Lietuvos ir Latvijos vidaus reikalų ministrai aptarė antrinės migracijos situaciją

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su naujuoju Latvijos vidaus reikalų ministru Richardu Kozlovskiu telefonu aptarė neteisėtos migracijos situaciją ir naujas tendencijas. Rugsėjo mėn. dėl padidėjusio neteisėtos migracijos spaudimo iš Baltarusijos į Latviją, neteisėta antrinė migracija iš Latvijos į Lietuvą toliau augo.

„Lietuva įdėjo visas pastangas stiprindama valstybės sienos apsaugą ir mes turime rezultatą – bandymų neteisėtai kirsti sieną skaičius žymiai sumažėjo.  Tačiau stebime išaugusius antrinės migracijos srautus iš Latvijos. Su ministru aptarėme galimas priemones šios situacijos suvaldymui“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ministrai sutarė dar labiau stiprinti šalių teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą valdant neteisėtą migraciją. Šiuo metu šalių pasienio tarnybos efektyviai užtikrina, kad neteisėti migrantai į Latviją būtų grąžinami ne vėliau kaip per 72 valandas. Lietuvos pasieniečiai ir toliau padės Latvijos kolegoms užtikrinti šios šalies sienos su Baltarusija apsaugą. Antradienį nauja 20-ies Lietuvos VSAT pareigūnų grupė, tarp kurių yra 6 kinologai su šunimis, išvyko į Latviją. Ji pakeis čia dvi savaites sieną su Baltarusija saugojusius 17 Lietuvos pasieniečių.

Ministrai taip pat sutarė, jog veiksmingai kovai su neteisėta migracija reikalingas ir glaudesnis šalių policijos bendradarbiavimas. Pokalbio metu ministrai pabrėžė būtinybę ES lygiu laikytis bendros pozicijos dėl neteisėtos migracijos valdymo ir ES išorės sienos apsaugos priemonių finansavimo poreikio.

Iki 2023 m. rugsėjo 25 d. Lietuvoje buvo sulaikyti 822 trečiųjų šalių piliečiai, atvykę per Latvijos sieną. Tai 20 kartų daugiau nei per tą patį laikotarpį 2022 m. Šiais metais Lietuvoje buvo užkirstas kelias per 1700 neteisėtų sienos kirtimų, o Latvijoje – per 9 tūkst.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-27 12:40
Politika
pasidalinti
atgal