Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: frakcijos nariai su Lietuvos pramonininkų konfederacija šiandien aptars nerimą keliančius mokesčių reformos aspektus

2023 m. rugpjūčio 30 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Šiandien Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ per susitikimą su Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) atstovais aptars konfederacijos pozicijas ir įžvalgas dėl mokesčių reformos.

„Susitikimas svarbus, nes tiek mūsų frakcija, tiek LPK įžvelgia daug šios reformos trūkumų. Jau esame pasisakę, kad šios Vyriausybės mokesčių reformos įstatymų projektai yra nukreipti į vidurinės klasės naikinimą ir smulkiojo verslo žlugdymą, ypač apsunkinant gyvenimą verslininkams regionuose. Ir pirmiausia, pakeitimai paliestų absoliučiai visus individualią veiklą vykdančius asmenis – jiems būtų sukurta  diskriminacinė mokestinė aplinka“, – teigia Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Algirdas Butkevičius.

Be to, priduria A. Butkevičius, demokratų frakcijos nariai įsitikinę, kad šie apmokestinimo pokyčiai gali daryti žalingą poveikį ekonomikai, konkurencijai, valstybės ir savivaldybių biudžetams (valstybės finansams), socialinei aplinkai, taip pat didinti ekonomikos šešėlį ir emigraciją, korupcijos mastą ir administracinę naštą. „Taigi esame įsitikinę, kad susitikimas su LPK prezidentu Vidmantu Janulevičiumi, generaliniu direktoriumi Ričardu Sartatavičiumi ir viceprezidentu Mantu Gudu bus konstruktyvus ir naudingas“, – sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas.

LPK susitikimą su Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ inicijavo norėdama aptarti didžiausią nerimą keliančius mokesčių reformos aspektus, nes ji paveiks ne tik visus mokesčių mokėtojus, bet ir Lietuvos verslo aplinką bei konkurencingumą. Kreipimesi dėl mokesčių didinimo LPK nurodo, kad pakeitimai, tiesiogiai susiję su mokestinės naštos didinimu pridėtinę vertę kuriantiems gyventojams, turės neišvengiamos žalos investiciniam klimatui, pakenks ekonomikos vystymuisi ir gyventojų gerovei.

A. Butkevičiaus teigimu, ši mokesčių reforma apskritai nesavalaikė dėl įtemptos geopolitinės padėties vykstant karui Ukrainoje, neapibrėžtos ekonominės situacijos, be to, ji negerėja daugelyje Europos Sąjungos valstybių: „Pastaruoju metu matome didžiulį investavimo atoslūgį į gamybą ir į tai svarbu atsižvelgti, nes Lietuvos ekonomika yra atvira ir jai didžiulę įtaką turi tiek vidaus, tiek užsienio investicijos stiprioje konkurencinėje kovoje. Lietuva užsienio investuotojams nėra saugi jurisdikcija, o mokesčių didinimas (reforma) neprisideda prie jos patrauklumo.“

Taip pat Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai yra įsitikinę, kad, jei būtų pritarta šiai mokesčių reformai, ji tik dar labiau išryškintų pajamų nelygybę ir augintų atotrūkį tarp turtingųjų ir vargšų, atsirastų nemažų problemų socialinės apsaugos tinkle.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-08-30 09:32
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal