Vidaus reikalų ministrė išvyko darbo vizito į Islandiją

Vidaus reikalų  ministrė Agnė Bilotaitė spalio 4–5 d. darbo vizitu lankysis Islandijoje. Lietuvai itin svarbios Islandijos patirtys kovojant su narkotikų vartojimu ir platinimu, ypač nepilnamečių tarpe. Kaip veiksmingai spręsti su narkotikais susijusias problemas ministrė aptars susitikimuose su Islandijos teisingumo ministre Guðrún Hafsteinsdóttir, Nacionalinės policijos vadovu, Apygardos prokuroru.

„Narkotikų vartojimo problema tapo skaudžia Lietuvos kasdienybe. Mums reikia skubių ir veiksmingų priemonių. Žinome, kad Islandija labai sėkmingai sumažino narkotikų vartojimą, nors taip pat turėjo milžinišką iššūkį. Norime iš pirmų lūpų išgirsti kas yra raktas į sėkmę, kokios teisėsauginės ir minkštosios priemonės veikia. Gerąsias Islandijos praktikas sieksime pritaikyti bandomuosiuose projektuose Lietuvoje, su kuriais startuosime netrukus“, – sako ministrė A. Bilotaitė

Šiemet Lietuvoje užregistruota 2730 nusikalstamų veikų, susijusių su narkotikais, jų kontrabanda, tai yra 26 % daugiau nei pernai. Vis dažniau į tokias  nusikalstamas veikas įtraukiami nepilnamečiai. Šiemet policija jau registravo 75 nepilnamečius, įtariamus nusikaltimais, susijusiais su narkotikų disponavimu ir kontrabanda (pernai –150). Daugėja ir narkotikus vartojančių asmenų, ypatingai15–34 metų amžiaus grupėje.

Pasak ministrės, nors narkotikų vartojimas auga ir su narkotikais susijusių nusikaltimų daugėja, prevencija vyksta labai fragmentuotai ir padrikai. Ministrė pabrėžia, jog policija, teisėsaugos institucijos dirba su narkotinių medžiagų prieinamumo ir pasiūlos mažinimu, o veiksmingai prevencijai reikalingas visų institucijų, tarnybų, savivaldybių, mokyklų bendruomenių, visuomenės didžiausias įsitraukimas.

Siekiant stiprinti prevenciją, Vidaus reikalų ministerija subūrė platų ratą suinteresuotų institucijų, kurios bendromis jėgomis sieks spręsti narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo tarp moksleivių problemą. Jau spalį turėtų startuoti bandomasis prevencinis kovos su narkotikais projektas Vilniaus, Alytaus miestų ir Klaipėdos rajono  savivaldybių mokyklose.

Ministrės teigimu, startuojant su naujomis iniciatyvomis labai svarbios kitų šalių jau išbandytos praktikos. Islandija yra viena saugiausių pasaulio šalių, kurioje nusikalstamumo lygis yra žemas, o narkotikų kontrolei skiriamas ypatingas dėmesys. Islandiškas, jaunimui skirtas narkotikų prevencijos modelis yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo, juo jau naudojasi 16 pasaulio šalių.  

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė su Islandijos teisingumo ministre bei pareigūnais taip pat aptars dėl Rusijos agresijos Ukrainoje viso regiono saugumui kylančius iššūkius, pristatys  Lietuvos patirtis atremiant Baltarusijos režimo organizuotą hibridinę ataką, stiprinant valstybės sienos apsaugą ir civilinę saugą.

Ministrė taip pat lankysis Islandijos pakrančių apsaugos tarnyboje, susipažins su jos veiklos specifika bei stebės tarptautines išminuotojų pratybas „Šiaurės iššūkis 2023“. Lietuva stiprina jūros sienos su Rusija apsaugą ir nuo 2024 m. sausio 1 d.  atkuria VSAT  Pakrančių  apsaugos rinktinę, todėl Islandijos, kaip jūrinės valstybės, patirtys šiuo metu taip pat labai vertingos Lietuvai.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-03 15:40
Politika
pasidalinti
atgal