu į paskolas. Platformos veikla – duomenų administravimas. O štai paskolas teikia investuotojai, todėl tokį skolinimą galima įvardinti  kaip žmonės-žmonėms. Jeigu anksčiau tiesiog pinigus skolinome ar skolindavomės iš draugų, giminaičių ar kaimynų, tai nuo 2005 metų per saugias ir prižiūrimas internetines platformas leidžia ir nepažįstamiems siūlyti paskolas kitiems arba siekti paskolos  iš kitų nepažįstamųjų. Tai kuo gi ypatingas tarpusavio skolinimas? 


Kuo taip naudingas tarpusavio skolinimas norintiems pasiskolinti?

Visi nori pasiskolinti už protingas palūkanas. Sunku sulaukti tokių pasiūlymų iš greitų kreditų kompanijų ir net iš bankų. Pastariesiems dažniausiai mokame tuos procentus, kuriuos bankas užsideda perskolindamas pinigus. O pinigų studijoms, verslo plėtojimui ar pradiniam įnašui reikia tuoj pat. Tuomet atsiverskite  tarpusavio skolinimo platformų internetinius puslapius. Paskolos iš žmonių gali tapti jūsų išsigelbėjimu.

Kodėl gi ten palūkanos mažesnės nei kitus? Ogi todėl, kad  P2P platformos neturi  didelių veiklos išlaidų ir jų tarpininkavimo mokesčiai, kurie yra skirti palaikyti platformą, bei užtikrinti jog visi jos dalyviai laikytųsi bendrų taisyklių, yra ganėtinai maži. 

Dar vienas didelis privalumas, kuris dažnai akcentuojamas norintiems pasiskolinti iš žmonių - finansinė įtrauktis. Tai reiškia, jog tarpusavio skolinimo platformų administracija individualiai peržiūri kiekvieno norinčio pasiskolinti paraišką. ir labai dažnai atranda galimybę geromis sąlygomis pasiskolinti net ir tiems, kurių paraiškas atmetė kiti skolintojai, sakykim, bankas. Taip pat  yra galimybė refinansuoti daugybę skirtingų anksčiau paimtų paskolų į vieną didelę paskolą, su geresnėmis sąlygomis, mažesnėmis palūkanomis, ilgesniu terminu ir paprastesne mokėjimo sistema. 


Kuo naudingas tarpusavio skolinimas norintiems skolinti? 

P2P naudinga ne tik norintiems pasiskolinti, bet ir planuojantiems skolinti. Tai tiesiog ganėtinai naudingas ir populiarus šiandieninis investavimo būdas. Taigi, kuo naudingas tarpusavio skolinimas skolinantiems?  Ogi:

  • Lyginant su daugeliu kitų investicijų rūšių, investuojantiems pasiūloma gerokai didesnė investicinė grąža. 
  • Galima didesnę sumą išskaidyti į kelias mažesnes. Taip sumažėja grėsmė prarasti visą sumą.
  • Tai puiki galimybė investuotojams - naujokams. Dažnas žmogus, tiesiog bijo žodžio investavimas, nes  jam trūksta žinių apie tą veiklą, į kurią investuoja. Paskolos suteikimas daug paprastesnis ir lengviau suprantamas procesas. Juolab, kad dažnas norintis investuoti dažniausiai kažkada pats skolinosi. 


Nuo ko pradėti investuotojams?

Pirmiausia investuotojui dera nuspręsti kokiam laikui ir į kokios rūšies paskolas investuos savo pinigus. Reikia apsispręsti gerai viską apsvarsčius, nes investuoti pinigai per paskolos terminą yra nelikvidūs.

Investuoti galima dviem būdais: pasinaudojant automatine sistema ir rankiniu būdu. Automatinė sistema parenka skolininką pagal konkrečius pageidaujamus kriterijus. Rankinis būdas yra idealus variantas jau turintiems žinių apie tokį investavimą. Todėl, kad  investuotojas jau yra susipažinęs su  skolinimo platformos veikimo būdu, pats nagrinėja pasiūlymus ir analizuoja paskolas.

Investavimas - tai tarsi savo pinigų samdymas uždirbti pinigus. Tad skubėti tikrai neverta. Gerai išanalizuokite visų žinomų P2P platformų veiklą. Idealiausias variantas,  kai platforma jau turi kelerių metų veiklos patirtį. Ne pro šalį pasidomėti ir kitų klientų atsiliepimais. Tiesiog būkite atidūs. 


Kaip veikia tarpusavio skolinimas?

Jeigu asmuo skolinasi, tuomet jis pateikia paraišką norimam kreditui. Tarpusavio skolinimo platformos operatorius įvertina visus faktus ir rizikas. Tuomet patvirtina paraišką arba ne. Taip pat nustato palūkanų dydį. Galiausiai svetainėje paskelbiama, kad galima investuoti į naują paskolą.

Jeigu asmuo registruojasi, kaip investuotojas, jis pasirenka kuriam laikui ir į kokias paskolas investuos. Tuomet reikia apsispręsti ar investuos vieną sumą ar ją skaidys į kelias mažesnes. Tai reiškia, jog suteiks kelias mažesnes paskolas skirtingiems žmonėms. Tuomet, kaip minėjome, reikia apsispręsti ar paskolos parenkamos automatiniu būdu ar tą darys pats investuotojas. 

Pranešimą paskelbė: MB Marketison
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-08-25 11:22
Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal