„Baltpool“: šiemet laukia lengvesnis šildymo sezonas – vidutiniškai kainos mažės iki penktadalio

Tarptautinė biokuro birža „Baltpool“ prognozuoja, kad po rekordiškai brangaus praėjusio šildymo sezono, artėjantį 2023/2024 metų sezoną Lietuvos gyventojai už šilumą mokės mažiau. Šių metų spalio mėn. formuojasi 7,5 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina – ji yra apie 15 proc. mažesnė, lyginant su praėjusio šildymo sezono pabaigos kaina, siekusia 8,68 ct/kWh.

„Praėjęs šildymo sezonas buvo specifinis – pernai rudenį dėl nestabilios geopolitinės aplinkos, sukėlusios daug emocijų, biokuro kainos ženkliai šovė į viršų, tačiau vėliau jos pradėjo drastiškai kristi ir iki sezono pabaigos sumažėjo net 30 proc. Šiemet tokio permainingo sezono nesitikime, o vartotojai už šilumą vidutiniškai mokės iki 15-20 proc. mažiau nei pernai“, – teigė tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ Prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Biokuro kaina turi didžiausią įtaką galutinei šilumos kainai vartotojams. Pernai rudenį biokuro kainą ypač veikė nestabilios geopolitinės aplinkos faktoriai – buvo sustabdytas biokuro importas iš Baltarusijos ir kilo grėsmė, kad vietos gamintojai nepajėgs užtikrinti biokuro pasiūlos. Tarp kitų veiksnių – išaugusi žaliavinės medienos kaina, numatomas Vilniaus kogeneracinės jėgainės startas, dėl karo Ukrainoje smarkiai pakilusios gamtinių dujų kainos. Pasak V. Jonučio, niūriausios prognozės neišsipildė, todėl biokuro kainos rinkoje krito.

„Žvelgiant į artėjantį šildymo sezoną, nėra nerimą keliančių ženklų, o vidutinė kaina turėtų būti panaši į 2021/2022 m. sezono kainą. Vietos  gamintojai pajėgūs patenkinti biokuro paklausą, šio kuro kainai kilti neleidžia ir besitęsiantis medienos pramonės sąstingis. Matome, kad Europos šalys pasirengė žiemai – visos saugyklos yra užpildytos, o gamtinių dujų kaina siekia tik apie 40 Eur/MWh. Be to, agentūra „Copernicus“ Europoje prognozuoja šiltesnę nei vidutiniškai žiemą – tai nedidina kuro poreikio“, – priežastis vardijo „Baltpool“ Prekybos vadovas V. Jonutis.

Šilumos kainų tendencijos Lietuvos miestuose 

Šių metų spalio mėn. Vilniuje šilumos kaina siekia 8,02 ct/kWh, Kaune – 5,57 ct/kWh, Klaipėdoje – 5,93 ct/kWh, Šiauliuose – 6 ct/kWh, o Panevėžyje – 6,96 ct/kWh. Visuose didžiuosiuose miestuose, išskyrus sostinę, šiemet spalį šilumos kainos yra ženkliai mažesnės, palyginus su šildymo sezono aritmetiniu mėnesių vidurkiu. Vilniaus miestas jau paskelbė, kad artėjantį šildymo sezoną šilumos kainos išliks praėjusių metų lygyje. Tačiau kiti daug biokuro šilumai gaminti sunaudojantys miestai gali tikėtis didesnio nei Lietuvos vidurkis kainos sumažėjimo.

Pasak V. Jonučio, Lietuvos miestai artėjantį šildymo sezoną pasitinka pasiruošę geriau nei per pastaruosius trejus metus. „Šiuo metu ilgalaikiais sandoriais įsigyta apie 60 proc. viso reikalingo biokuro kiekio, likusi dalis bus įsigyta trumpalaikiais sandoriais. Matant dabartines tendencijas rinkoje, akivaizdu, kad dabar trumpalaikiais sandoriais biokurą įsigyti galima net palankesne kaina“, – sakė „Baltpool“ atstovas. 

Vertinant prognozuojamas šildymo kainas Baltijos šalyse, „Baltpool“ prognozuoja, jog skirtumai tarp šalių bus nedideli  – jie sudarys apie 1-1,5 Eur/MWh, ir srautai tarp šalių suaktyvės tik tuomet, jei skirtumai padidėtų bent 5 kartus.

Pigus biokuras kelia abejonių dėl ilgalaikio tvarumo

„Baltpool“ atkreipia dėmesį, kad mažos biokuro kainos rinkos dalyviams sukelia dvejopus jausmus. Neatsižvelgiant į  mažėjančias šildymo kainas,  dėl pigaus biokuro rinkoje gali susiklostyti prieš keletą metų buvusi padėtis, kai dėl pigaus baltarusiško biokuro importo vietinę gamybą apėmė sąstingis. Tačiau sustabdžius žaliavos iš Baltarusijos importą, vietinei rinkai reikėjo 5 mėnesių užtikrinti pakankamą biokuro pasiūlą ir taip stabilizuoti situaciją rinkoje. 

„Egzistuoja tikimybė, kad rinkoje dėl perprodukcijos smarkiai sumažėjus biokuro kainai, gali kilti sisteminių problemų, kai vietos gamintojams neapsimokės gaminti biokuro. Tiesa, kol kas situacija rinkoje leidžia tikėtis, kad šį šildymo sezoną tokia tikimybė bus maža. Dabartinė biokuro gamybos kaina yra tvari, tačiau nereikėtų tikėtis, kad ji gali būti mažesnė“, – pridūrė V. Jonutis.

Apie „Baltpool“

Tarptautinė biokuro birža „Baltpool“ – tai elektroninė prekybos platforma, kurioje vyksta prekybos aukcionai standartizuotais biokuro produktais. Lietuvoje „Baltpool“ taip pat organizuoja medienos bei šilumos aukcionus, vykdo VIAP  lėšų DAEI administravimą. „Baltpool“ priklauso Lietuvos valstybės valdomai energetikos įmonių grupei EPSO-G. Biokuro biržą prižiūri ir reguliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba. Daugiau informacijos www.baltpool.eu.

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-04 12:00
Energetika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal