Seimo rūmuose atidarytas jubiliejinis dešimtasis projektas „Išmanusis miestas“

Rugsėjo 27-ąją startavo STRUCTUM organizuojamas nacionalinis architektūrinių ir urbanistinių idėjų konkursas „Išmanusis miestas 10“. Jau dešimtus metus iš eilės projektas „Išmanusis miestas“ kuria platformą, kurioje susitinka Lietuvos savivaldybės ir geriausi architektūros, inžinerijos, statybos profesionalai bei jaunieji, aukštosiose mokslo įstaigose besimokantys studentai.

Šių metų konkurso šūkis – „Išmanusis miestas – kuriame miestus rytojaus visuomenei“. Konkurso dalyviai kviečiami kurti projektus, remiantis darnaus miesto principais, derančiais su inovatyviomis technologijomis, ekologiškumu, taršos mažinimu ir energinių resursų taupymu.

Svarbiausias projekto tikslas – sukurti žmogaus poreikius atitinkančias miesto koncepcijas, pasitelkiant Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų komandas ir Lietuvos architektūros, urbanistikos, kraštovaizdžio, miestų planavimo profesionalus. Geriausi ir išmaniausi konkurso projektai ne tik turės galimybę būti įgyvendinti Lietuvos rajonų savivaldybėse, bet ir pasidalys įspūdingą prizinį fondą – net 15 tūkst. eurų.

„Malonu jus visus matyti tokį saulėtą rugsėjį, kokio dar turbūt nematėme. Tai ypatingi mūsų projektui metai – dešimtieji. Jie prabėgo sparčiai. Apie bėgančių metų prasmę byloja sukurti projektai, dalyvavę dalyviai, savivaldybės. Šiemet fiksuojame rekordinį skaičių savivaldybių – net 13! Jos priėmė mūsų iššūkį keisti savo neįveiklintas teritorijas.

Džiaugiamės, kad kasmet projektas „Išmanusis miestas“ auga ir plečiasi: daugėja projektuotojų, savivaldybių skaičius ir bendras visuomenės susidomėjimas šiuo projektu“, – sakė projekto sumanytoja, STRUCTUM vadovė Ignė Dutova.

Konkurso atidaryme – politikai ir pasižymėję architektai

Oficialioje atidarymo ceremonijoje Lietuvos Respublikos Seime susibūrė ne tik konkurso organizatoriai, bet ir jame dalyvaujančių savivaldybių merai ir atstovai, partneriai ir kiti garbūs svečiai: aplinkos ministras Simonas Gentvilas, kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė, vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė, Seimo narys ir atidarymo renginio globėjas Antanas Čepononis. Specialų renginį moderavo ir savo įžvalgomis dalijosi Lietuvos architektų sąjungos kūrybos direktorius Marius Dirgėla.

Seimo narys A. Čepononis dėkojo renginio organizatoriams už idėją, kuri užgimė prieš dešimt metų ir šiandien prisideda prie tvaresnių ateities miestų kūrimo.

„Dėkoju tiems, kurie bendram darbui telks šias trylika savivaldybių. Pati idėja yra nežmoniškai gera, nes idėjas siūlo tiek projektuotojai studentai, tiek ir profesionalai. Yra savivaldybių, kurios šiame projekte dalyvauja jau ketvirtą kartą, tačiau esmė yra nedalyvauti, o pasiūlytas idėjas įgyvendinti“, – sakė A. Čepononis.

Aplinkos ministras S. Gentvilas savo kalboje džiaugėsi, kad STRUCTUM sukūrė tradiciją burtis savivaldos atstovams ir projektuotojams dėl tikslo kurti išmanią, tvarią ir modernią Lietuvą.

„Miestų kūrimas prasideda žmonių galvoje. Šis projektas daugiausia kalba apie miestus, ne apie kaimo vietoves. Atkūrus nepriklausomybę daug mūsų miestų išgyveno „išsausėjimą“ ir pastarąjį dešimtmetį dauguma miestų atgijo, atgaivino savo centrus. Tai dėl kultūrinio identiteto, savivaldybių, kurios sugebėjo įkvėpti nekilnojamojo turto vystytojus. Tai platforma, kur mes galime ieškoti modernių vizijų miestams“, – įsitikinęs aplinkos ministras S. Gentvilas.

Savo kalboje vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė išreiškė viltį, kad ateityje šiame projekte dalyvaus visos šalies savivaldybės.

„Džiugu, kad šiame projekte jungiasi vis daugiau savivaldybių. Pernai buvo devynios, o šiemet jau trylika. Tikiu, kad tada, kai švęsime šio projekto dvidešimtmetį, įsitraukusios bus visos Lietuvos savivaldybės. Visus konkurso dalyvius vienija bendra idėja – įgyvendinti savivaldybių planus, skirtus pagerinti miestų gyvenamąją aplinką“, – pabrėžė vidaus reikalų viceministrė S. Ščajevienė.

Kultūros viceministrė D. Urbanavičienė akcentavo, kad projekto „Išmanusis miestas“ kūrėjai nepamirštų išsaugoti miestų dvasios ir autentikos.

„Džiaugiuosi galėdama dalyvauti šio unikalaus Lietuvos mastu projekto atidaryme. Ši iniciatyva jau dešimtmetį ne tik keičia savivaldybių veidus, identitetą bei gyvenimo kokybę, prisideda prie tvaresnių miesto sprendimų ir sprendžia socialines miestų problemas. Džiugu, kad kasmet projekte dalyvauja vis daugiau savivaldybių. Šis faktas iliustruoja, kad projektas aktualus, svarbus ir reikalingas“, – sakė kultūros viceministrė D. Urbanavičienė.

Susisiekimo viceministrė L. Maskaliovienė savo kalboje sakė, kad nekantrauja išvysti būsimus projektus ir projektą „Išmanusis miestas“ vadino unikalia ir gražia idėja.

„Dešimt metų yra nei daug, nei mažai. Kai miestai švenčia šimtmečius, dešimt metų yra trumpas laikas, bet kai kalbame apie technologijas, jos sensta greičiau, nei mes pagalvojame. Ši graži idėja vienija verslo, mokslo, viešojo sektoriaus atstovus ir leidžia įveiklinti idėjas miesto darnumui ir gyventojams“, – džiaugėsi susisiekimo viceministrė L. Maskaliovienė.

Profesorius dr. Mykolas Simas Poškus savo pranešime „Žmonės nesikeičia, bet tvarumui tai nėra kliūtis“ kvietė nelikti abejingiems tvarumo idėjoms.

„Esu aplinkos psichologas ir man patinka architektai, todėl pamėginsiu jus įkvėpti naujiems projektams. Ši mokslo sritis atsirado maždaug 7-ajame dešimtmetyje, bet tyrimai apie tai, kaip aplinka veikia žmogų, apie oro kokybę patalpose ir panašius dalykus prasidėjo tik pastaraisiais dešimtmečiais. Iš karto po to prasidėjo išsamūs tyrimai, kaip žmogus veikia aplinką“, – savo kalbą pradėjo profesorius M. S. Poškus.

Rekordinis dalyvaujančių savivaldybių skaičius

Dešimtus metus iš eilės vykstančiame konkurse „Išmanusis miestas“ dalyvauja rekordinis Lietuvos savivaldybių skaičius – trylika: Anykščių rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kėdainių rajono, Kretingos rajono, Klaipėdos, Mažeikių rajono, Neringos, Raseinių rajono, Rietavo, Šakių rajono, Vilniaus ir Vilniaus rajono.

Dalyvaujančios savivaldybės atidarymo renginio metu pristatė savo vizijas, tikslus ir teritorijas, kurioms konkurso dalyviai turės sukurti novatoriškus ir tvarius sprendimus, orientuotus į tvarią miestų plėtrą. Pateiktos savivaldybių teritorijos itin skirtingos: jų istorija, poreikiai ir galimybės skiriasi tiek architektūriniais, tiek urbanistiniais ar kraštovaizdžio sprendimais.

Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis kartu su vyriausiąja miesto architekte Daiva Gasiūniene džiaugėsi, kad Anykščių mieste jau matoma nemažai pokyčių, inicijuotų būtent STRUCTUM „Išmaniojo miesto“ projektų. Šiemet jie teikia keturias teritorijas: A. Vienuolio muziejaus parkas, Troškūnų miesto istorinės dalies urbanistinė vizija, Šeimyniškėlių piliakalnio aktualinimas ir prie jo esančio muziejaus edukacinio centro atnaujinimas, teritorija šalia įrengto mineralinio vandens gręžinio.

Klaipėdos savivaldybė projekte „Išmanusis miestas“ dalyvauja pirmą kartą. Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus džiaugiasi Klaipėdoje įgyvendintais pokyčiais, tačiau savivaldybė neketina sustoti ties baigtais projektais. Klaipėdos savivaldybė projektui pateikė keturias teritorijas: „Klaipėdos energijos“ teritorija, Klaipėdos žaliakelis, Kuršių marių krantas Smiltynėje, Melnragės ir Girulių paplūdimių prieigos.

Kalvarijos savivaldybės meras Nerijus Šidlauskas džiaugiasi, kad Kalvarijose pastaraisiais metais buvo atliktas ne vienas svarbus projektas, kuris padeda miestą padaryti dar patrauklesnį kalvarijiečiams ir čia norintiems įsikurti naujakuriams. Kalvarijos savivaldybė projekte „Išmanusis miestas“ dalyvauja pirmą kartą ir teikia tris miesto teritorijas: Kalvarijos pietinės miesto dalies kompleksinis sutvarkymas, Kalvarijos turgavietės sutvarkymas, poilsio ir laisvalaikio zonos įrengimas.

Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis nurodo, kad Rietave daugėja urbanistinių pokyčių ir daug dėmesio kreipiama į infrastruktūros plėtrą ir turizmo skatinimą. Rietavo savivaldybė projektui „Išmanusis miestas“ teikia tris teritorijas: Rietavo dvarvietės teritoriją, rekreacinę teritoriją tarp vingio gatvės ir Vatušių kaimo, VšĮ „Veiklus Rietavas“ teritoriją.

Kaišiadorių rajono meras Šarūnas Čėsna įvardijo rekreacinių bei aktyvaus poilsio zonų poreikį mieste. Projekto dalyvius jis kviečia kurti viešųjų erdvių sutvarkymo ir aktyvaus poilsio infrastruktūros projektus miesto teritorijoje. Šiais metais Kaišiadorys kviečia kurti projektus trims rajono teritorijoms: rekreacinei teritorijai Kaišiadorių miesto pietinėje dalyje, Žaslių ežero pakrantei, pažintiniam takui tarp Maisiejūnų ir Lašinių piliakalnio su keltu per Strėvą.

Šakių rajono savivaldybės meras Raimondas Januševičius nurodo, kad projekto „Išmanusis miestas“ dalyviai galėtų vizualiai pakeisti Šakių rajono urbanistinį veidą arba padidintų turizmo plėtros potencialą. Šakių rajono savivaldybė kviečia kurti projektus trims teritorijoms: Šakių tvenkinio parkas ir autobusų stotis, nenaudojamas vandens bokštas, dviračių takų tinklas Šakių mieste.

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Laura Gaurilavičienė nurodo, kad viena iš savivaldybės skatinamų krypčių yra tvarumas, tai ir paskatino prisijungti prie projekto „Išmanusis miestas 10“. Šiemet Mažeikių rajonas kviečia kurti projektus trims teritorijoms: Didžlaukio aukštapelkės durpyno pažintinio edukacinio tako pritaikymas turizmo poreikiams, Rimolių piliakalnio ir Mildos slėnio pritaikymas turizmo poreikiams, Mažeikių miesto pritaikymas turizmo ir kultūros poreikiams.

Neringos savivaldybės vicemeras Narūnas Lendraitis sako, kad vienas iš Neringos savivaldybės tikslų – sumažinti sezoniškumo skirtumus, kuriant žiemos sąlygoms pritaikytą rekreacinę infrastruktūrą. Neringos savivaldybė projektui „Išmanusis miestas“ teikia tris teritorijas: Nidos SPA, Nidos krantinės skverą ir Gintaro įlanką.

Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Užemeckas pabrėžia, kad savivaldybė siekia, jog mieste ir jo rajone būtų sudaromos sąlygos kokybiškų paslaugų plėtrai, taip formuojant esamų rajono gyventojų aukštesnę gyvenimo kokybę. Raseinių rajono savivaldybė kviečia kurti projektus trims teritorijoms: Šiluva – vartai į šventovę, Ariogala – dainų slėnio pritaikymas rekreacijai, Raseiniai – Žemaičio aikštės atnaujinimas.

Vilniaus rajono administracijos direktorius Vladislav Kondratovič džiaugiasi puikiais praėjusių metų dalyvavimo projekte „Išmanusis miestas“ rezultatais. Savivaldybė sulaukė daugybės projektų, o vieną iš jų greitu metu planuoja įgyvendinti realybėje. Šiemet Vilniaus rajono savivaldybė teikia tris teritorijas: Sporto, sveikatingumo ir rekreacijos kompleksą Nemenčinėje, Švenčionių gatvės architektūrinę viziją, bendruomenės namus Kasmiškių kaime, Sudervės seniūnijoje.

Vilniaus savivaldybės administracijos atstovės Jolita Noreikienė ir Vikita Osadčaja sako, kad kultūros paveldas – šiuolaikinio gyvenimo dalis, ir tikisi kūrybiško, inovatyvaus ir su paveldosaugos reikalavimais subalansuoto kompleksinio požiūrio į urbanistines kultūros paveldo teritorijas. Vilniaus savivaldybė kviečia kurti dviem teritorijoms: Vilniaus istoriniam centras ir medinės Šnipiškės.

Kėdainių rajono savivaldybė šiemet kviečia kurti projektus dviem teritorijoms: Kėdainių miesto Babėnų šilui ir Babėnų tvenkiniui. Babėnų šilas yra mėgstama gyventojų ir miesto svečių laisvalaikio praleidimo vieta, tačiau gamtinis potencialas nėra iki galo pritaikytas miesto gyventojų ir svečių poreikiams.

Kretingos rajono savivaldybė tikisi, kad projekto „Išmanusis miestas 10“ dalyviai padės sėkmingai įgyvendinti naujus miesto planus. Kretingos rajono savivaldybė projekto dalyviams teikia keturias teritorijas: Kretingos miesto želdynų tvarkymas, Kretingos savivaldybės pastato rekonstrukcija, kamerinių renginių erdvės sutvarkymas, Kretingos miesto riboženklis.

Sėkmingam vizijų išpildymui – naujausi technologiniai ir dizaino sprendimai

Projektą „Išmanusis miestas“ globoja Lietuvos Respublikos aplinkos, vidaus, kultūros ir susisiekimo ministerijos. Prie sėkmingos architektūrinės ir urbanistinės projektų integracijos prisidės ir STRUCTUM partneriai, kurie dalyviams parengė inovatyvius sprendimus, skirtus įgyvendinti dalyvių teikiamus projektus.

Naujausius taikomus sprendimus, technologijas ir gaminius, padėsiančius dalyviams išpildyti savo kuriamas vizijas, pristatys tokie projekto partneriai kaip „SCHOMBURG BALTIC“, „ARTECHNIKA“, „BAREMA RYTAI“, „YIT LIETUVA“, „SCENOS TECHNINIS SERVISAS“, „BAUMIT“, „BETONO MOZAIKA“, „HYDRO BUILDING SYSTEMS LITHUANIA“, „PERCUSSION PLAY BALTICS“, „SCHNEIDER ELECTRIC“, „ETERNIT BALTIC“, „BOLLE MODULAR“, „BIPA“, „BY & N“, „ENEFIT“, „PANASONIC HEATING & COOLING SOLUTIONS“, „GEOPARTNERIS“.

Kviečiame jau dabar registruotis architektus, urbanistus, kraštovaizdžio, infrastruktūros, miestų planavimo specialistus ir pristatyti savo vizijas konkurse „Išmanusis miestas 10“.

Daugiau informacijos ir registracija el. paštu ismanusismiestas@structum.lt arba telefonu + 370 611 17 962

Pranešimą paskelbė: UAB "Structum projektai"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-09-29 16:13
NT, statyba, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal