Lietuva ir Islandija dalijasi sienų apsaugos patirtimi

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė apsilankė Islandijos pakrančių apsaugos tarnyboje, kur susipažino su  islandų naudojamomis jūros sienos apsaugos priemonėmis. Ministrė taip pat stebėjo tarptautines išminuotojų pratybas „Šiaurės iššūkis 2023“, kurių tikslas – treniruoti išminuotojus neutralizuoti realiuose teroristiniuose incidentuose naudotus savadarbius ir karinius sprogstamuosius įtaisus, didelį dėmesį skiriant uosto ir jo infrastruktūros apsaugai.

Ministrė Islandijos pasieniečiams pristatė Lietuvos įgyvendintas rytinės ES išorės sienos su Rusija ir Baltarusija apsaugos stiprinimo priemones, neteisėtos migracijos ir kontrabandos valdymo bei civilinės saugos stiprinimo patirtis.

„Hibridinė Baltarusijos režimo ataka ir neteisėtų migrantų antplūdis bei Rusijos karas prieš Ukrainą privertė permąstyti sienų valdymo koncepciją. Per 3 metus rytinė ES siena, kurios dalį saugo Lietuva, neatpažįstamai pasikeitė – pastatytas fizinis barjeras, įdiegtos sienų stebėjimo sistemos ir antidronų technologijos, baigiamas tiesti patrulio takas, taip pat atkuriama Pakrančių apsaugos rinktinė. Tad  Islandijos kaip jūrinės valstybės patirtys mums labai vertingos“, –  sako vidaus reikalų ministrė. 

Islandija, nors nėra ES narė, bendradarbiauja su Europos ir tarptautinėmis agentūromis sienų saugumo ir teisėsaugos klausimais, dalijasi informacija ir žvalgybos duomenimis, taip prisidėdama prie kovos su tarptautinėmis grėsmėmis. Dėl unikalios geografinės padėties ir sudėtingo reljefo, Islandija garsėja labai veiksmingomis paieškos ir gelbėjimo operacijoms. Nuo 2021 m. Islandija prisijungė prie Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force, JEF).

Rytoj vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė su Islandijos teisingumo ministre Guðrún Hafsteinsdóttir, Nacionalinės policijos vadovu, Apygardos prokuroru ir kitais pareigūnais aptars veiksmingiausias priemones  kovojant  su narkotikų vartojimu ir paplitimu, ypatingai tarp nepilnamečių ir jaunimo.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-04 17:20
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal