Prezidentas EVT: ES plėtra – galimybė suvienyti Europą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvavo neformaliame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Granadoje, Ispanijoje. Susitikime daugiausia dėmesio skirta ES strateginei darbotvarkei, gynybos ir saugumo, paramos Ukrainai, ES konkurencingumo ir pasirengimo ES plėtrai klausimams.

Kreipdamasis į Europos vadovus, Prezidentas akcentavo, kad parama Ukrainai turėtų išlikti ES prioritetų sąrašo viršuje, nes Ukrainos pergalė – kelias į taiką ir stabilumą Europoje. Šalies vadovas teigė, kad laikas rasti teisinius sprendimus panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas Ukrainai atstatyti, taip pat – toliau griežtinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai.

Prezidento teigimu, gyvybiškai svarbu teikti nenutrūkstamą karinę paramą Ukrainai, tačiau tam yra būtina stiprinti Europos gynybinius pajėgumus, gerinti karinį mobilumą ir aktyvinti karinę pramonę.

„Mūsų greita ir efektyvi karinė parama Ukrainai – tiesiausias kelias link pergalės ir taikos. Koordinuodamiesi su transatlantiniais partneriais turime ukrainiečiams suteikti viską, ko jiems reikia kovoje prieš agresorių. Tam, kad galėtume padėti Ukrainai, patys turime būti stiprūs, mūsų gynybos pramonė turi veikti visu pajėgumu“, – kalbėjo Prezidentas.

Lietuvos vadovas taip pat akcentavo ES plėtros svarbą.

„ES plėtra yra galimybė suvienyti kontinentą. Ji neturėtų tapti institucinių iššūkių įkaite. Atsižvelgdami į ES plėtros proceso geopolitinę svarbą, pirmiausia turime priimti sprendimus dėl ES plėtros ir tik tuomet kalbėti apie institucines reformas. Ukraina, Moldova ir kitos valstybės turi daryti pažangą įgyvendindamos reformas ir Europos Komisijos rekomendacijas. Šią pažangą turime atitinkamai įvertinti ir priimti sprendimus dėl derybų pradžios dar šiais metais“, – sakė šalies vadovas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-06 14:57
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal