Pirmąjį pusmetį „Modus Group“ pajamos siekė 203 mln. eurų

Tarptautinės įmonių grupės „Modus Group“, veikiančios atsinaujinančios energetikos, mobilumo paslaugų, automobilių prekybos ir investicinių fondų valdymo srityse, neaudituotos konsoliduotos veiklos pardavimų pajamos 2023 m. pirmąjį pusmetį siekė 203 mln. eurų ir išliko beveik tokios pat kaip tuo pačiu periodu 2022 m. (203,8 mln. eurų). Grupės neaudituotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) lyginant su 2022 m. sumažėjo 9 proc. – nuo 22 mln. eurų iki 20,1 mln. eurų.

„Globalūs ekonominiai išbandymai – infliacija, augančios palūkanų normos, neapibrėžtumas – dar pernai indikavo apie artėjantį sudėtingą laikotarpį. Nors pirmąjį pusmetį mūsų rezultatai išliko beveik tokie patys kaip prieš metus, tačiau kasdieninėje veikloje „Modus Group“, kaip ir daugeliui organizacijų, tenka susidurti su įvairiais sunkumais – nuo išaugusių kaštų iki šiek tiek sulėtėjusios didelės vertės pirkinių paklausos. Visgi, neabejojame, kad plati grupės verslo diversifikacija ir savalaikiai strateginiai sprendimai užtikrins stabilumą“, – sako Ainė Martinkėnaitė-Martyniuk, „Modus Group“ valdybos pirmininkė.

„Modus Group“ pirmojo pusmečio rezultatams įtakos turėjo ir nuosekliai vykdomas išėjimas iš Baltarusijos – šiemet pasitraukimo procesas jau sugeneravo virš 1 mln. eurų nuostolį, o pernai kaimyninėje rinkoje bendri grupės patirti veiklos nuostoliai sudarė 8,3 mln. eurų. Dalį jų sudarė nurašytas grupei priklausančių energetikos įmonių turtas.

„Green Genius“ projektai įgauna pagreitį vis didesnėje Europos dalyje

Grupės atsinaujinančios energetikos verslo – „Green Genius“ – pajamos per pirmąjį pusmetį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu periodu, mažėjo 18 proc. ir sudarė 10,8 mln. eurų. Tačiau EBITDA augo 96 proc. – iki 5,1 mln. eurų. Tai lėmė sėkminga saulės projektų plėtra bei finansavimo sandoriai Lietuvoje ir Lenkijoje.

„Green Genius“ šiemet toliau vykdė aktyvią veiklą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Bendrovė vietos rinkoje laimėjo 2,6 mln. eurų subsidiją inovatyviam baterijų projektui, kurį jau pradėjo įgyvendinti kartu su įmone „Švyturys-Utenos alus“. Taip pat įsigijo 121 MW saulės parko projektą Latvijoje. Tęsiamas ir vėjo jėgainių vystymas – pasirašyta vėjo turbinų tiekimo sutartis su „Nordex“ ir pradėti 80 MW vėjo parko statybos darbai šalia Jurbarko.

Anot A. Martinkėnaitės-Martyniuk, įgavo pagreitį ir prieš kelerius metus pradėtos investicijos Pietų Europos šalyse – šiemet pasirašyta investavimo sutartis tolimesnei portfelio plėtrai Italijoje. „Sutartis su Prancūzijos „Eiffel Transition Infrastructure“ fondu leis vystyti ir statyti 500 MW saulės energetikos portfelį Italijoje. Tai Europoje vienas pirmųjų tokių sandorių, sudarytų nuosavybės ir skolos finansinėmis priemonėmis. Juo siekiama remti atsinaujinančios energetikos plėtrą Europoje”, – priduria „Modus Group“ valdybos pirmininkė.

Mobilumo paslaugų paklausą augino alternatyvų paieška

Mobilumo verslų pajamos pirmąjį pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2022 m., augo 12 proc. iki 58 mln. eurų, tačiau EBITDA mažėjo beveik perpus ir siekė 4,5 mln. eurų. Augančioms pajamoms daugiausia įtakos turėjo padidintas „MyBee“ – automobilių prenumeratos paslaugos – transporto priemonių parkas ir šios paslaugos startas Latvijoje, taip užtikrinant jos prieinamumą visame Baltijos šalių regione.

„Augant infliacijai ir kasdieninėms išlaidoms, kai žmonės ieško būdų sutaupyti ir ateičiai atideda didesnius pirkinius, vis paklausesnės tampa nuosavo automobilio įsigijimui alternatyvios paslaugos, tokios kaip dalijimasis automobiliais ir jų prenumerata. Kita vertus, augantys kaštai yra nemažas iššūkis ir verslui, tad antrosios metų pusės pagrindinis prioritetas bus susitelkimas į efektyvumą”, – pasakoja „Modus Group“ valdybos pirmininkė.

Automobilių prekybos stabilumą išlaikė prabangių prekės ženklų paklausa

„Modus Group“ automobilių prekybos verslo pajamos, lyginant su tuo pačiu periodu pernai, buvo 5 proc. mažesnės ir siekė 131 mln. eurų. EBITDA minėtu laikotarpiu mažėjo 3 proc. ir siekė 10,6 mln. eurų. Rezultatams didžiausią įtaką darė lėtėjanti ekonomika, dideli kainų svyravimai ekonominės klasės automobilių segmente, taip pat dėl didelės infliacijos ir augančių palūkanų normų lėtėjantis vartojimas.  

Anot „Modus Group“ valdybos pirmininkės, dabartinė ekonominė situacija lemia tai, kad klientas užtrunka kiek ilgiau svarstydamas, ar įsigyti automobilį. „Nors keletą pastarųjų metų automobilių rinką varginę tiekimo grandinių sutrikimai išsisprendė, tačiau juos pakeitė nestabilumas rinkoje dėl patiriamų ekonominių iššūkių. Klientai abejoja dėl aukštų palūkanų ir rinkos kainų neužtikrintumo, kur kas ilgiau galvoja“, – teigia A. Martinkėnaitė-Martyniuk.

Šias tendencijas iliustruoja ekonominės klasės automobilių pardavimai, kurie sudarė tik nedidelę dalį (apie 6 proc.) EBITDA rezultato. Išlaikyti stabilius finansinius rezultatus daugiausiai padėjo stipri prabangių automobilių paklausa, taip pat augantis „CUPRA“ ženklo populiarumas bei pardavimai Latvijoje.

„Modus Asset Management“ žengė į Latviją

Pirmąjį pusmetį investicinius fondus valdanti grupės įmonė „Modus Asset Management“ toliau plėtė savo valdomų investicinių fondų saulės elektrinių portfelius Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Naujai įsteigtas atsinaujinančios energetikos fondas „Clean Energy Infrastructure Fund“, kuris atitinka „tamsiai žalią“ (angl. Dark Green) tvarumo kategoriją, sėkmingai užbaigė pirmąjį platinimo etapą ir pritraukė 85 mln. eurų investuotojų įsipareigojimų. Įmonės valdomas investicinis fondas taip pat žengė į Latvijos atsinaujinančios energetikos sektorių, įsigydamas 55 MW galios saulės elektrinių portfelį. Tai, pasak „Modus Group“ valdybos pirmininkės A. Martinkėnaitės-Martyniuk, sėkmingo investavimo Baltijos šalių ir Lenkijos rinkose strategijos dalis. 

„Modus Group yra tarptautinė įmonių grupė, šiuo metu veikianti 12 Europos rinkų. Grupės pagrindinė veikla apima keturias sritis – atsinaujinančią energetiką („Green Genius), mobilumo paslaugas („CityBee, „MyBee“, „Mobility Fleet Solutions), automobilių verslą („Modus Automotive), grupei taip pat priklauso investicinius fondus valdanti įmonė „Modus Asset Management.  

Pranešimą paskelbė: Modus Mobility, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-28 12:00
Verslas, ekonomika, finansai, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
pasidalinti
atgal