Seime vyks diskusija „Litvinizmas: kilmė, įtaka ir iššūkiai baltarusių ir lietuvių santykiams“

2023 m. rugsėjo 27 d. pranešimas žiniasklaidai

Spalio 2 d., pirmadienį, 15 val. Seimo III rūmų 218B salėje Seimo Ateities komitetas kviečia į apskritojo stalo diskusiją „Litvinizmas: kilmė, įtaka ir iššūkiai baltarusių ir lietuvių santykiams“. Diskusijos partneris – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Apskritojo stalo diskusija tarp Baltarusijos ir Lietuvos istorikų, politikų, visuomeninių organizacijų atstovų apie dviejų šalių istoriją ir atminties politiką skirta pradėti reguliarią ekspertų, pilietinės visuomenės, politinių organizacijų atstovų diskusiją, siekiant stiprinti partnerystės ryšius tarp dviejų šalių (Lietuvos ir Baltarusijos) visuomenių, aptariant aktualias politines ir socialines problemas bei formuluojant pasiūlymus dėl jų sprendimo.

Diskusijoje bus analizuojama ir diskutuojama šiuo probleminiu klausimu: istorijos ir istorinės atminties problemos dviejų tautų, Lietuvos ir Baltarusijos, sąveikoje, įskaitant radikalių ir faktais nepagrįstų praeities interpretacijų prevenciją.

Seimo Ateities komiteto pirmininko, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario Raimundo Lopatos teigimu, litvinizmas iš esmės reiškiasi tam tikrų baltarusių opozicijos sluoksnių pretenzijomis į Vilnių ir Lietuvos istoriją. „Lietuvos istorikai turėtų tapti „nematomo fronto“ kariais. Tai turėtų būti daroma ne tik vietiniu, bet ir tarptautiniu mastu, pasitelkiant kitų šalių istorikus, ypač Lenkijos, rengiant tarptautines konferencijas, skelbiant publikacijas ir t.t. Kitaip tariant, visiškai izoliuojant litvinizmo ideologinį Baltarusijos pasakojimą istorijos mokslo pagalba“, – sakė R. Lopata.

Diskusijoje dalyvaus ir savo įžvalgomis dalysis: Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. R. Lopata, Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Lietuvos istorijos instituto direktorius prof. habil. dr. Alvydas Nikžentaitis, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Istorijos teorijos ir kultūros istorijos katedros vedėjas prof. habil. dr. Alfredas Bumblauskas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Istorijos teorijos ir kultūros istorijos katedros docentas dr. Grigorijus Potašenko, politinio tyrimo instituto „Politinė sfera“ direktorius dr. Andrejus Kazakevič, Baltarusijos žurnalistų asociacijos žurnalistas, vyresnysis žurnalo ARCHE redaktorius Alesi Paškevič, Polocko valstybinio universiteto koordinatorius Baltarusijoje Aliaksei Lastouski, Lenkijos mokslų akademijos Slavų studijų instituto habilituotas daktaras. habil. Aliaksandras Smaliančiukas.

Renginio moderatorius: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyriaus vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius dr. Lauras Bielinis.

Renginys bus transliuojamas Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.   

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-28 10:35
Politika
Renginio pradžia
2023-10-2, pirmadienis15:00
Renginio vieta
Seimo III rūmų 218B salė
pasidalinti
atgal