Rizikos kapitalo fondas „NordicNinja“ įsteigė 200 mln. eurų fondą, investuos į startuolius Baltijos šalyse ir Europoje

Didžiausias Europoje Japonijos rizikos kapitalo fondas „NordicNinja“ pradėjo planuojamo 200 milijonų eurų fondo, kurio lėšos bus skiriamos Baltijos regiono ir Europos startuoliams, veiklą. Fondo akiratyje – tvarius klimato, giliųjų technologijų, skaitmeninės visuomenės sprendimus vystančios įmonės. Baltijos šalyse „NordicNinja“ jau yra investavęs į Lietuvos decentralizuotų programėlių platinimo ir analizės platformą „DappRadar“, o Baltijos regione – į vienaragius iš Estijos „Bolt“ ir „Veriff“ bei Švedijos „Einride“.

Pasak fondo vykdomojo partnerio Tomosaku Sohara, turima patirtis leidžia gerai suprasti iššūkius, su kuriais susiduria verslą kuriantys ir plečiantys technologijų startuoliai. Lietuvoje ypatingas dėmesys bus skiriamas sėkmingai besivystančiam finansinių technologijų sektoriui.

„Nors Japoniją ir Europą skiria tūkstančiai kilometrų, mes turime daug bendro. Abiejuose regionuose yra gilios bendrovių vystymo tradicijos, siekis diegti inovacijas ir supratimas, ką reikia padaryti patogesniam žmonių kasdieniam gyvenimui ir planetos gerovei. „NordicNinja“ yra tarsi tiltas, apjungiantis dviejų didelių ekosistemų interesus tam, kad būtų pasiekti bendri tikslai“, – sako T. Sohara.

Baltijos šalyse „NordicNinja“ glaudžiai bendradarbiauja su privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytoja „BaltCap“. Vadovaujantis „BaltCap“ partneris Simonas Gustainis sako, kad iki 200 mln. eurų pritraukimas Baltijos šalių startuoliams yra gera naujiena ambicingiems regiono verslams. 

„Šio fondo investicijos rodo ne tik atskirų įmonių, bet ir viso regiono, kurio verslai dažnai neišnaudoja savo galimybių dėl pasitikėjimo bei globalių ambicijų stokos, galimybes. „NordicNinja“ komanda bei jos rašomos sėkmės istorijos įkvepia ne vieną startuolį, o antrasis didelis fondas patvirtina, kad regiono įmonių inovatyvumas bei plėtros galimybės nėra išsemtos. „BaltCap“ didžiuojasi būdami šio proceso dalimi“, – sakė S.Gustainis.  

„NordicNinja“ – unikalios sinergijos fondas 

2019 metais veiklą pradėjusį „NordicNinja“ įkūrė Japonijos „JBIC IG Partners“ ir Baltijos šalių „BaltCap“ fondai. Jo vykdomieji partneriai – buvę pasaulinio lygio bendrovių įkūrėjai, valdytojai ir inžineriai iš Estijos bei Japonijos. „NordicNinja“ iš kitų A serijos investuotojų Europoje išsiskiria ilgamete patirtimi žaliojoje energetikoje ir inžinerijos srities išmanymu.

„Japonijos ir Europos ekosistemos turi savitą specifiką. Europoje sparčiai plėtojami skaitmeniniai sprendimai, tačiau mažiau nei dešimtadalio rizikos kapitalo fondų turi inžinerinės patirties. Savo ruožtu, Japonija turi mažiau praktikos skaitmeninėje sferoje. „NordicNinja“ leidžia savo patirtimi dalintis tarp abiejų regionų“, – sako vykdomasis partneris T. Sohara.

Fondo vykdomieji partneriai yra kartu įkūrę klimato technologijų startuolius „Planet OS“ ir H2GO, vystė bendrus verslo projektus su ABB bei „McKinsey“. Be to, jie buvo aktyvūs verslo angelai, įkūrę „Superangel“ fondą, bei valdė Japonijos investicijų į žaliąją energetiką fondą. Bendrai, „NordicNinja“ atstovai kaip verslo angelai yra investavę į 20 įmonių ir tapę 80 įmonių partneriais. 

Gyvenimus keičiančios investicijos

„NordicNinja“ pirmojo fondo 101 mln. eurų dydžio lėšos investuotos į elektrinių paspirtukų ir dviračių nuomos platformą „Voi“, pavežėjimo paslaugų įmonę „Bolt“, tvarių logistikos sprendimų ir autonominių transporto priemonių kūrėjus „Einride“ bei „Starship“, klimato technologijų bendrovę „ClimateView“, mokėjimų įmonę „Veriff“ ir kitas.

Pusė investicijų yra susijusi su mobilumo ir logistikos sprendimais – sritimi, kuri tradiciškai palieka didelį CO2 pėdsaką, yra neefektyvi ir pasižymi prasta vartotojų patirtimi. Pirmojo fondo lėšos taip pat pasiekė startuolius, kuriančius dirbtiniu intelektu paremtą asmens identifikacijos sprendimą, įrankį, kuris diagnozuoja Alzheimerio ligą ankstyvoje stadijoje ar maišytos realybės šalmus, skirtus kelionei į Marsą besiruošiantiems astronautams.

Iš viso „NordicNinja“ pirmasis fondas skaičiuoja 20 investicijų. Trys bendrovės pasiekė vienaragio statusą, dar kelios turi tokį patį potencialą.

 Pasak „NordicNinja“ atstovų, būtent Šiaurės Europoje galima rasti lyderių, galinčių vesti pasaulį į tvaresnę ateitį. Suteikus jiems prieigą prie Japonijos investuotojų ir įmonių tinklo, šio regiono startuolių potencialas atsiskleistų dar greičiau. 

Antrasis „NordicNinja“ ir toliau investuos į ankstyvosios stadijos startuolius. Fondo pagrindinis partneris yra Japonijos viešoji finansų įstaiga „Japan Bank of International Cooperation“ (JBIC), veikianti 18 pasaulio šalių. Į fondą taip pat investavo „Honda“, „Omron“, „BaltCap“, „Swedbank“ pensijų fondai, kiti instituciniai ir privatūs partneriai.

Pranešimą paskelbė: UAB "Bosanova"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-12 09:41
Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal