Pirmąkart Lietuvoje – Europos odontologų ortopedų asociacijos metinė konferencija, sutrauksianti nuomonės lyderius iš viso pasaulio

Rugsėjo 15–16 d. Vilniuje vyks Europos odontologų ortopedų asociacijos (EPA – angl. European Prosthodontic Association) metinė konferencija „European Prosthodontic Debates“, kurią kartu su Lietuvos odontologų ortopedų draugija (LOOD) organizuoja gydytojas odontologas ortopedas prof. dr. Vygandas Rutkūnas, šiuo metu einantis EPA prezidento pareigas.

Jau 46 kartą rengiamas svarbiausias EPA metų renginys šiemet pirmą kartą vyks Lietuvoje. Trijų paralelinių sesijų metu bus aptariamas itin platus dantų protezavimo temų spektras: nuo paprasčiausių dantų atkūrimo procedūrų iki dirbtinio intelekto, robotikos taikymo ir veido srities protezavimo. Apie 70 lektorių iš daugelio Europos šalių, JAV, Kanados, Izraelio, Japonijos ir, žinoma, Lietuvos dalinsis žiniomis apie skaitmeninių technologijų, dirbtinio intelekto panaudojimą, aptars kompleksinius, su rekonstrukcinėmis chirurginėmis procedūromis susijusius gydymo atvejus, gydymo dantų implantais ypatumus ir komplikacijas bei kitus su dantų protezavimu susijusius klausimus. Taip pat bus aptariami veido protezavimo atvejai, pasidalinta platesniu požiūriu į apatinio smilkininio žandikaulio sąnario susirgimus.

Pasak prof. V. Rutkūno, ši konferencija – tai neeilinė proga Lietuvos specialistams pristatyti savo darbus, praplėsti žinias ir pagerinti Lietuvos pacientams teikiamų paslaugų kokybę. Vienoje vietoje bus galima pamatyti daugelį pasaulyje pripažintų specialistų, iš jų pasimokyti, pabendrauti, aptarti tam tikrų paslaugų organizavimo Lietuvoje galimybes.

„Medicina, tame tarpe ir odontologija, itin sparčiai žengia į priekį, tiek mokslas, tiek, tuo pačiu, – praktika. Burnos ligų supratimas tampa gilesnis, nuolat tobulėja technologijos, atsiranda vis naujų būdų jas taikyti, tad tik nuolatinės pastangos neatsilikti nuo pasaulinių tendencijų gali padėti užtikrinti aukštą mūsų specialistų kvalifikaciją ir jų pripažinimą tarptautinėje bendruomenėje“, – pabrėžia pašnekovas.

Dauguma konferencijos pranešėjų – ne tik praktikai, bet ir moksliniai lyderiai. Todėl renginio organizatoriai tikisi, kad konferencija turės didžiulę naudą ir Lietuvos mokslo institucijoms – abiems gydytojus odontologus ruošiantiems Lietuvos universitetams (VU ir LSMU), dantų protezavimo ikidiplominių studijų ir rezidentūros programoms, esamiems ir būsimiems doktorantams. Tai bus ir puiki galimybė užmegzti mokslinės partnerystės ryšius bei skatinti Lietuvos mokslo tarptautiškumą.

Diskusijos, debatų stotelės, prieškonferenciniai mokymai ir EPA konsensuso projektas – maksimaliai dalyvių naudai

Kaip rodo konferencijos pavadinimas, Vilniuje vyksiančios konferencijos metu bus akcentuojamos diskusijos, debatai. Prof. V. Rutkūnas sako, kad debatų temos siesis su skaitomais pranešimais. Prieš kiekvieną pranešimą bus skelbiamas klausimas auditorijai, o po pranešimo bus atskleista jos nuomonė ir diskusijų metu aptariama, kaip ir kodėl ta nuomonė pasikeitė. Pasak konferencijos organizatorių, taip tikimasi temas pateikti įdomiau, įtraukiant auditoriją. Diskusijų formatas bus naudojamas daugelio aspektų aptarimui – nuo gydymo planavimo iki komplikacijų sprendimo.

Parodiniame konferencijos plote bus intensyviai keičiamasi žiniomis – jame bus įrengtos debatų stotelės, kuriose gydytojai galės aptarti jiems iškilusius klinikinius klausimus su savo srities ekspertais.

Dieną prieš konferenciją vyks net aštuoni seminarai, kurių metu bus dalijamasi teorinėmis ir praktinėmis žiniomis  apie periimplantito (uždegimo apie implantą) gydymą, keramikos sluoksniavimą, naujų implantų dizainą, dinaminio skaitmeninio paciento koncepciją, nesėkmių ir komplikacijų prevenciją, atliekant protezavimą.

Vienas reikšmingiausių straipsnių tipų – sisteminė apžvalga, leidžianti apjungti visų iki šiol tam tikra tema atliktų mokslinių tyrimų rezultatus. Prof. V. Rutkūno inicijuotas EPA konsensuso projektas apima virš 10 sisteminių apžvalgų, gvildenančių platų dantų protezavimo temų spektrą. Konferencijos metu bus pristatyti didžiosios šių apžvalgų dalies rezultatai, padėsiantys geriau suprasti tam tikras dantų implantavimo ir protezavimo technikas.  

Galimybė užmegzti ryšius su kolegomis iš viso pasaulio

Pasak konferencijos organizatorių, viešbutyje „Radisson Blu Lietuva“ vyksiančiame renginyje planuojama sulaukti apie 600 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių. Be abejo, daugiausiai jų bus iš Lietuvos, taip pat kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, tačiau atvyks ir nemažai specialistų iš JAV, Japonijos, Italijos, Ispanijos, Saudo Arabijos, Kuveito, Turkijos ir kt. Organizatoriai taip pat pakvietė nemokamai dalyvauti renginyje 10 specialistų iš Ukrainos.

Konferencijoje dalyvaus ne tik gydytojai odontologai ortopedai, bet ir dantų protezavimu besidomintys bei chirurginio profilio odontologai, dantų technikai. Nemažai pranešimų temų bus susijusios su dantų implantacija, dantenų chirurgija, periodontologinės sveikatos klausimais.

Prof. V. Rutkūnas džiaugiasi, kad šių metų EPA renginys pritraukė ir apie 100 įvairių šalių jaunųjų mokslininkų, atvyksiančių pristatyti savo mokslinių darbų. Tikimasi, kad konferencijos formatas padės jiems užmegzti tiek mokslinius, tiek praktinius, tiek socialinius ryšius su kolegomis iš viso pasaulio.

Ypatingas dėmesys – skaitmeninių technologijų ir dirbtinio intelekto pritaikymui

Kalbėdamas apie odontologijos ortopedijos aktualijas, prof. dr. V. Rutkūnas sako, kad svarbiausios jų – iš esmės geresnis dantų netekimo mechanizmo priežasčių ir prevencinių priemonių svarbos suvokimas. Pasak specialisto, mūsų šalies gyventojų burnos sveikatos būklė yra didelis skaudulys, todėl labai svarbu ugdyti tinkamus burnos higienos įgūdžius ir taip sumažinti dantų netekimo apimtis bei paplitimą.

„Užkirsti kelią problemų formavimuisi galėtų tik nacionalinė profilaktikos programa. Jeigu išsiugdytume įprotį burnos sveikata rūpintis nuo mažų dienų ir vaikystėje ji būtų išsaugota, formuotųsi mažiau patologijų ir žymiai sumažėtų protezavimo, implantavimo, ortodontinio gydymo poreikis. Kitas svarbus aspektas – turime įsisavinti geriausias praktikas, pasitelkti skaitmenines technologijas ir dirbtinio intelekto sprendimus, tam, kad galėtume užtikrinti minimaliai invazyvų, saugų, maksimaliai efektyvų gydymą ir ilgaamžį rezultatą. Nes neretai protezavimo rezultatas būna trumpesnis nei tikėtasi, o prireikus viską perdaryti, pacientas atsiduria dar sudėtingesnėje situacijoje“, – pabrėžia gydytojas odontologas ortopedas.

Pasak jo, skaitmeninės technologijos odontologijoje jau tapo kasdienybe, todėl konferencijoje ypatingas dėmesys bus skiriamas sėkmingam jų pritaikymui.

Apie Europos odontologų ortopedų asociaciją (EPA)

Europos odontologų ortopedų asociacija buvo įkurta 1976 m., siekiant pagerinti bendradarbiavimą tarp Europos šalių protezavimo srityje ir taip užtikrinti geresnę šios srities paslaugų kokybę. Pirmasis EPA posėdis įvyko Londone 1977 m., jame dalyvavo 122 delegatai. Šiuo metu EPA jungia daugiau nei 700 narių iš 50 pasaulio šalių. Kasmetinė konferencija yra pagrindinis EPA renginys, vykstantis įvairiose Europos šalyse.

Apie Lietuvos odontologų ortopedų draugiją (LOOD)

LOOD ištakos – Lietuvos stomatologų ortopedų, ortodontų draugija (LSOOD), įkurta 1995 m. LSOOD subūrė Lietuvos Respublikos odontologus ortopedus ir ortodontus į savanorišką visuomeninę organizaciją profesiniam bendradarbiavimui, mokslo, studijų, ligų diagnostikos, gydymo, profilaktikos, reabilitacijos problemų sprendimui. Tuometinė draugija jungė daugiau nei 70 narių. Šiandien Lietuvos odontologų ortopedų draugija vienija daugiau nei 200 būsimų ir jau praktikuojančių šios srities specialistų iš visos Lietuvos. Tai – dinamiška ir funkcionali organizacija, inicijuojanti pokyčius priešdiplominėse bei podiplominėse ortopedinės odontologijos studijose, atstovaujanti odontologų ortopedų, protezavimu ir restauracine odontologija besidominčių gydytojų bei tokio pobūdžio gydymo poreikį turinčių pacientų interesus Lietuvos Respublikos odontologų rūmuose, LR Sveikatos apsaugos ministerijoje, tarptautinėse organizacijose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos odontologų ortopedų draugija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-11 08:30
Švietimas ir mokslas, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal