Prezidentas: mūsų bendra pareiga – atremti Rusijos agresiją ir kartu įveikti jos keliamus iššūkius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauja Europos politinės bendrijos (EPB) susitikime Granadoje, Ispanijoje. Europos Sąjungos ir šalių partnerių vadovai ketvirtadienį aptarė saugumo, atsparumo globalioms grėsmėms didinimo, efektyvaus daugiašališkumo klausimus.

Prezidentas, kreipdamasis į EPB vadovus, teigė, kad Rusijos karas Ukrainoje pakeitė pasaulį, išryškindamas būtinybę aktyviai ginti demokratijos vertybes, šalių teritorinį vientisumą ir taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Pasak Lietuvos vadovo, Europos šalių bendradarbiavimas įvairiais daugiašaliais formatais, ypač Jungtinių Tautų sistemai priklausančiose organizacijose, yra labai svarbus.

Šalies vadovo teigimu, dabartinis geopolitinis kontekstas, kylančios globalios grėsmės ir iššūkiai reikalauja didesnio veiksmų koordinavimo tarp valstybių. Prezidentas ragino glaudinti ryšius tarp ES, NATO ir šalių partnerių, keistis gerąja praktika, panaudojant jau egzistuojančius, efektyviai veikiančius koordinavimo instrumentus ir programas, išlaikyti ir stiprinti paramą su agresoriumi kovojančiai Ukrainai. Visa tai, pasak Lietuvos vadovo, prisidėtų prie saugumo ir stabilumo, energetinio nepriklausomumo užtikrinimo, bendros kovos su kibernetinėmis grėsmėmis ir Rusijos skleidžiama dezinformacija, propaganda.

„Mūsų bendra pareiga – atremti Rusijos agresiją ir kartu įveikti jos keliamus saugumo, ekonominius ir socialinius iššūkius. Taip pat turėtume atidžiai stebėti Kinijos veikimą tarptautinėje erdvėje. Turime stovėti tarptautinės tvarkos, demokratijos ir žmogaus teisių sargyboje“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad būtina EPB valstybių vienybė sankcijų Rusijai ir Baltarusijai klausimu, taip pat bendros pastangos siekiant Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus Ukrainoje.

EPB susitikimas vyksta jau trečią kartą. Jame dalyvauja 47 Europos valstybių vadovai, taip pat Europos Komisijos ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-05 16:00
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal