NVSC: ARTĖJA NAUJAS PERŠALIMO LIGŲ SEZONAS

Vasarą ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sergama kur kas mažiau, nes ŪVKTI būdingas sezoniškumas. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad COVID-19 liga, kaip ir gripas, yra viena iš ŪVKTI, todėl tikėtina, kad didesnis sergamumas šiomis ligomis prasidės rudenį, o sergamumo pakilimas, kaip įprasta, bus fiksuojamas žiemos mėnesiais.

NVSC nuolat stebi bendrą sergamumo gripu, COVID-19 liga ir kitomis ŪVKTI dinamiką. Matoma, kad  bendroje sergamumo struktūroje fiksuojami didesni COVID-19 ligos atvejų skaičiai (31 savaitę – 136 atvejai; 32 savaitę – 164 atvejai; 33 savaitę – 257 atvejai; 34 savaitę – 407 atvejai).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis (ELPKC), daugiau nei pusėje Europos Sąjungos šalių (įskaitant ir Lietuvą) COVID-19 ligos atvejų daugėja, tačiau kol kas nerimą keliančių ženklų (sunkesnių ligos atvejų, hospitalizacijos ir mirties atvejų didėjimo) nėra.  (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/country-overviews).

Šiuo metu Europoje užfiksuoti COVID-19 atvejai  siejami  su SARS-CoV-2 nauju subvariantu / atmaina (Eris / Omicron EG.5.1) (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern). ELPKC duomenimis, naujas subvariantas / atmaina nėra grėsmingesnis nei kiti šiuo metu cirkuliuojantys viruso variantai. 33 savaitės duomenimis, Europoje  54,5 proc. sudaro XBB.1.5 atmaina, 38,4 proc. – XBB.1.5+F456L (įskaitant EG.5.1) atmaina, 2,6 proc. – BA.2.75 atmaina, 1,1 proc. –  XBB atmaina. Praėjusią savaitę (34-ąją) į stebimų atmainų sąrašą įtraukta dar viena nauja atmaina BA.2.86, kurios plitimas registruotas kol kas penkiose šalyse.

Nuo pandemijos pradžios sergamumo COVID-19 liga situacija nuolat stebima ir vertinama. Lietuvoje SARS-CoV-2 sekoskaitą vykdo ir tendencijas stebi bei skelbia Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (https://nvspl.lt/covid-19/sekoskaitos-tyrimai). Pastarosios duomenimis (2023 m. 1–11 sav. duomenys), Lietuvoje dominuoja BA.2.75 ir BQ.1 atmainos. Situacija panaši, kaip kitose Europos šalyse. Taip pat kiekvieną savaitę vykdomi nuotekų tyrimai, tyrimų rezultatai skelbiami čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/informacija-visuomenei-apie-covid-19/covid/sars-cov-2-stebejimas-nuotekose.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad registruojamas ir oficialiai skelbiamas sergamumas visomis ŪVKTI (tarp jų gripu ir COVID-19) priklauso nuo besikreipiančių asmenų skaičiaus, t. y. oficiali statistika atspindi tik tuos ligos atvejus, kai žmonės kreipėsi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir kai gydytojų sprendimu buvo atlikti tyrimai, siekiant nustatyti ligos sukėlėją.

Kas laukia šaltojo sezono metu?

Išlieka ta pati tvarka, kaip ir praėjusį sezoną.

  • Testavimas – kaip ir iki šiol, simptomus jaučiantiems pacientams gydytojo sprendimu bus atliekami tyrimai. Taip pat ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomus jaučiantiems gyventojams rekomenduojama atlikti savikontrolės testus.
  • Skiepijimas – į Lietuvą bus pristatyta atnaujinta COVID-19 vakcina, labiausiai rekomenduojama bus skiepytis rizikos grupėms priklausantiems asmenims vieno vizito pas gydytoją metu gripo ir COVID-19 vakcinomis. Naujausia vakcinacijos strategija bus pristatyta netrukus.
  • Ugdymas – organizuojamas įprastai su galimybe skelbti infekcijų plitimą ribojantį režimą (IPRR) – laikiną visos ar dalies švietimo įstaigos veiklos apribojimą, kai dėl objektyvių priežasčių nėra galimybės užtikrinti saugų kasdienį (kontaktinį) mokymo proceso organizavimą taikant kitas infekcijų plitimą ribojančias priemones. IPRR gali būti skelbiamas gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemijos laikotarpiu ir ne epidemijos laikotarpiu, kuomet vertinama epidemiologinė situacija apskrityje, savivaldybėje, konkrečioje įstaigoje. IPRR gali būti skelbiamas epidemijos metu ugdymo įstaigos vadovo sprendimu, ne epidemijos metu savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu gavus ugdymo įstaigos vadovo prašymą ir NVSC teikimą.
  • Epidemijų skelbimas – gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemija šalyje ir / ar savivaldybėje galės būti skelbiama, kai suminis sergamumo gripu, COVID-19 ligos ir ŪVKTI rodiklis atitiks nustatytus kriterijus, bei atsižvelgiant į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką bei kitus epidemiologinius ypatumus. Dažniausiai epidemijos Lietuvoje skelbiamos žiemos mėnesiais. Praėjusį sezoną epidemijų nebuvo skelbta.

Primename, kad COVID-19 ligos statistinė informacija pateikiama Valstybės duomenų agentūros interneto informacijos šaltiniuose:

  1. Paros ataskaitoje: osp.stat.gov.lt/praejusios-paros-covid-19-statistika;
  2. Interaktyviose švieslentėse: osp.stat.gov.lt/covid-dashboards;
  3. Atvirų duomenų rinkiniuose: https://osp.stat.gov.lt/covid-open-data;
  4. Apžvalgų ir analizių rinkiniuose: osp.stat.gov.lt/covid-19-analitika;
  5. Dažniausiai užduodamuose klausimuose: osp.stat.gov.lt/analitika-coviduk;
  6. Duomenų analitikų facebook paskyroje: https://www.facebook.com/ValstybesDuomenuAnalitika.

Kontaktai žiniasklaidai: https://nvsc.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/kontaktai-ziniasklaidai

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-08-30 11:25
Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal